Πόσα αυγά βάζουμε στις κλώσσα; Μυστικα για πετυχημένες εκκολάψεις!



Έχουν κάτσει ήδη οι πρώτες κλώσσες με πολλούς να ρωτάνε πόσα αυγά πρέπει να βάλουν για να βγούν όλα τα πουλάκια. Εδώ είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορώ να σας το απαντήσω με λίγες λέξεις.

Το πόσα αυγά θα βάλουμε στην κλώσσα εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών, το μέγεθος της κλώσσας ακόμη και τις καιρικές συνθήκες! πχ αν είναι χειμώνας δεν βάζουμε πολλά αυγα για να μην κρυώνουν και να τα ζεσταίνει πιο γρήγορα. Αντιθέτως την άνοιξη - μάιο μπορούμε να βάλουμε περισσότερα αυγά μιας και η θερμοκρασία αλλά και η υγρασία είναι ιδανικές!

Μπορώ να σας πω ότι ο μέγιστος αριθμός αυγών που μπρορούμε να βάλουμε ακόμα και σε μεγάλες κλώσσες ειναι 12-13 άντε 14. Δεν πρέπει να βάζουμε περισσότερα. Βάζοντας πολλά αυγά σε μεγάλες κότες αυξάνουμε τον κίνδυνο να τα πατήσει και να τα σπάσει (όταν είναι πολλά αυτό γίνεται) και ξέρεται δεν χρειάζεται να σπάσουν όλα. Ένα αν σπάσει θα λερωθούν όλα. Και αμα λερωθούν μετά πρέπει να τα καθαρίσουμε ένα ένα για να εκκολαυθούν οι νεοσσοί. Αλλιώς θα ψωφήσουν επειδή δεν θα αναπνέει ο νεοσσός από το τσόφλι.

Για να έχουμε επιτυχία με τις κλώσσες θα πρέπει να βάζουμε γύρω στα 10-12 αυγά και οι κότες να είναι μικρόσωμες ετσι ώστε να είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσει κάποιο μέσα στη φωλιά. Οι μικρόσωμες κότες άλλωστε είναι οι ιδανικές μιας και γυρίζουν τα αυγά πιο καλά.

Σχετικά με τον αριθμό των αυγών αλλά και την εκκόλαψη υπάρχουν κάποιοι μύθοι τους οποίους οι παππούδες μας ακόμα λένε. Μερικά παραδείγματα είναι ότι τα αυγά που βάζουμε στην κλώσσα πρέπει πάντα να έχουν περιττό αριθμό (9, 11, 13) , ή οτι αν θέλουμε να βγάλουμε σκουφάτα κοτοπουλάκια , να τοποθετήσουμε τα αυγά στις κλώσσες φορώντας κάτι στο κεφάλι μας.

Φυσικά δεν ισχύουν, είναι απλώς κάποιοι μύθοι μέσα στους χιλλιάδες άλλους που έχτιζαν στην φαντασία τους οι παππούδες μας. Ξέρετε εκείνα τα χρόνια πίστευαν πολλά "περίεργα" πράγματα.

Στο θέμα μας όμως. Όταν βάλουμε τα αυγά στην κλώσσα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα χώρεσε! Εννοείτε ότι τα αυγά τα βάζουμε στην κλώσσα αφού κάτσει κάνα δύο μέρες (να περπατάει και να κάνει κλού κλού δυνατά) να στρώσει καλά τη φωλιά! Αφού λοιπόν τοποθετήσουμε τα αυγά πάμε την επομένη για να ελέγξουμε αν όλα τα αυγά είναι κάτω από τα φτερά της. Αν δούμε αυγά να προεξέχουν απο πίσω κυρίως τότε πάει να πεί ότι βάλαμε πολλά! Σε τέτοια περίπτωση αφαιρούμε ένα δύο μέχρι να είναι οκ. Μπορώ να πω βέβαια ότι δοκιμαστικά όσες φορές άφησα παραπάνω αυγά οι κότες τα έβγαλαν μια χαρά πέρα. Ισως να ήταν και σύμπτωση.

Να ξέρετε οτι η κλώσσα έχει ποσοστό εκκόλαψης 100%(αν είναι καλή). Αν όμως κάνουμε λάθη και βάλουμε πολλά αυγά τότε μπορεί να έχουμε πολύ χαμηλότερο ποσοστό.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου