Πότε μια κλώσσα είναι έτοιμη για να κλωσσήσει και να της βάλω αυγά; Πόσα πρέπει να της βάλω;



Πότε μια κλώσσα είναι έτοιμη για να κλωσσήσει και να της βάλω από κάτω τα αυγά της; Πόσα αυγά προτείνετε να της βάλω; Κατα αρχην πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να πέσει μια κότα κλώσσα πρέπει να προηγηθεί μια ορμονική αλλαγή που για να ολοκληρωθεί πρέπει να περάσουν 2-3 ημέρες. Όταν μια κότα μετατρέπεται σε κλώσσα το πρώτο πράγμα που θα δούμε είναι το βράδυ να κοιμαται στη φωλιά και όχι στο κοτέτσι. Αν η κότα έκατσε το βράδυ στη φωλιά κατά 95% είναι κλώσσα. Η μόνη περίπτωση να μην είναι κλώσσα είναι να κάτσει λόγω βροχής, η κακής συνήθειας συμβαίνει καμια φορά.


Σε περίπτωση που δούμε κότα να κάθεται βράδυ στη φωλιά αμέσως ξεκινάμε δουλειά! Πρέπει να τις κλείσουμε την έξοδο διαφυγής απο τη φωλιά και να της βάλουμε δύο αυγά (φόλι) ίσα ίσα για να τη κοροιδέψουμε. Σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε αυγά απο τη πρώτη μέρα για πολλούς λόγους. Ξέρετε τη πρώτη μέρα η κλώσσα δεν είναι πραγματικά κλώσσα αλλά σε ένα στάδιο μεταμόρφωσης. Δηλαδή ορμονικά δεν είναι ακόμα έτοιμη να κουκουλώσει και να επωάσει σωστά τα αυγά της. Έτσι λοιπόν παίρνουμε κάποιο σύρμα ότι θέλουμε και κλείνουμε τη φωλιά. Αν η κότα είναι πραγματικά κλώσσα την επόμενη ημέρα θα κάθεται με ζήλο επάνω στα αυγά τις δίχως επιθυμία να αποχωριστεί τη φωλιά. Αν δεν είναι κλώσσα θα τη βρούμε στο σύρμα να περιμένει να της ανοίξουμε να φύγει. Φυσικά δεν την αφήνουμε και την αμολάμε να φύγει. 


Την είσοδο ξέρετε γιατί την κλείνουμε; Αν η φωλιά είναι γενικής χρήσης το πιθανότερο είναι να έρθουν το πρωί άλλες κότες για να γεννήσουν. Έτσι λοιπόν η κλώσσα μας θα δεχτεί ενοχλήσεις ακόμη και τσακωμούς οι οποίοι θα την αναγκάσουν να εγκαταλείψει τη φωλιά της. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί γιατί σπάνια συμβαίνει να εγκαταλείπει οριστικά τη φωλιά της. Ξέρετε είναι σημαντικό το μεταβατικό στάδιο απο κότα σε κλώσσα να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Αν η κότα γίνει κλώσσα μετά μπορούμε να την μετακινήσουμε και να την πάμε σε άλλη μεριά αν δεν μας βολεύει.

Αν θέλουμε να μεταφέρουμε τη κλώσσα αυτό πρέπει να γίνει 2-3 ημέρες από το πρώτο βράδυ που έκτατσε στη φωλιά. Δηλαδή να έχει γίνει κλώσσα. Πάντα διαλέγουμε σκοτείνο μέρος και θα πρέπει να τη βγάζουμε εμείς για φαγητό μια φορά τη μέρα και να τις κλείνουμε την είσοδο για να συνηθήσει τη φωλιά της. Να ξέρετε πάντως οτι αν έχει πρόσβαση στη παλιά φωλιά θα πάει εκεί και όχι στη κανούργια. Αν το μέρος είναι διαφορετικό μέσα σε μια εβδομάδα συνιθίζει τη νέα θέση και ξεχνά την παλιά. 

Έτσι λοιπόν όταν μια κότα κάτσει κλώσσα για να της βάλουμε αυγά πρέπει η κοιλιά της να καίει (αισθανόμαστε με το χέρι τη θερμοκρασία) και να έχουν περάσει σίγουρα 1-2 ημέρες απο το πρώτο βράδυ. Σχετικά με τον αριθμό των αυγών υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Δεν βάζουμε πάρα πολλά αυγά διότι μπορεί να πάει στράφι η γέννα. Το μυστικό είναι να βάζουμε το πολύ 12 αυγά, αν ειναι μικρή η κότα 10. Για να δούμε πόση χωριτικότητα έχει η κότα προσθέτουμε τα αυγά και την άλλη μερα παμε να δούμε αν είναι όλα ζεστά. Αν μερικά πίσω της είναι κρύο βάλαμε παραπάνω, και αφαιρούμε 1-2.

Κατα τη διάρκεια της επώασης δεν χρειάζεται να επεμβαίνουμε σε καμία περίπτωση. Το μόνο που χρειάζεται να ελέγχουμε είναι μην έσπασε κανένα αυγό μέσα στη φωλιά. Ξέρετε μερικοί βάζουν πολλά αυγά σε χοντρέ κοτες και η κότα δεν μπορεί να τα κουμαντάρει είναι άγαρπμη και μπορεί να σπάσει κανένα. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να καθαρίσουμε αμέσως τα αυγά, διότι αν τα αφήσουμε πασαλημενα με κρόκους δεν θα μπορέσουν να εκκολαφθούν. Λόγω οτι απο το τσόφλι αναπνέουν, αν πιάσει κρούστα επάνω μπλοκάρεται το οξυγόνο και χάνονται απο ασφυξία.

Αν το αυγό έσπασε πριν λίγη ώρα τα αυγά καθαρίζουν με πετσέτα. Αν πέρασε μια μέρα καθαρίζουν μόνο με το νύχι μας. Ξύνουμε και βγάζουμε την επιφάνεια. Σώνουμε νεοσσούς. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά αντικείμενα διότι μπορεί να σπάσουμε αυγό.

Ελπίζω να σας βοήθησα με τις σημερινές πληροφορίες.
   

8 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΗΝ ΚΛΩΣΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΦΗΣΑ ΤΑ ΑΥΓΑ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕ ΕΝΝΕΑ ΑΥΓΑ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρία. Είμαι και εγω συνονόματη. Είχα και εγω περισυ για πρωτη φορά 3 κλώσσες. Δεν γνωριζα πολλά για κότες, μιας και ηταν η πρωτη χρονια που βαλαμε κοτέτσι. Και εγω τους είχα αφησει τα αυγα απο την πρωτη μερα και ολα πηγαν καλα στο τελος. Βεβαια ηταν πολυ καλες και αφοσιωμενες κλωσσες. Ευχομαι ολα να πανε καλα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γιασασ και απο εμενα 1 ερωτησει να κανω εαν εχει τα σημσδια κλοσασ πως μπορουμε να την κοψουμε σασ ευχριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα.. ακολουθώ όλα τα βήματα όπως περιγράφετε. Όμως 3 φορες μου έχει συμβεί από 3 διαφορετικά πουλιά, να σηκωθούν 10 μέρες πριν την εκκόλαψη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω μια κλωσσα όπως την περιγράφετε πήρα γονιμοποιημένα αυγά από άλλο κοτέτσι..αλλά είχαν πολύ κουτσουλια επάνω τους ..πριν τα τοποθετήσω στην κλωσσα τα έπλυνα με χλιαρό νερό με το νύχι μου τα σκούπισα και τα τοποθέτησα ..έκανα σωστά που τα καθάρισα.;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτά δεν ισχύουν αν θέλετε κλωσσα καλη μόνο χωριάτικες ράτσες έτσι πήρα εγώ δύο κότες και οι δύο κλωσησαν την μία την ξεκλωσησα στην άλλη άφησα 10 αυγά πέρασαν λίγες μέρες αφότου τις αγόρασα αμέσως έκανε όλο
    Κλου κλου έκατσε και μου έβγαλε 8 κότες και ένα κοκορι
    Ηθελε και η άλλη να κλωσησει αλλά την ξεκλωσησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή