Όλοι θέλουμε να μάθουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αν τα αυγά που βάλαμε στη κλωσσομηχανή ή τη κλώσσα είναι γονιμοποιημένα. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να κάνουμε έλεγχο και αν υπάρχουν άσπορα αυγά να τα απομακρύνουμε. Ξέρετε μερικές φορές μπορεί να προκύψουν προβλήματα όπως για παράδειγμα να "σκάσει" ένα κλούβιο αυγό μέσα στη μηχανή, η να το σπάσει η κότα επίτηδες στη μέση της επώασης. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν αυτό μπορεί να είναι σημαντικό πρόβλημα οπότε εφαρμόζουμε έναν έλεγχο που ονομάζεται ωοσκόπηση. Δεν είναι κάτι δύσκολο. Απλά περνουμε ένα φακό και ελέγχουμε τα αυγά μας να δούμε αν έχουν πουλάκι. Ο φακός πρέπει να έχει δυνατό φώς όπως για παράδειγμα το φλάς απο το κινητό μας.
Αρχικά θέλω να σας πω οτι εμπειρικά μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα αυγά απο το χρώμα τους. Τα γονιμοποιημένα αυγά είναι πιο "γυαλιστερά" και έχουν κάποια χαρακτηριστικά που με την εμπειρία τα βλέπει κάποιος. Επίσης τα γονιμοποιημένα αυγά μετά απο αρκετές ημέρες ειναι πιο βαριά και τα καταλαβαίνεις ακόμα και με το χέρι καθώς τα σηκώνεις. Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε να πιάνουμε τα αυγά με γυμνά άπλυτα χέρια. Το λίπος που εκκρίνει το δέρμα μας κολλά πάνω στο τσόφλι, και αν ειναι πολύ βρώμικα τότε μεγαλύτερη η ζημιά. Άσε που μπορεί να μεταφέρουμε μικρόβια. Μέσα στη κλωσσομηχανή τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται με τρελούς ρυθμούς οπότε πλυμμένα χέρια με σαπούνι, η αλλιώς γάντια μιας χρήσης.
Ωοσκόπηση στα αυγά μας μπορούμε να κάνουμε έπειτα απο 7 ημέρες. Για τους πολύ άπειρους προτείνετε στις 10 ημέρες όπου τα πράγματα είναι πλέον πολύ ξεκάθαρα και το πουλάκι έχει σχηματιστεί εσωτερικά. Βάζωντας τον φακό μας στο κάτω μέρος του αυγού (εκεί που είναι ο αεροθάλαμος) αν το αυγό είναι γονιμοποιημένο θα δούμε φλέβες κατακόκκινες και στο κέντρο ένα σκούρο σημάδι. Αν προσέξουμε καλά βλέπουμε πως χτυπά η καρδιά και στέλνει αίμα εσωτερικά στο αυγό. Αν περάσουν πάνω απο 16 ημέρες το μόνο που βλέπουμε είναι ένα σκούρο πράγμα και οι φλέβες σιγά σιγά χάνονται. Αυτό συμβαίνει λόγω οτι ανέπτυξε φτέρωμα το πουλάκι.
Δυστυχώς στην επώαση αυγών και συγκεκριμένα στις κλωσσομηχανές λόγω ότι είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν τα μικρόβια έχουμε μερικές φορές νεκρά έμβρυα σε όλα τα στάδια. Δηλαδή μπορεί το πουλάκι να αναπτύχθηκε κανονικά μέχρι τη 10η ημέρα και μετά λόγω κάποιου μικρόβιου, μόλυνσης, δυσλειτουργίας της μηχανής να πεθάνει. Σε μια τέτοια περίπτωση κατά την ωοσκόπηση θα δούμε ξεκάθαρο οτι το πουλάκι δεν κινείτε, δεν έχει φλέβες. Αν το πουλάκι είναι λιγότερο απο 14 ημερών μπορούμε να δούμε εύκολα αν ειναι νεκρό εφόσον δεν υπάρχουν φλέβες και μόνο ένα σκούρο άκαμπτο πράγμα υπάρχει. Δεν υπάρχει τόσο έντονο πρόβλημα να αφαιρέσουμε αυτά τα νεκρά έμβρυα νωρίτερα. Επειδή μετά απο 15 ημέρες είναι δύσκολο κάποιος να τα διαχωρήσει προτείνετε να τα αφήνουμε μέσα στη μηχανή. Εγώ προσωπικά όταν κάνω ωοσκόπηση και βρίσκω νεκρά τα αφαιρώ άμεσα.
Πόσα άσπορα αυγά είναι φυσιολογικό να έχω;
Το φυσιολογικό είναι 1 άντε 2 στα 20. Αν έχουμε παραπάνω άσπορα αυγά φταίει ο κόκορας. Συνήθως πολλά άσπορα αυγά βρίσκουμε στις μεγαλόσωμες ράτσες όπου ο κόκορας δεν μπορεί να πάρει τη σωστή ανατομική θέση για να γονιμοποιήσει τις κότες. Επίσης συμβαίνει οι κότες να έχουν σοβαρές ελλείψεις στη διατροφή τους και τότε ο κόκορας μπορεί να είναι αδύναμος στην αναπαραγωγή και να βγάζει τζούφια αυγά. Πάντως δεν δικαιολογούνται τα πολλά άσπορα αυγά, γιατί εκτός απο τα άσπορα μπορεί να έχουμε και νεκρά έμβρυα κάτι που ανεβάζει τις πιθανότητες αποτυχίας.
καλησπερα θελω να ρωτισω πανω σ αυτο το θεμα με τα ασπορα αυγα . οπως ανεφερες μπορει να εχουν ελλειψει τροφης οι κοτες τι μπορουμε να κανουμε σ αυτο το θεμα???
ΑπάντησηΔιαγραφή