Τροφές που τρώνε οι κότες, και τροφές που δεν πρέπει να τρώνε! Ακόμη μερικά μυστικά



Υπάρχουν και τροφές που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Γι αυτό πρέπει να προσέχουμε τι να ταΐζουμε τις κότες μας! Στα τόσα χρόνια που έχω κότες τις έχω ταίσει τα πάντα. Σήμερα θέλω να κάνω ένα γενικό άρθρο και να σας πω αναλυτικά, τι τροφές πρέπει να τρώνε οι κότες, και ποιές απαγορεύεται να τους δώσουμε. Οι κότες όπως θα ξέρετε είναι παμφάγα πουλιά. Δηλαδή τρώνε τα πάντα. Και εκτός απο το ότι είναι παμφάγα έχουν τόσο ισχυρό πεπτικό σύστημα, που μπορούν να χωνέψουν σχεδόν τα πάντα. Είναι απο τη φύση πολύ παράξενο, που ένα τόσο μικρό σε μέγεθος πτηνό, μπορεί να χονέψει με τόσο ευκολία, ακόμα και πέτρες στο στομάχι. Θα ξέρετε άλλωστε ότι οι κότες τρώνε πέτρες και χαλίκια για να χωνέψουν την τροφή τους. Πάμε λοιπόν να δούμε τι πρέπει να τρώνε οι κότες και τι δεν πρέπει.


Σπόροι και δημητριακά
Οι κότες λατρεύουν το καλαμπόκι. Είναι ένα πολύ θρεπτικό δημητριακό, και πλήρες απο θέμα θρεπτικών συστατικών. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που όλες οι τροφές για κοτόπουλα, τα φυράματα, έχουν ως βάση το καλαμπόκι. Το καλαμπόκι δίνετε σε μορφή άλευριου μέχρι 3 μηνών κοτοπουλάκια, στην συνέχεια το γυρνάμε σε σπαστό, και μόλις φτάσουν πάνω απο 6 μηνών δίνουμε ολόκληρο. Το ότι το σπαστό καλαμπόκι τραυματίζει το στομάχι είναι μύθος. Απλώς να μην είναι πολύ χοντροκομμένο και δυσκολεύει τα πουλάκια μας στη χώνεψη.

Το σιτάρι αποτελεί επίσης μια άριστη επιλογή μετά το καλαμπόκι. Συνήθως δίνετε ως συμπλήρωμα στις κότες. Το πίτουρο είναι επίσης πολύ θρεπτικό, φθηνό, και το βάζουν επίσης μέσα στα φυράματα. Το σιτάρι δεν είναι τόσο θρεπτικό όσο το καλαμπόκι, χωνεύεται αρκετά εύκολα και μπορούμε να αρχίσουμε να το δίνουμε σε 4 μηνών πουλάκια και πάνω. Εγώ να φανταστείτε στις κλώσσες με τα κοτοπουλάκια το δίνω απο τις πρώτες ημέρες και το καταβροχθίζουν.

Το κριθάρι και η βρώμη είναι επίσης τροφές που μπορούμε να δώσουμε στις κότες, μόνο σαν συμπλήρωμα όμως. Έχω παρατηρήσει ότι οι κότες δεν τις πολυ τρώνε. Για το κριθάρι μερικοί λένε ότι έχει γυαλί και ψωφάνε οι κότες, εγώ ταίζα πολλές φορές και οι κότες πήγαιναν μια χαρά. Με τη βρώμη επειδή είναι λίγο μεγαλούτσικη σαν σπόρος δεν την πολυέτρωγαν.

Για άλλους σπόρους όπως φακές ρύζι, οι μέλισσες τα πετσοκόβουν. Επίσης έχω δώσει και σπόρους απο καναρίνια, καναβούρι, νίζερ, κεχρί κλπ και οι κότες σκοτωνόταν ποιά θα τα πρωτοφάει. Εγώ ποτέ δεν πετούσα τα τρίμματα απο τον πάτο των κλουβιών έδινα να τα τρώνε οι κότες. Γενικά απο την εμπειρία μου λοιπόν δεν νομίζω οτι υπάρχει κάποιος σπόρος που δεν κάνει να φάνε οι κότες.

Χόρτα και λαχανικά
Οι κότες και μόνο με το ένστικτο μπορούν να καταλάβουν, πόσο τοξικότητα έχουν τα φύλλα ενός φυτού. Αν αμολήσετε κότες μέσα σε ένα χοράφι με ένα σωρό είδη χόρτων, και υπάρχουν μέσα και τοξικά φύλλα, οι κότες δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα. Ακόμη και κλεισμένες σε ένα χώρο να είναι και πετάξετε φύλα απο ένα "τοξικό" φυτό, οι κότες δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα, γιατί απο την φύση τους μπορούν ένα ποσοστό "δηλητηρίου" στα φύλα να το χωνέψουν και να μην τις πειράξει.

Αυτά που απαγορεύονται να δώσουμε τις κότες απο λαχανικά είναi αυτά που έχουμε ως καλλοπιστικά, ειδικά κάποια κακτοειδή με παράξενα φύλλα. Πολλά απο αυτά τα φυτά είναι άκρως τοξικά, λόγω ότι προέρχονται απο άλλες χώρες, και απαγορεύεται ρητά να τα δώσουμε στις κότες. Να ξέρετε ότι αν δίνουμε λάθος χόρτα στις κότες, μπορεί αντί για αυγοπαραγωγή να έχουμε αντίστροφα αποτελέσματα δηλαδή οι κότες να σταματούν να γεννάνε

Γενικά ότι χόρτα τρώμε εμείς τα τρώνε και οι κότες. Γενικά αυτά τα ψιλά χορταράκια που φυτρώνουν στα χωράφια, όλα τα είδη κηπευτικών, ότι τρώει ο άνθρωπος, ο βίκος, το κριθάρι, το γρασίδι κλπ επιτρέπονται στις κότες, ακόμη και αν είναι τοξικά για άλλα ζώα. Προσωπικά μερικοί "επιστήμονες" θεωρούν τα φύλλα ντοματιάς τοξικά για τις κότες. Για τα κουνέλια ναι ήταν τοξικά, αλλά για τις κότες ίσα ίσα που τα πετσόκοβαν και γεννάγαν αυγά. Πολλές θεωρίες λοιπόν καταρρίπτονται μπροστά στην εμπειρία.

Οι κότες απο λαχανικά λατρεύουν τις ντομάτες τα κρεμμύδια, ενώ δεν τρώνε καθόλου τα μικρά κολοκυθάκια, τις φλούδες απο τις πατάτες.

Φρούτα
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο φρούτο που απαγορεύεται στις κότες. Ότι τρώγεται απο τον άνθρωπο επιτρέπεται και στις κότες. Οι κότες δεν είναι κουνέλια. Το στομάχι της κότας αλέθει τα πάντα. Αγαπημένα φρούτα στις κότες είναι καρπούζι πεπόνι το καλοκαίρι, ροδάκινα βερίκοκα, και γενικά ότι μαλακά και φλυκά φρούτα υπάρχουν. Αντίθετα δεν προτιμούν καθόλου τα σκληρά όπως μήλα κορόμηλα κλπ.

Αποφάγια
Ποτέ μα ποτέ μη δώσετε αλμυρά τυριά, ληγμένες αλμυρές κονσέρβες η παστά στις κότες. Αυτό είναι μια περίπτωση που μπορεί να πάθουν δηλητηρίαση οι κότες. Επίσης μην βάζετε ποτέ αλάτι στη τροφή απο μεγάλες κότες που γεννάνε. Δεσμεύει το ασβέστιο απο το τσόφλι και βγαίνει πιο μαλακό. Μερικές φορές ελάχιστο μέσα στο φύραμα ίσως δεν τις επηρεάζει. Αλλά γενικά το αποφεύγουμε.

Αποφύγετε τα γλυκά και τις ζάχαρες στις κότες. Φαίνεται να μην τους κάνει καθόλου καλό. Τα σάκχαρα τα καλύπτουν όλα απο τα φρούτα. Δεν έχουν ανάγκη λοιπόν. Όταν θέλετε να δώσετε στις κότες νερουλά φαγητά, όσπρια ρύζι με πολύ ζουμί καλό είναι αν το ανακατέψετε με λίγο αλεύρι καλαμπόκι γιατί τους αρέσει περισσότερο. Αν ένα φαγητό γίνει λύσσα μην το δώσετε ποτέ στις κότες.

Το μουσκεμένο ψωμί ποτέ μην το δίνετε πρίν το στραγγίξετε. Προκαλεί διάρροια στις κότες αν το δώσετε νερουλό. Το στίβετε με τα χέρια και μετά το δίνετε. Γενικά τα μαλακά παραγινομένα φρούτα, ακόμη και αν εχουν σαπίσει λίγο δεν κάνουν κακό στις κότες.

Μην δίνετε ποτέ νερουλές τροφές αν δεν πρόκειται να καταναλωθούν την ίδια ημέρα. Να μην υποστεί ζύμωση η τροφή και το φάνε την επόμενη οι κότες. Τότε ναι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στο στομάχι. Αυτά είχα να πω για σήμερα, σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν θυμάμαι αλλά ελπίζω ότι θα τα πούμε σε επόμενο άρθρο!



   

11 σχόλια:

  1. Πολύ καλό άρθρο!Εμένα πάλι, τις φλούδες από τις πατάτες και τα κολοκύθια τα τσακίζουν!!Μια φορά, δε, ένα κουνέλι βγήκε στον κήπο,άνοιξη, και από όλα τα αγριόχορτα, προτίμησε τις ντοματιές και τα κρεμύδια που θεωρούνται τοξικά!!!Πιστεύω οτι αν έχουν πολλές επιλογές τα ζώα, κανένα φυτό δεν τα πειράζει.Τάσος Μαντζιαβάς, κτηνίατρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μανιτάρια μπορούν να φάνε;
    Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φάγαμε λίγο σιτάρι για ποντικουςπειραζει ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν φάνε σιτάρι για ποντικούς (με δηλητήριο), σίγουρα θα ψοφήσουν., αν καταναλώσουν κάμποσους σπόρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο χωράφι έχω εν αφθονία ένα φυτό μολόχα το λέμε κάνει να το τρώνε; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρέπει να ταΐζουμε συγκεκριμένη ώρα τις κότες η να υπάρχει τροφή όλη την μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή