Κότες γεννάνε εκτός κοτετσιού: Μαζευω αυγά ψάχνοντας ολόκληρο το χωράφι. Πως μαθαίνουν να γεννάνε σε φωλιές; Η λύση στο πρόβλημα



Καλησπερα παιδια!
Τις τελευταίες μέρες εχω ένα πρόβλημα... οι κότες έχουν μάθει να ξενογεννανε εκτός κοτετσιού.. και δεν μπορώ εγω να μαζευω τα αυγα ψαχνοντας ολοκληρο το οικοπεδο... οποτε σημερα ειπα να αργησω να τις ανοιξω για βοσκη, τις ανοιξα κατα τις 12:30 για να δω αν θα γεννησουν μεσα στο καφασι που εχω που παλια εκει γεναγαννε... απο τις 6 κοτε βρηκα 4 αυγα μεσα στην φωλια, και η μια εκανε σαν παλαβη να βγει εξω... τρεχοντας στην αλλη μερια του οικοπεδου παει και γενναει, πηρα και της εβαλα 4 αυγα γιατι καθοταν ωρα και εκανε "περιεργο" θορυβο οπως θα δειτε στο βιντεο..(κατι σαν ρρρρ... ρρρ)
Μπορω να κανω κατι αλλο να μαθουν να γεννανε στο καφασι?
Ευχαριστω

Απάντηση...
Γεια σου φίλε. Καταρχήν πρέπει να βρεις όλα τα αυγά που γεννιούνται στις κρυμμένες φωλιές και να τα πάρεις. Οι κότες ξέρεις πως αναγνωρίζουν μια καλή φωλιά; Όταν έχει πολλά αυγά. Μάλιστα όταν βλέπουν πολλά αυγά διεγείρονται και κλωσσάνε πιο γρήγορα. Η κότα σκέφτεται το εξής; Για να έχει πολλά αυγά αυτή η φωλιά, εγώ θα τα έχω γεννήσει, άρα εδώ πρέπει να κάτσω και σήμερα. Με το ίδιο σκεπτικό λειτουργούν και οι άλλες κότες οι οποίες βλέποντας πολλά αυγά ξενογεννάνε.

Οι κότες δεν γεννάνε σε διαφορετική μεριά κάθε μέρα. Αλλά έχουν μια συγκεκριμένη θέση. Αυτή που θεωρούν καλύτερη κατά τα δικά τους δεδομένα. Όταν εσύ τους έχεις καφάσια για να γεννάνε, και δεν έχουν καθόλου αυγά μέσα είναι απολύτως φυσιολογικό να προτιμούν να γεννούν αλλού. Οπότε λοιπόν κοίτα τι θα κάνεις για να λύσεις το πρόβλημα: Ένα πρωί θα τις αφήσεις πάλι κλεισμένες μέχρι αργά το πρωί, και μόλις τις αμολήσεις αυτές θα φύγουν με το αυγό στον ποπό για να γεννήσουν. Έτσι μόνο θα εντοπίσεις τις θέσεις από τις φωλιές τους!

Αφού εντοπίσεις τις φωλιές σημείωσε να δεις που τις βρήκες έτσι ώστε να ξανά περάσεις να δεις μην συνεχίζεται το φαινόμενο. Παίρνεις τα αυγά και αφήνεις μερικά για μπλόφα μέσα στο καφάσι. 2-3 αυγά. Όταν δουν κότα να γεννάει στο καφάσι και έχει και αυγά θα ζηλέψουν και θα θέλουν να γεννάνε εκεί όλες. Οι κότες είναι πολύ ζηλιάρικα ζώα. Αυτό είναι πλέον γνωστό. Γεννάει η μια θέλει να γεννήσει και η άλλη, κλωσσάει μια θέλουν να κλωσσήσουν όλες. Σε τέτοιο βαθμό μιλάμε.

Για να μάθεις τις κότες να γεννάνε στα καφάσια αν δεν πιάσει ο πρώτος τρόπος μπορείς να τις κλείσεις εκεί για να γεννήσουν. Δεν ξέρω αν σου δίνει τέτοια δυνατότητα ο χώρος, αλλά αν γεννήσουν μια δύο ίσως το πάρουν απόφαση οτι εκεί είναι η φωλιά τους. Δυστυχώς όμως πρέπει να σου πω ότι όταν οι κότες ξενογεννάνε μέσα στη φύση είναι πολύ δύσκολο να τις ξεμάθεις. Μπορείς να σημειώσεις τις φωλιές τους και να πηγαίνεις εκεί να παίρνεις τα αυγά αν δεν πιάσουν οι τρόποι που ειπα. Αυγά δεν ρισκάρεις να αφήσεις εκεί επειδή τα τρώνε το βράδυ. Φίδια ποντίκια ακόμη και αλεπούδες τρελαίνονται να τρώνε αυγά. Απο προσωπική εμπειρία μπορώ να σου πω οτι τη μέρα θα βλέπεις το αυγό και το βράδυ θα εξαφανίζεται. Με μυστήριο τρόπο. Ελπίζω να σε βοήθησα.

*Επίσης η κότα που βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο δεν είναι ακόμα κλώσσα. Εγώ αυτό βλέπω απο τη συμπεριφορά της



   

2 σχόλια:

  1. Η κουα δεν ειναι ετοιμη για κλωσσα. Αν θες δοκιμασε να αφησεις ενα αυγο κοντα της, αν το βαλει απο κατω της μαλλον ειναι κλωσσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. den einai klossa se kamia periptosi,fainetai apo tis grigores kai anisixes kiniseis tis

    ΑπάντησηΔιαγραφή