4 μυστικά για γρηγορότερη πάχυνση κοτόπουλων


Σήμερα θα μάθουμε τρόπους για να έχουμε γρηγορότερη πάχυνση στα κοτόπουλα! Όπως γνωρίζουμε τα κοτόπουλα που μεγαλώνουν μέσα στα πτηνοτροφία δεν προλαβαίνουν να φτάσουν ούτε τους 4 μήνες ζωής και στη συνέχεια σφάζονται, ενώ ταυτόχρονα έχουν τόσο πολύ και μαλακό κρέας, που μερικοί το ζηλεύουμε και θέλουμε να το κάνουμε το ίδιο και στα δικά μας κοτόπουλα. Πως οι πτηνοτροφικές μονάδες καταφέρνουν να έχουν τόσο μεγάλη κρεατοπαραγωγή σε τόσο μικρό χρόνο; Μήπως υπάρχει κάποιο μυστικό που δεν γνωρίζουμε; Η μήπως οι εταιρίες αυτές κάνουν κάτι άλλο που εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε;

Απο ανθρώπους που δουλεύουν μέσα σε τέτοιες μονάδες έχουμε πληροφορίες ότι όλες αυτές οι φήμες για "ορμόνες" κρεατοπαραγωγής δεν ισχύουν. Αντιθέτως χρησιμοποιούνται ενισχυμένα φυράματα, ζωικής προέλευσης πχ ιχθυάλευρα, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να έχουν τεράστια κρεατοπαραγωγή. Το πρώτο και βασικότερο είναι το μείγμα, και κάποιες μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες το διαφυλάσουν σαν επτασφράγιστο μυστικό έτσι ώστε να μην διαρεύσει και να μη το μάθει κανείς. Δηλαδή πχ αν το φύραμα που τρώνε έχει σόγια, ιχθυάλευρο, γαλατάλευρο, μαρμαρόσκονη, η και κάτι άλλο που πιθανός κανείς να μη μας λέει; Όπως και να έχει το πράγμα σήμερα θέλω να σας μεταφέρω τα δικά μου κόλπα, και τα μυστικά για μεγαλύτερη κρεατοπαραγωγή!

1ο Μυστικό - Διατροφή
Η διατροφή παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην πάχυνση. Η τροφή των νεογνών κοτόπουλων πρέπει να έχει μεγάλο ποσοστό σε πρωτείνες. Απο την φύση τους τα κοτόπουλα, είναι εντομοφάγα, δηλαδή η τροφή τους στηρίζεται σε ζωικής προέλευσης τροφές. Τα πτηνοτροφεία που ταίζουν ιχθυάλευρα και τόσο ενισχυμένα φυράματα γνωρίζουν ότι αυτό έχει και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Ανα τον κόσμο έχουν εφαρμοστεί διάφορα για πάχυνση κοτόπουλων. Η δική μου άποψη είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν φτάνει ένα φύραμα φτιαγμένο απο δημητριακά! Χρειάζεται και τροφή ζωικής προέλευσης. Το καλύτερο είναι στα περισεύματα απο το σπίτι, να δίνουμε στα κοτοπουλάκια με ιδιαίτερη προτίμηση στα λίπη και ότι μεζεδάκια περισεύουν. Άλλοι εκτρέφουν σκουλήκια mealworms που μετατρέπουν το αλεύρι σε ζουμερά και πολύ θρεπτικά σκουλήκια, και ταίζουν τα ζωντανά. 

2ο Μυστικό - Φως
Στα πτηνοτροφεία έχουμε ακούσει ότι αφήνουν τα κοτόπουλα με 24 ώρες τεχνητό φωτισμό, πράγμα που κάνει τα κοτόπουλα να τρώνε συνέχεια και να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Ο φωτισμός κατά τη γνώμη μου αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα, αν θέλουμε κρεατοπαραγωγή εποχές όπως το φθινόπωρο ο χειμώνας και νωρίς την Άνοιξη που η μέρα είναι μικρή. Το πιο αποτελεσματικό για μέγιστη κρεατοπαραγωγή είναι να εξασφαλίσουμε φωτισμό για 17-18 ώρες στα κοτόπουλα! Χρειάζονται και ένα 5ώρο τουλάχιστον για να κοιμηθούν και να μετατρέψουν την ενέργεια που πήραν απο τη τροφή σε κρέας.

3ο Μυστικό - Θερμοκρασία
Ένα βασικό λάθος που δεν ξέρουν αρκετοί, είναι ότι όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία τόσο γρηγορότερη ανάπτυξη έχουμε. Τα κοτόπουλα είναι όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες στον κήπο. Όταν κάνει ζέστη 28 βαθμούς πετάνε κορμό φύλωμα ρίζες και έχουν φούλ ανάπτυξη. Έτσι και τα κοτόπουλα. Θέλουν ζέστη για να αναπτυχθούν. Δεν εννοώ καύσωνα, αλλά να έχουμε μια λαμπίτσα για να ζεσταίνονται έστω και αν είναι μεγάλα σε ηλικία. Μην περιμένετε ανάπτυξη όταν τα κοτόπουλα ζούν σε περιβάλλον με κάτω απο 15 βαθμούς. 

4ο Μυστικό - Ράτσα
Κάποιοι κάνουν ένα τραγικό λάθος. Περιμένουν κρεατοπαραγωγή ενώ δεν έχουν τη σωστή ράτσα στα χέρια τους. Δεν χρειάζεται να έχετε καθαρόαιμα πουλιά, για να πάρετε πολύ κρέας. Τα μαγαζιά με ζωοτροφές συνήθως προμηθεύουν κοτόπουλα, ειδικά για κρέας και απο την εμπειρία μου ποτέ δεν έμεινα δυσαρεστημένος. Απλώς επιλέξετε μαγαζί που να έχει μια χ αξιοπιστία, και μην πάρετε ποτέ απο δρόμο γιατί είναι σκέτη αυτοκτονία για τα πουλιά, τις περισσότερες φορές τα δίνουν άρρωστα. Ένα σωστό κρεατόπουλο μπορεί να μετατρέπει την τροφή σε κρέας πολύ γρήγορα, είναι φτιαγμένο για αυτό το σκοπό.
   

2 σχόλια:

  1. Tip:Λάδι στην τροφή. Βοηθάει στην μετατρεψιμότητα της τροφής σε κρέας. Ευχαριστήστε με αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάδι στην τροφή πως;;;κ κυρίως σε κοτόπουλα πτηνοτροφειου;;;

      Διαγραφή