Πως κάνουμε τη κότα κλώσσα; Πως γίνεται πιο γρήγορα; Ποια η διαδικασία;




Ερωτήσεις - απαντήσεις για τις κότες και τα μυστικά της πτηνοτροφίας.
Τι ηλικία πρέπει να έχει μία κότα για να γίνει κλώσσα; Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να γίνει;

Απάντηση...
Η κότα για να γίνει κλώσσα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 8 μήνες. Επειδή έχω δεί άπειρες κότες να κλωσσάνε έχω παρατηρήσει οτι οι περισσότερες κλωσσάνε αφού περάσουν περίπου 9-10 μήνες.τότε έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να κλωσσήσουν. Για να κλωσσήσουν οι κότες πρέπει να έχουν το ένστικτο μέσα τους, και αυτές που κλωσσάνε περισσότερο και γίνονται άριστες μάνες είναι οι ντόπιες, που μεγαλώνουν με κλώσσα απο γεννιά σε γεννιά και όχι με μηχανές.

Οι κότες γίνονται κλώσσες κυρίως στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Στον δεύτερο χρόνο εξασθενεί το ένστικτο, ενώ μετά τον 5ο χρόνο κλωσσάνε πολύ σπάνια. Για παράδειγμα έχω μια κότα που κλωσσούσε σα μανιακή τον πρώτο δεύτερο χρόνο, και μετά τον τρίτο χρόνο δεν ξανακλώσσησε. Τώρα είναι 10 χρονών και ακόμα δεν έχει κλωσσήσει. Γενικά όταν οι κότες μεγαλώνουν σε ηλικία χάνουν την δύναμη και την ενέργεια για να κλωσσήσουν. Δεν μπορεί να ξυπνήσει εύκολα το ένστικτο μέσα τους. Φυσικά έχει σχέση και με τη παραγωγικότητα, εφόσον μια κότα γεννά πολλά αυγά στον πρώτο και στον δεύτερο χρόνο και μετά σταματάει να γεννά τόσα πολλά αυγά. Συνεπώς για να κλωσσήσει μια κότα πρέπει να έχει διανύσει οπωσδήποτε την ηλικία αυγοπαραγωγής και να περάσει επιπροσθέτως μια extra περίοδος που γεννά αυγά. Μην ξεχνάμε η κότα έχει σκοπό να κλωσσήσει τα αυγά της, άλλο που εμείς τα πέρνουμε και τις έχουμε κάνει να χάσουν το ένστικτο τους.

Τώρα ρωτάς "Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να γίνει κλώσσα;". Δεν υπάρχει κάποια "ακριβής" διαδικασία για να την μετατρέψεις σε κλώσσα. Αν δεν υπάρχει θέληση απο την ίδια δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσφέρεις τις ιδανικές συνθήκες για να ξεδιπλωθεί το ένστικτο που βρίσκεται μέσα της, ακόμα και αν βρίσκεται πολύ βαθειά. Ξέρετε όλες οι κότες κρύβουν το ένστικτο στο dna τους. Ακόμα και τα ιβρίδια του εμπορίου σε σπάνιες περιπτώσεις κλωσσάνε.

Τώρα, ποίες είναι οι ιδανικές συνθήκες για να θέλει να κλωσσήσει μια κότα; Είναι να της προσφέρουμε το τέλειο περιβάλλον, με καλά κρυμμένες φωλιές στις οποίες αφήνουμε πάντα μερικά αυγά. Όταν η φωλιά είναι σκοτεινή, μέσα σε θάμνους και μέρη που απο την φύση τους διαλέγουν, τότε είναι πολύ πιθανό να κλωσσήσουν. Πάντα να διαλέγεις φωλιά η οποία να μην κοιτά σε μέρος που μπορεί να τη διακρίνει το μάτι σου εύκολα. Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο "κρυμμένη". Επίσης αν όχι ο σημαντικότερος ένας απο τους σημαντικότερους παράγοντες είναι τα πολλά αυγά στη φωλιά. Όσα πιο πολλά αυγά βλέπει η κότα τόσο πιο πολύ τρελαίνεται και θέλει να κλωσσήσει. Είναι ότι πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου. Αν δεί 6 αυγά για παράδειγμα είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσει το ένστικτο.

Επίσης να ξέρετε παίζει μεγάλο ρόλο και η διατροφή. Η μανούλα κότα θέλει όταν γεννηθούν τα μικρά της να υπάρχει τροφή. Για αυτό όταν οι κότες είναι ελεύθερες τρώνε χορτάρι και καλές τροφές έντομα κλπ κλωσσάνε πολύ πιο εύκολα. Αυτοί είναι μερικούς απο τους σημαντικότερους παράγοντες. Ελπίζω να τους εφαρμόσετε και να βγάλετε πολλά πουλάκια με κλώσσες. Σύντομα νέο άρθρο!

   

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    ΜΙΑ ΜΠΡΑΧΜΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΘΗΣΕ ΚΛΩΣΑ
    ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ ΚΑΙ ΒΟΣΚΗΣΕ ΕΞΩ
    ΑΡΓΑ ΤΟ ΜΕΣΣΗΜΕΡΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ
    ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή