Έρχεται η μεγαλύτερη απειλή για τα κοτέτσια μας: Νέα ασθένεια που θα σπείρει το θάνατο...



Βόμβα στα θεμέλια της πτηνοτροφίας, έρχεται να ρίξει μια νέα ασθένεια, άκρως μεταδοτική σε όλα τα πτηνά, που εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό στην ευρώπη, και τείνει να εξαπλωθεί και στη χώρα μας πολύ γρήγορα. Σύμφωνα μάλιστα με πολλούς έμπειρους πτηνοτρόφους, η ασθένεια μπορεί να έχει φτάσει ήδη, όμως να μην υπάρχουν επίσημα καταχωρημένα κρούσματα. Πρόκειται για μια ασθένεια σαν την γρίπη των πτηνών, αλλα πολύ πιο δυνατή, και πολύ πιο θανατηφόρα.



Κύριος τρόπος μετάδοσης είναι τα άγρια πουλιά, σπουργίτια περιστέρια που τρώνε και πίνουν απο τα κοτέτσια μας. Ως πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης, είναι η απομάκρυνση εκτεθειμένων τροφών, έτσι ώστε τα άγρια πουλιά να μην έχουν πρόσβαση στη τροφή. Ιδανικά θα ήταν ένα πλέγμα γύρω απο το κοτέτσι, και στο επάνω μέρος, που να μην επιτρέπει στα άγρια πουλιά να μπούν μέσα.  Για την ασθένεια αυτή επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, και η είδηση κάνει το γύρω του κόσμου, οι πολίτες είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι, ενώ οι πτηνοτρόφοι φοβούνται για τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με τον Παγκίσμιο Οργανισμό για την Υγεία των ζώων η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα στις χώρες: Δανία, Γερμανία, Κροατία, Αυστρία, Ελβετία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ολλανδία. Τα περισσότερα κρούσματα μέχρι στιγμής είναι σε κοτέτσια και εκτροφές ελευθέρας βοσκής, που οι κότες είναι σε άμεση επαφή με τα άγρια πουλιά, τα οποία και μεταδίδουν την άκρως μεταδοτική ασθένεια. Συγκεκριμένα πρόκειται για το στέλεχρος H5n8. Μέχρι στιγμής όλες οι χώρες και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, είναι σε συνεχή επαγρύπνηση προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα, και να δωθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Όπως μου έγραψε και προσωπικά ένας πολύ πεπειραμένος κτηνίατρος:
Χάρη καλησπέρα! Νέο στέλεχος του ιού της Γρίπης των Πτηνών, έκανε την εμφάνισή του στην Ευρώπη, εκτός από εδώ!!! Είναι θέμα χρόνου συνήθως να κάνει την εμφάνισή του και εδώ...ειδικά εαν δεν απαγορευτούν οι εισαγωγές πτηνών χωρίς εξετάσεις από τα κράτη που αναφέρονται. Αν θέλεις ανέβασε το άρθρο να το δουν οι ερασιτέχνες πτηνοτρόφοι, που καλό είναι αν μπορούν να προσέχουν να μην ''προκαλούν'' με τα κοτέτσια, γιατί στο πλαίσιο των μέτρων που θα χρειαστεί να λάβει το κράτος, οι ελευθέρας βοσκής θα μπουν ...στο στόχαστρο!!

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου