8 τρόποι για αύξηση αυγοπαραγωγής στις κότες



Μπορεί κάπιοιος να έχει στα χέρια του την πιο αυγοπαραγωγική ράτσα όμως να μην ξέρει πως να περιποιηθεί τα πτηνά του, γι αυτό σήμερα θα δώσουμε μερικέ πρακτικές συμβουλές για αύξηση αυγοπαραγωγής στο κοτέτσι.


1ο Μυστικό - Η ράτσα
Διαλέγουμε την περισσότερο αυγοπαραγωγική ράτσα. Πλέον κυκλοφορούν στο εμπόδιο ράτσες κοτόπουλων που γεννάνε πολλά αυγά. Τέτοιες ράτσες είναι για παράδειγμα:
α. Λέγκορν: Πρόκειται για μια πολύ αυγοπαραγωγική ράτσα που μπορεί να γεννήσει ακόμα και 300 αυγά το χρόνο. Είναι μικρές σε μέγεθος, ωστόσο το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο.
β. Σάσσεξ: Πρόκειται για μια πολύ παλιά φυλή της Αγγλίας, που γεννά έως και 280 αυγά το χρόνο. Μπορεί να μην είναι τόσο παραγωγική σε αυγά όπως η λέγκορν, αλλά είναι πολύ καλές και σε κρέας. Παράγουν αρκετό και νόστιμο κρέας.
γ. Αυστραλορπ: Πρόκειται για κότες πολύ παραγωγικές σε αυγά που μπορούν να γεννήσουν ακόμα και 300 αυγά το χρόνο. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να συνδιάσουν τέλεια παραγωγή αυγών αλλά και κρέας. Είναι μια ράτσα που τείνει να γίνει η πιο διάσημη στο κόσμο για τα αυγά και το κρέας της.

2ο Μυστικό - Ο φωτισμός
Οι κότες χρειάζονται 14 ώρες φωτός κάθε μέρα. Αν ο ήλιος χτυπά για λιγότερες ώρες απο αυτές οι κότες ελαττώνουν την παραγωγή αυγών. Για παράδειγμα το χειμώνα που η μέρα λιγοστεύει πάρα πολύ, οι κότες γεννάνε λιγότερα αυγά ή σταματούν και τελείως. Ένας έξυπνος τρόπος αύξησης της αυγοπαραγωγής είναι να συμπληρώσουμε τις ώρες που χρειάζονται με φωτισμό το βράδυ. Μια λάμπα στο κοτέτσι και αμέσως θα δούμε αποτελέσματα.

3ο Μυστικό - Στρές
Φέρνοντας νέα πουλιά στον χώρο, αλλάζοντας την θέση απο τις φωλιές, πιάνοντας με τα χέρια τα πουλιά, αφήνοντας παιδιά - σκυλιά να τις κυνηγούν στρεσσάρονται πάρα πολύ και σταματούν να γεννάνε. Οι κότες πρέπει να μην νιώθουν στριμωγμένες και να μην τις φοβίζει κανένας και τίποτα. Το στρές μειώνει την αυγοπαραγωγή μέσα σε λίγες μέρες.

4ο Μυστικό - Διατροφή
Οι κότες πρέπει να έχουν μια πλήρη διατροφή για να γεννάνε αυγά. Για παράδειγμα αν λείπει στις κότες ασβέστιο μαγνήσιο και άλλα στοιχεία, δεν γεννάνε ή ελαττώνουν την παραγωγή τους. Συνήθως ένα τραγικό λάθος είναι να ταίζουμε τις κότες μόνο καλαμπόκι και τίποτα άλλο. Το μυστικό όμως είναι να ταίζουμε τα πάντα! Και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε κυριολεκτικά τα πάντα. Απο χόρτα φρούτα μέχρι και απομεινάρια απο φαγητά, αλλά και δημητριακά όπως καλαμπόκι σιτάρι αλλά και μουσκεμένο ψωμί.

5ο Μυστικό - Φρέσκο νερό
Ποτέ δεν πρέπει να μένουν οι κότες χωρίς νερό. Όταν δημιουργείτε το αυγό μέσα τους χρειάζεται πολύ νερό, και τυχών έλλειψη έστω και για λίγες ώρες μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Οι κότες πρέπει να έχουν συνεχώς φρέσκο νερό. Δεν πρέπει να καίει απο τον ήλιο το καλοκαίρι, ούτε να είναι παγωμένο το χειμώνα. Οι κότες πρέπει να πίνουν συνεχώς καθαρό νερό. Το βρώμικο νερό επηρεάζει τη ποιότητα του κρέατος αλλά και των αυγών.

6ο Μυστικό - Αρρώστιες
Βεβαιωθείτε ότι οι κότες δεν είναι άρρωστες. Τυχών νερουλές άρρωστες κουτσουλιές, φουσκωμένα νωχελικά πτηνά, με ανακατωμένο και βρώμικο φτέρωμα μπορεί να σημαίνει αρρώστια. Πάντα παρατηρούμε τα πουλιά για συμπτώματα, έτσι ώστε αν δούμε κρούσμα να το απομακρύνουμε γρήγορα και να μην εξαπλωθεί η ασθένεια. Τα άρρωστα πουλιά δεν γεννάνε καθόλου αυγά.

7ο Μυστικό - Θερμοκρασία
Ο χώρος που ζούν οι κότες δεν πρέπει το Καλοκαίρι να το βαράει ο ήλιος 24 ώρες, και το χειμώνα να μην έχει βορεινούς ανέμους χιόνια και κρύο. Για να γεννούν οι κότες χρειάζονται θερμοκρασία πάνω απο 13 βαθμούς, και αν έχει χαμηλότερη θερμοκρασία τότε ο οργανισμός κανει καταστολή στη παραγωγή αυγών. Συνεπώς για αυγοπαραγωγή χρειαζόμαστε φώς μέσα στο κοτέτσι για να αυξηθεί και η θερμοκρασία, έστω και λίγο, και να προφυλλάσονται απο τους δυνατούς ανέμους. Θα έχετε παρατηρήσει το φθινόπωρο μετά το Καλοκαίρι που δροσίζει πως γεννάνε ασταμάτητα, αλλά και την Άνοιξη μετά απο ένα κρύο χειμώνα!

8ο Μυστικό - Φωλιές
Οι φωλιές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Πρέπει να είναι καθαρές στρωμμένες με άχυρο και να έχουν πάντα ένα ψεύτηκο αυγό μέσα. Μια καλά σχεδιασμένη φωλιά που οι κότες την αγαπούν αυξάνει την παραγωγή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρέπει να έχουμε μια φωλιά ανα 5-6 κότες για να μην γίνεται συνοστισμός, γιατί το καλοκαίρι μπορεί να σκάσουν απο θερμοπληξία.

Αυτές ήταν οι 8 συμβουλές για σήμερα!

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου