Πόσο χώρο χρειάζονται οι κότες μου: Καταρρίπτονται όλοι οι κανόνες!



Ο χώρος που χρειάζεται μια κότα δεν είναι όπως τα έχετε ακούσει η τα έχετε διαβάσει. Ακούγωντας γνώμες απο πολλούς ερασιτέχνες, μου είπαν ότι κάθε κότα χρειάζεται 2 τετραγωνικά, δηλαδή για 10 κότες και ένα κόκορα χρειαζόμαστε 22 τετραγωνικά μέτρα. Απο την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια έχω δεί ότι οι κότες μπορούν να ζήσουν πολύ πιο άνετα, σε πολύ μικρότερο χρόνο. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα ένα πρόσφατο κοτέτσι που έκανα δίπλα από το σπίτι μου ήταν 20 περίπου τετραγωνικά για 20 κότες. Δηλαδή άφησα περίπου 1 τετραγωνικό για κάθε κότα. Όμως νομίζω πως κάποιος μπορεί να τις έχει και ακόμα πιο στριμωγμένες, χωρίς να δεί καμία απολύτως καμια διαφορά στην αυγοπαραγωγή - κρεατοπαραγωγή. Οι κότες δεν είναι απαιτητικά πτηνά! Μπορούν να ζήσουν με ιδιαίτερη χαρά και σε μικρούς χώρους, αρκεί βέβαια να τις περιποιούμαστε, να τις ταίζουμε σωστά, να τους έχουμε καθαρό νερό, και να σκουπίζουμε τις κουτσουλιές τακτικά μια φορά τη βδομάδα.

Θέλω εδώ να σας αναφέρω μια εμπειρία μου. Είχα τις κότες αμολημένες σε όλο το χώρο, και έτρωγαν φρέσκο χορτάρι έσκαβαν το χώμα, και ζούσαν ζωή και κότα. Όμως επειδή αποφάσισα να φτιάξω και κήπο, έκλεισα τις κότες σε κοτέτσι που έφτιαξα ο ίδιος. Έπειτα απο 20 μέρες περίπου οι κότες άρχησαν να γεννάνε περισσότερο ακόμη και όταν ηταν ελεύθερες. Φυσικά ότι χόρτα περίσευαν απο τον κήπο, ότι αποφάγια είχαμε, καλαμπόκι και όλα τα καλούδια τα έτρωγαν οι κότες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όταν τις κλείσαμε σε 20 τετραγωνικά δεν επηρεάστηκαν καθόλου. Μάλιστα άρχησαν να γεννάνε περισσότερα αυγά. Σε κλειστό χώρο οι κότες είναι ελεγχόμενες, ξέρουμε τι τρώνε πόσο τρώνε, μπορούμε να τις κουμαντάρουμε καλύτερα. Και είναι μύθος όσοι λένε ότι οι κότες σε μικρό χώρο δεν γεννάνε.

Θυμάμαι το κοτέτσι ενός φίλου, το οποίο κυριολεκτικά ήταν 5 τετραγωνικά και είχε αρκετές κότες. Μόλις είδα το κοτέτσι πραγματικά ένιωσα άσχημα. Οι κότες ήταν στριμωγμένες σα σαρδέλες, δεν είχαν ούτε χώρο να ανοίξουν τις φτερούγες. Μάλιστα του έκανα παρατήρηση που έχει τις κότες τόσο στριμωγμένες, και ότι έτσι δεν θα έχει παραγωγή. Μόλις μου έδειξε τα αυγά που παίρνει δεν το περίμενα. Πάντως και πάλι δεν αλλαξοπίστησα, διότι ναι μεν μπορούμε να τις έχουμε σε μικρό κοτέτσι, αλλά όχι σε σημείο να τις βασανίζουμε. Να μπορούν να φτερουγήσουν, να έχουν μια άνεση που λέμε.

Στα πτηνοτροφεία έχουν όχι τετραγωνικά αλλά κάτι εκατοστά για κάθε πτηνό. Δηλαδή σκέτο μαρτύριο για τα πουλιά. Όλοι έχουμε δεί βίντεο ή φωτογραφίες απο τέτοιες εγκαταστάσεις, και είναι πραγματικά σοκαριστικές.

Ας επανέλθουμε στο θέμα μας όμως. Είπαμε χρειαζόμαστε ένα τετραγωνικό περίπου για κάθε κότα. Τι αρνητικά μπορεί να έχουμε αν έχουμε ακόμα λιγότερο χώρο διαθέσιμο; Κοιτάξτε να δείτε. Αν θέλουμε ακόμα μικρότερο κοτέτσι, η μοναδική επίπτωση είναι ότι χρειαζόμαστε ακόμα πιο έντονη καθαριότητα. Όταν έχουμε πολλές κότες μαζί, οι κουτσουλιές δεν προλαβαίνουν να αφομοιωθούν απο το έδαφος και η μυρωδιά είναι πολύ άσχημη. Τόσο άσχημη λές και έχουμε γουρούνια στο κτήμα. Οπότε αν έχουμε γείτονες αυτό είναι πρόβλημα, το οποίο λύνεται αν σκουπίζουμε κάθε 3-4 μέρες!

Κλέινοντας θέλω να πω ότι οι κότες είναι απο τα πιο βολικά και εύκολα ζώα. Δεν αρρωσταίνουν εύκολα, μεγαλώνουν γρήγορα, τρώνε τα πάντα, ζούνε παντού ακόμα και σε κλουβιά. Απλώς να ξέρουμε ότι στα ζώα ότι δίνουμε παίρνουμε. Ασχολειθείτε με τα ζώα σας, φτιάξτε τους ωραίες κατασκευές καλή περίφραξη πλούσιο φαγητό, καθαρό νερό και θα σας το ανταποδώσουν!
   

2 σχόλια:

  1. Εγώ έχω σε 11 τετραγωνικά 50 κότες και ζούνε μια χαρά. Πέρυσι είχα 70 στον ίδιο χώρο και πάλι δεν είχα πρόβλημα. Με σωστή διαμόρφωση (ταϊστρες, κούρνες, φωλιές και εξαερισμό) δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι κοτες τώρα με τα χιόνια και τα κρύα είναι μόνιμα μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή