Πώς ενώνω τα κοτοπουλάκια με τις κότες; Τι μπορώ να κάνω για να μην τα τσιμπάνε;




Σήμερα λέω να ενόσω τα μικρά κοτοπουλάκια της κλώσσας με τις κότες. Στενοχωριέμαι όταν τα τσιμπάνε οι μεγάλες οι κότες διότι είναι μικρότερα απο ένα μηνών. Μετά από πόσο διάστημα σταματάει αυτό περίπου κι αν υπάρχει κίνδυνος απωλειών από τα τσιμπήματα. Κάθε γνώμη ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ


Απάντηση...
Είναι αρκετά συχνό αυτό το φαινόμενο, όπου οι κότες τσιμπάνε τα μικρά κοτοπουλάκια που τα βλέπουν αδύναμα και μικρά. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν τα κοτοπουλάκια είναι απροστάτευτα και δεν έχουν την κλώσσα - μάνα στο πλάι τους. Όταν είναι μαζί (με τη κλώσσα), η ίδια τα προστατεύει με κάθε τίμημα και όταν μια άλλη κότα τα τσιμπήσει επιτίθεται αστραπιαία. Έχω δει σκηνές στο παρελθόν η κλώσσα να επιτίθεται ακόμα και σε σκύλους προκειμένου να προστατεύσει τα κοτοπουλάκια της. Επίσης έχω δεί και το αντίθετο, κοτοπουλάκι να χάνει την ζωή του απο επίθεση κότας.

Στο κοτέτσι με τις κότες μπορούμε άνετα να βάλουμε και την κλώσσα με τα πουλάκια της ειδικά αν έχουμε μια καλή προστατευτική μάνα. Μια καλή κλώσσα θα τα ταίζει και θα μάχεται με τις άλλες κότες για να προσφέρει τροφή στα κοτοπουλάκια της. Αντιθέτως αν μια κλώσσα είναι φοβιτσιάρα τα κοτοπουλάκια δεν θα μπορούν να τραφούν μέσα στο κοτέτσι και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά άλλα προβλήματα.

Γενικότερα προσπαθούμε τα κοτοπουλάκια στο κοτέτσι να μπαίνουν όταν ξεπερνούν τους δύο μήνες σε ηλικία. Το κόλπο για να κάνουμε τις κότες να μην τα τσιμπάνε είναι να τα συνηθήσουν σιγά σιγά. Ποτέ μην περιμένετε να βάλετε νέα μέλη στο κοτέτσι και οι κότες να μην τα τσιμπήσουν. Η προσαρμογή θα γίνει με τις μέρες και όχι απο την μια στιγμή στην άλλη. Αυτό είναι κανόνας!

Ο χώρος πρέπει να είναι άνετος έτσι ώστε τα μικρότερα κοτόπουλα να μπορούν να τρέξον γρήγορα και να μην μπορούν να τα πιάσουν οι κότες για να τα τσιμπήσουν. Εγώ μεγαλώνω φυσιολογικά τις κλώσσες μαζί με τα πουλάκια του και τις περισσότερες φορές δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα.  Αν δώ οτι κάτι δεν πάει καλά τα βάζω σε διαφορετικό χώρο.

Κόλπο για να ενώσετε γρήγορα τα νέα κοτόπουλα. Σχόλιο Αναγνώστη...
Θα σου πω τι έκανα εγώ και δεν υπήρχε πρόβλημα. Στον αύλειο χώρο του κοτετσιού (περιφραγμένος) έβαλα τα πουλάκια - ημέρων από μηχανή εκκόλαψης- επίσης περιφραγμένα σε πιο μικρό χώρο, ώστε να μην μπορεί να μπει κότα ή να βγει πουλάκι για 10-15 ημέρες. Μετά τα άφησα ελεύθερα μαζί με τις κότες, η αντίδραση ήταν πολύ ήπια, με τις κότες να τα πλησιάζουν αλλά όχι να τα τσιμπάνε.  Ξέχασα να αναφέρω ότι υπήρχε οπτική επαφή ανάμεσα στις κότες και στα πουλάκια...




   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου