Γεννάνε οι κότες χωρίς κόκορα; Πότε γεννάνε περισσότερα αυγά;



Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορούμε να την δώσουμε πολύ εύκολα! Μα φυσικά και ναί. Οι κότες μπορούν να γεννάνε αυγά ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κόκορας στο κοτέτσι. Αυτό που θέλω να αναφέρω όμως στο σημερινό άρθρο είναι κάτι άλλο.

Ναι μέν οι κότες μπορούν να γεννάνε αυγά χωρίς κόκορα, όμως ορμονικά θα δημιουργηθεί ένα μικρό πρόβλημα. Οι κότες και όλα τα πουλιά βάση ερευνών που έχουν γίνει γεννάνε πολύ περισσότερα αυγά όταν στο κοτέτσι υπάρχει και αρσενικό να γονιμοποιεί τα αυγά τους. Δηλαδή με απλά λόγια όταν υπάρχει κόκορας στο κοτέτσι οι κότες είναι πολύ πιο παραγωγικές.

Ο κόκορας φροντίζει τις κότες και με το λάλημα του, ακόμη και με τις κινήσεις του διεγείρει το ένστικτο των πουλιών για να γεννήσουν. Οι κότες ενστικτωδώς γνωρίζουν οτι γεννάνε γονιμοποιημένα αυγά! Άρα η παραγωγή κορυφώνεται.


Αξίζει να σας αναφέρω οτι ο "σπόρος" του κόκορα γονιμοποιεί το ωάριο του αυγού, μέρες αφότου έγινε το ζευγάρωμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κότες αποθηκεύουν το σπέρμα μέσα σε μια ειδική "θήκη" (στην κοιλιά τους) που ονομάζεται σπερματοθήκη. Όταν λοιπόν αρχίζει να δημιουργείτε το αυγό εσωτερικά τότε θα απελευθερωθεί μικρή ποσότητα σπέρματος και το αυγό θα γονιμοποιηθεί!

Αν ο κόκορας έχει δυνατό σπέρμα, αρκεί μια φορά, για να γεννηθούν γονιμοποιημένα αυγά τις επόμενες 10 ημέρες. Υπάρχουν αναφορές οτι οι κότες κρατάνε το σπέρμα ζωντανό μέσα τους ακόμη και 40 ημέρες μετά το ζευγάρωμα.Φυσικά όσο περνάνε οι μέρες τόσο μικρότερες οι πιθανότητες γονιμοποιήσης του αυγού.


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου