Ποτε χωρίζω την κλώσσα απο τα κοτοπουλάκια;



Σήμερα θα μοιραστούμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πότε μπορούμε να διαχωρίσουμε την κλώσσα απο τα κοτοπουλάκια της. Η κλώσσα απο την φύση της ξεχνάει τα παιδιά της όταν μέσα στην κοιλιά της αρχίζουν να δημιουργούνται καινούργια αυγά. Το κλού κλού (ήχος που κάνει η κλώσσα για να την ακολουθούν τα κοτοπουλάκια) αρχίζει και ξεφτίζει καθώς οι εβδομάδες περνούν (συνήθως στο 2ο μήνα σταματάει), και φτάνει η μέρα που είναι αδύνατο να το κάνει!


Σε λίγες μέρες αφου σταματήσει το κλου κλου, αρχίζει να μην αναγνωρίζει τα παιδιά ως παιδιά της, η πολλές φορές τα θυμάται αμιδρά. Μια κλώσσα όταν ξεχάσει τα παιδιά της τελειώς αρχίζει να τα τσιμπά και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τα απομακρύνει απο δίπλα της. Αυτό υπο φυσιολογικές συνθήκες παίρνει δύο μήνες περίπου, πολύς καιρός αν στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε τα αυγά! (οι κλώσσες δεν γεννάνε αυγά)



Έτσι σήμερα θα σας πώ πότε μπορούμε εμείς απο μόνοι μας να κάνουμε αυτό τον διαχωρισμό. Αρχικά είναι χρήσιμο να αναφέρω, οτι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η περίοδος που θα κάνουμε κάτι τέτοιο. πχ τώρα το καλοκαίρι (που είναι και η πιο συχνή περίοδος για κάτι τέτοιο), μπορούμε πουλάκια πάνω απο 20 - 25 ημερών να τα διαχωρίσουμε απο την κλώσσα άνετα! Γενικότερα αν δούμε τα πουλάκια να έχουν φτερωμα, δεν έχουν ανάγκη. Το βράδυ κοιμούνται αγκαλιά (αν κρυώνουν) και ζεσταίνει το ένα το άλλο.


Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να διαχωρίσουμε την κλώσσα απο τα κοτοπουλάκια όταν είναι περίπου 1 μηνών! Πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό όμως; Πρέπει να καταφέρουμε τα κοτοπουλάκια και η κλώσσα να μην έχουν ούτε οπτική αλλά ούτε και ακουστική επαφή. Αν η κλώσσα ακούει τα κοτοπουλάκια της να κλαίνει είναι το χειρότερο βασανιστήριο που θα μπορούσαμε να τις κάνουμε. 

Πρεπει με κάθε τρόπο να φράξουμε κάθε είδους επαφή. Κυρίως όμως την "ακουστική" διότι το τσίου τσίου που κάνουν όταν κλαίνε θυμίζει στην κλώσσα το μητρικό ένστικτο. Αν η κλώσσα μείνει μακριά απο τα πουλάκια της 3 ημέρες χωρίς να τα ακούσει - δεί τότε τα ξεχνά. Και αυτό είναι που θέλουμε να καταφέρουμε!

Έχω χωρίσει πολλές φορές κλώσσες απο τα πουλάκια τους για διάφορους λόγους και είδα μανάδες να πετάνε ολόκληρη περίφραξη για να γυρίσουν πίσω στα μικρά τους. 

  
   

5 σχόλια:

  1. Εμένα μου κάθισε κλωσσα και στις τρεις μέρες πού κλωσαγε τίς πήρα τά δικτεις και έβαλε καινούργια αλλά στις δεκαοκτώ μέρες συκοθικε καί πήγε στραφη ηκλωσσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έβαλα 12 αυγά στην κλωσσα και τώρα είναι 5 τη συνέβη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γύρισε και τα έφαγε γίνετε καμία φορά όπως επίσης όταν βγουν τα κλωσσοπουλα κάποιες φορές η ίδια η μάνα τα σκοτώνει

      Διαγραφή