Υπάρχουν μερικά μυστικά που μπορούν να αυξήσουν την εκκολαπτική δύναμη στη κλωσσομηχανή. Δεν χρειάζεται κάτι δύσκολο μόνο να ξέρουμε κάποιες μικρές τεχνικές έτσι ώστε να παίρνουν τα πουλάκια δύναμη και να μπορούν να σπάσουν στο τέλος το τσόφλι τους. Ξέρετε αν τα πουλάκια τα παρατάμε στο έλεος του θεού τότε αυτά δεν έχουν επιτυχία. Διαισθάνονται όταν έχουν το ανθρώπινο χέρι να τα "ελέγχει" και να τα περιποιείται. Ποια είναι όμως τα μυστικά που οδηγούν στην επιτυχία; Πως καταφέρνουμε να σκάσουν περισσότερα κοτοπουλάκια; Αυτά θα πούμε σήμερα!
Αρχικά πρέπει τα αυγά να αλλάζονται θέση στη κλωσσομηχανή. Το κόλπο αυτό δεν έχει γραφεί πουθενά μέσα στο ιντερνέτ. Και γι αυτό πήρα το θάρρος να σας το πω εγώ. Όταν λέω αλλάζουμε θέση στα αυγά εννοώ αυτά που είναι στην έξω μεριά της κλωσσομηχανής τα βάζουμε στο κέντρο και το αντίστροφο. Μπορούμε να το κάνουμε κάθε 3-4 μέρες η και μια φορά τη βδομάδα. Γιατί το κάνουμε αυτό; Η θερμοκρασία μέσα στη κλωσσομηχανή έχει αποκλίσεις. Δηλαδή στο κέντρο μπορεί να είναι πολύ ζεστή η μηχανή ενώ στις άκρες να είναι λιγότερο ζεστή. Αυτό δεν το καταλαβαίνουμε ούτε με το μάτι αλλά ούτε και με το χέρι - να δούμε αν ειναι ζεστά τα αυγά. Αλλά για τους νεοσσούς είναι κρίσιμο! Αυτές οι αποκλίσεις δημιουργούν πρόβλημα στους νεοσσούς, κυρίως αυτούς που αναπτύσσονται πιο αργά στις άκρες τις κλωσσομηχανής που έχει λιγότερη ζέστη. Αλλάζοντας τα αυγά οι νεοσσοί σκάνε με περισσότερη επιτυχία και η μέθοδος είναι δοκιμασμένη.
Το άλλο κόλπο σχετικά με το γύρισμα των αυγών. Τα αυγά πρέπει να γυρνάνε συνέχεια. Όταν βάζουμε αυγά στη κλώσσα αυτή τα γυρνά σχεδόν κάθε ώρα. Το οτι τα αυγά θέλουν συνέχεια γύρισμα δεν πάει να πεί οτι αν δεν το κάνουμε δε θα σκάσει κανένα. Απλός θα εκκολαφθούν λιγότερα. Ποιός είναι ο σκοπός που γυρίζουμε τα αυγά; Θα σας πω ένα παράδειγμα. Όταν κάθεστε για ύπνο, θα σας άρεσε να είσαστε στην ίδια θέση ακίνητος επι ώρες; Το κοτοπουλάκι σύμφωνα με έρευνες όταν κάθεται ακίνητο δεν θρέφεται σωστά, δεν αναπτύσσεται γρήγορα. Επίσης αν κάτσε πάνω απο 24 ώρες χωρίς να γυριστεί το πλακώνει ο κρόκος και μπορεί να σκάσει απο ασφυξία.
Τα αυγά όταν επωάζονται πρέπει να έχουν μια μικρή κλίση με τη μύτη προς τα κάτω. Φανταστείτε μια κλώσσα που έχει μια φωλιά, γιατί τοποθετεί όλα τα αυγά με τη μυτούλα προς τη κάτω μεριά; Μα φυσικά γιατί τα κοτοπουλάκια μεγαλώνουν καλύτερα έτσι. Σύμφωνα με δική μου γνώμη όταν κάθονται σε αυτή τη θέση αναπνέουν καλύτερα μιας και έχουν αεροθάλαμο τα κοτοπουλάκια μέσα στο αυγό. Δεν ξέρω ποιος πραγματικά είναι ο λόγος αλλά έτσι έχει επιλέξει η φύση.
Εξίσου σημαντική είναι η υγρασία. Πρέπει πάντα να είναι πάνω απο 65% και 3 μέρες πριν την εκκόλαψη γύρω στο 90%. Η υγρασία πρέπει να μην κάνει σκαμπανευάσματα κατα τη διάρκεια της εκκόλαψης. Δηλαδη απο 70 - να πάει στο 30 επειδή τελείωσε το νερό. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Επίσης το μεγαλύτερο μυστικό που πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία. Στην εκκόλαψη πρέπει αυστηρά να μην ανοίγουμε καθόλου τη μηχανή. Αν είναι δυνατό να περιμένουμε να σκάσουν όλα τα κοτοπουλάκια και μετά να κάνουμε την οποιαδήποτε επέμβαση. Όταν σκάσει το κοτοπουλάκι και κάνει την τρυπούλα στο αυγό μέσα είναι όλο υγρασία το αυγό - για να γλιστράει το κοτοπουλάκι. Αν ξεσκεπάσουμε τη μηχανή φεύγει η υγρασία και για να την συμπληρώσει ξανά κλέβει νερό απο παντού, ακόμη και μέσα απο το αυγό. Αν το κοτοπουλάκι δεν γλιστράει και κολλήσει η μεμβράνη επάνω του δεν θα μπορέσει να βγεί ποτέ απο το αυγό. Αυτό είναι ενα βασικό λάθος.
Επίσης κάτι τελευταίο. Ποτέ μεσα στη κλωσσομηχανή δεν βάζουμε δοχεία με νερό. Διότι είναι πιθανό να πνιγούν κοτοπουλάκια. Το μικρό κοτοπουλάκι άλλωστε πνίγεται μέσα σε μισό εκατοστό νερό. Όσο και αν δεν το πιστεύει κάποιος. Ελπίζω οι σημερινές πληροφορίες να σας βοηθήσουν και να έχετε πολλές πολλές επιτυχημένες εκκολάψεις στις μηχανές σας! Όπως εγώ....
Συγχαρητήρια για το άρθρο σας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία μυστικά νάσαι καλά, αλλά μέσα απο αύτο το blog, με εχει μπερδέψει λίγο με τα ποσοστά υγρασίας.Σε ενα αλλο κείμενο που εχετε ανεβασει με το ιδιο θέμα,(για τις επιτυχημένες εκκολάψεις), αναφερεται σε αλλα ποσοστά υγρασίας.τελικά ποιά ειναι τα πραγματικά? ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπαρχει κινδυνος να πνιγει το πουλακι μεσα στο κελυφος με τετοιο ποσοστο 90% υγρασιας?
ΑπάντησηΔιαγραφή