Σπάνιες ράτσες κότας: Πωλούνται γονιμοποιημένα αυγά προς εκκόλαψη - Φάρμα στη Θεσσαλονίκη




Νέα φάρμα με έδρα 35 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, εκτρέφει σπάνιες ράτσες κότας, και διαθέτει (πουλάει) γονιμοποιημένα αυγά από brahmas, cochin, Orrington, Marans, Australorp Kai Sussex. Παρακάτω παρουσιάζονται οι ράτσες και τα χαρακτηριστικά τους με φωτογραφίες.

Κότες Σάσσεξ (Sussex)

Η φυλή όρνιθας Sussex είναι μικτής παραγωγής για αυγά και κρέας. Είναι μία ράτσα που προέρχεται από την Αγγλία την εποχή της ρωμαϊκής κατάκτησης της Βρετανίας το 43μ.Χ. Πρόκειται για πουλερικά οικόσιτης μορφής σε πολλές χώρες. Η φυλή περιλαμβάνει 8 χρώματα και έχει και αντίστοιχη μικρόσωμη ποικιλία στο μέγεθος του ¼. Οι μικρόσωμες ποικιλίες μπορούν να έχουν οποιοδήποτε απ’ τα 8 χρώματα.

Χαρακτηριστικά
Τα αρσενικά άτομα της φυλής ζυγίζουν περίπου 4 Kg, οι όρνιθες περίπου 3,2 Kg, τα κοκοράκια περίπου 3,4 Kg και οι πουλάδες περίπου 2,7 Kg. Οι αντίστοιχες μικρόσωμες ποικιλίες ζυγίζουν περίπου 1,5 Kg ο κόκορας και 1,1 Kg η κότα. Η καφέ και η κόκκινη ποικιλία της φυλής είναι πιο σπάνιες, ενώ οι υπόλοιπες πιο συνηθισμένες.

Τα κοτόπουλα της φυλής Sussex θεωρούνται έξυπνα και δραστήρια πτηνά, υπάκουη φυλή που μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Προσαρμόζονται επίσης και στις δύο μεθόδους σταβλισμού, είτε είναι σε ελεύθερη βοσκή είτε σε περιορισμένους χώρους. Επιπρόσθετα είναι άνετα και με την ανθρώπινη παρουσία στο χώρο τους, αν και αναπαράγονται καλύτερα σε μεγαλύτερους χώρους. Τα άτομα της φυλής είναι πιο υποτονικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι σε γενικές γραμμές ανθεκτικά πουλιά για εκτροφή οικόσιτης μορφής.

Αυγό
Ένας κάτοχος πουλερικών της συγκεκριμένης ράτσας θα πρέπει να περιμένει 240-260 αυγά το χρόνο ανά κότα. Ωστόσο οι ανοιχτόχρωμες και λευκές ποικιλίες είναι η καλύτερη επιλογή για ωοτόκες όρνιθες.

Κρέας
Η συγκεκριμένη φυλή αποτελεί καλή επιλογή για κρεοπαραγωγική εκτροφή. Οι νεοσσοί της φυλής μεγαλώνουν γρήγορα. Το σφάγιο είναι μεγαλύτερου μεγέθους απ’ τα κοτόπουλα του εμπορίου και τα κοκοράκια που σφάζονται σε ηλικία 6 μηνών έχουν πιο σφιχτό κρέας.








Κότες Όρπινγκτον (Orpington)

Η Orpington είναι μια φυλή κοτόπουλου που πήρε τ’ όνομά της απ’ την πόλη Orpington της Αγγλίας.
Η ράτσα αυτή παράγει πολλά αυγά και μπόλικο κρέας. Το μεγάλο τους μέγεθος και το «ωραίο» παρουσιαστικό τους μαζί με το πλούσιο χρώμα τους τις καθιστα πολύ ελκυστικά πτηνά. Αποτελούν καλές κλώσσες για τα μικρά τους. Χάρη στα χαρακτηριστικά της ράτσας επιβιώνουν πολύ καλά στα ψυχρά κλίματα.

Χαρακτηριστικά
Η συγκεκριμένη φυλή έχει πολύ βαρύ, μεγάλο σώμα Πρόκειται για βαριά πουλιά βάρους περίπου 4,5 Kg ο κόκορας, 3,6-48 Kg η κότα, 3,8 Kg το κοκοράκι και 3,2 Kg η πουλάδα. Τα βάρη των αντίστοιχων μικρόσωμων ποικιλιών κυμαίνονται γύρω στα 2 Kg για τον κόκορα και 1,6 Kg για την κότα.

Αυγά - Κρέας
Η φυλή αυτή γεννά γύρω στα 175-200 αυγά το χρόνο, μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους και χρώματος ανοιχτού καφε. Η ωοτοκία τους δε σταματά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Παλιότερες κότες της φυλής γένναγαν μέχρι και 340 αυγά το χρόνο. Αυτή η μείωση της παραγωγής οφείλεται στην επιλογή των πτηνοτρόφων να κάνουν καλύτερη την εμφάνιση (φτέρωμα). Τα κοτόπουλα επίσης γίνονται μεγαλόσωμα κι έτσι είναι κατάλληλα για κρεατοπαραγωγή. 









Κότες Μπράχμα (brahma)

Η Brahma είναι μια φυλή ορνίθων που αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1850 μέχρι το 1930 χρησιμοποιούταν κυρίως για κρεατοπαραγωγή παρά για αυγά.

Χαρακτηριστικά
Είναι καλές κλώσσες, έχουν καλή κρεατοπαραγωγή αλλα γεννάνε λίγα αυγά.
Η φυλή Brahma αποτελείται από βαριά πουλιά, μεγαλοπρεπή, με όρθιο παράστημα και μεγάλο κεφάλι. Όταν στέκονται η εμφάνισή τους φανερώνει ένα V και τα αρσενικά άτομα είναι αρκετά ψηλότερα από τα θηλυκά.  Το βάρος τους κυμαίνεται στα 5,5 Kg για τον κόκορα και στα 4,5 Kg για την κότα. Οι Brahma είναι καλές ωοπαραγωγές όρνιθες μεγάλων καφετίαυγών που το βάρος τους κυμαίνεται στα 55-60 g περίπου.

Αναγνωρισμένες ποικιλίες
Η Αμερική αναγνωρίζει τρεις ποικιλίες Brahma: την ανοιχτόχρωμη, τη σκουρόχρωμη και την κιτρινωπή. 










Κότες Κοτσίν (Cochin)

Αυτή η φυλή όρνιθας αρχικά ανατράφηκε στην Κίνα και στη συνέχεια εξήχθη στη Βρετανία και στην Αμερική στα μέσα του 19ου αιώνα. Αυτή η φυλή κοτόπουλου η μεγαλύτερη που έχει ποτέ υπάρξει. Τα αρσενικά άτομα της ράτσας ζυγίζουν μέχρι 5 Kg, αλλά το μαλακό και πλούσιο φτέρωμα τις κάνει να δείχνουν μεγαλύτερες. 

Χαρακτηριστικά
Όπως ειπώθηκε και παραπάνω το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης φυλής είναι το υπερβολικό φτέρωμα που καλύπτει όλο το μήκος του πoδιού και η μεγάλη κρεατοπαραγωγή. Το χρώμα των αυγών είναι ανοιχτό καφέ και μέτριο σε μέγεθος. Τα βάρη είναι 5 Kg για έναν κόκορα, περίπου 4 για μία κότα Kg, 4 Kg για ένα κοκοράκι και 3,2 για ένα κοτόπουλο Kg. 

Τα χρώματα της ράτσας ποικίλουν περιλαμβάνοντας μαύρο, μπλε, ασημί,χρυσαφένιο, λευκό κ.ά. Είναι ήρεμες κότες και γίνονται ιδανικές για παιδιά και ήσυχα πράγματα.




Κότες Αύστραλορπ (Australorp)

Η Australorp είναι μια φυλή όρνιθας Αυστραλιανής προέλευσης. Παράγουν τεράστια ποσότητα αυγών και είναι ιδανικές για κρεατοπαραγωγή. Θεωρούνται κότες μικτής χρήσης για αυγά και κρέας ταυτόχρονα.

Χαρακτηριστικά
Μεγαλόσωμή φυλή που σήμερα διαθέτει τρία αναγνωρισμένα χρώματα σύμφωνα με την Australian Poultry Standard: το μαύρο, το άσπρο και το μπλε. Το πιο συνηθισμένο όμως είναι το μαύρο.











Κότες Μαράνς (Μarans)

Οι κότες Marans είναι μια φυλή κότας η οποία προέρχεται από τη Δυτική Γαλλία και αποτελεί διασταύρωση με την τοπική άγρια κότα ποιυ βρίσκεται εκεί. Το είδος αυτό έγινε γνωστό για τα πολύ σκούρα αυγά που παράγει  και για το νόστιμο κρέας. 

Οι Marans είναι γενικά ήσυχες ήρεμες κότες, καθώς επίσης σκληρές και ανθεκτικές στις ασθένειες. Μία κότα Marans μπορεί να παράγει περίπου 150 σκούρα καφέ αυγά κάθε χρόνο. Τα κοκόρια των Marans ζυγίζουν περί τα 3,9 kg, ενώ τα θηλυκά κοτόπουλα φτάνουν τα 3,2 kg.

   





Η φάρμα βρίσκεται 35 χιλιόμετρα έξω από τη πόλη της θεσσαλονίκης στο χωριό Καστανάς.
Από τις ράτσες που είδατε πωλούνται και διατίθονται φρέσκα γονιμοποιημένα αυγά για εκκόλαψη. Η φάρμα και τα πουλιά είναι στη Κατοχή του Κωσταντίνου Παπαδόπουλου, και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για παραγγελίες, στο τηλέφωνο 6987696206

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου