Πως γλιτώνουμε απο τις αρρώστιες στα κοτόπουλα: Κόλπα παλιών που δεν γνωρίζει κανένας!!!



Τόσα χρόνια δουλεύοντας πάνω στα κοτόπουλα, έχω διαπιστώσει πλέον ότι με τις αρρώστιες παίζεται το μεγαλύτερο ρίσκο. Πόσοι μα πόσοι, αγοράζουν κότες και πριν κλείσουν 1 χρόνο, τους αρρωσταίνουν και ψοφούν όλες. Φυσικά η απειρία, πολλών νέων, σε συνδυασμό με την ελλειπή γνώση των κτηνιάτρων, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες. Όσον αφορά τους κτηνίατρους υπάρχουν πολλοί που κάνουν πολύ καλή δουλειά, δυστυχώς όμως σε πολλά χωριά αλλά και πόλεις δεν υπάρχει κάποιος ειδικός γιατρός, που να γνωρίζει τις ασθένειες των κοτόπουλων, έτσι ώστε να μπορεί να μας δώσει και το κατάλληλο φάρμακο, και οι απώλειες είναι ανυπολλόγιστες. Προσωπικά ζώντας σε μικρή σχετικά πόλη, όποτε αρρώστησαν οι κότες μου, τις έχασα όλες, και το κοτέτσι γέμιζε πτώματα. Είναι μεγάλο πράγμα λοιπόν να έχεις έναν έμπειρο κτηνίατρο στην περιοχή σου!

Πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τις ασθένειες, είναι ότι δεν "κολλάνε όλες οι κότες". Τι θέλω να πω με αυτό; Θα σας το εξηγήσω όσο πιο απλά γίνετε. Αν έχουμε μικρά κοτόπουλα, αυτά είναι πολύ ευαίσθητα και μπορούν να αρρωστήσουν πανεύκολα. Ακόμα και με μια φορά αν βραχούν, μπορούν να την  "αρπάξουν" και να μην γιατρεύονται μετά. Αν έχουμε μεγάλες κότες, αυτές είναι πολύ πιο ανθεκτικές στις ασθένειες. Υπάρχουν ράτσες κότας, που αρρωσταίνουν πολύ δύσκολα! Σπάνια, σχεδόν ποτέ! Τέτοιες ράτσες είναι οι ντόπιες, και αυτές που δεν υπόσχονται τρελή αυγοπαραγή η κρέας. Πχ η λέγκορν ράτσα που παράγει τα περισσότερα αυγά, είναι πολύ ευαίσθητη, και μπορούν να κολλήσουν αρρώστια τα πουλιά εύκολα. Αντιθέτως μια ντόπια ράτσα μπορεί να έρθει η ασθένεια στο κοτέτσι, μέσω ενός φορές πχ σπουργήτιού, και τα πουλιά να μην νοσήσουν επειδή έχουν πολύ ισχυρά αντισώματα. Μια ασθένεια που θερίζει είναι η κοκκιδίωση, η οποία προσβάλλει συνήθως τα νεαρά πτηνά, και όχι τα ενήλικα. Η λύση είναι να δώσουμε φάρμακο, και όσο πιο γρήγορα γίνετε. Τα συμπτώματα αυτής της ασθένεια είναι αίμα στις κουτσουλιές.

Άλλος βασικός κανόνας πάνω στις αρρώστιες, είναι η πρόληψη. Για να μην έχουμε αρρώστιες στο κοτέτσι πρέπει να προλαμβάνουμε, κάνοντας κάποια κόλπα, δίνοντας κάποιες τροφές! Θα προσπαθήσω να σας πω μερικά απο τα πιο αποτελεσματικά - γνωστά κόλπα όσο πιο σύντομα μπορώ.
1. Σκόρδο και κρεμμύδι στη τροφή: Κόψτε ένα κρεμμύδι και ένα σκόρδο σε ένα κιλό τροφής με καλαμποκάλευρο
2. Σκέτη ρίγανη μέσα στη τροφή: Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας ρίγανη που έχετε στο ντουλάπι σας, μέσα σε μισό κιλό τροφής (πχ καλαμποκάλευρο) και δώστε να το φάνε. Είναι ιδανικό για μικρά κοτοπουλάκια
3. Ξύδι μέσα στο νερό τους: Μια - δύο κουταλιές σούπας ξύδι μέσα στο νερό τους (1 λίτρο) μπορεί να προλάβει κάποιες αρρώστιες όπως πχ η κοκκιδίωση. Να προλάβει όμως όχι να θεραπεύσει.
4. Βάμμα πρόπολης στο νερό τους: Το βάμμα πρόπολης κάνει ένα πραγματικό θαύμα στα κοτόπουλα. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε ως ένα σύγχρονο βιολογικό σκεύασμα, το οποίο μπορεί ακόμα και να θεραπεύσει τις κότες. Έχει άπειρες ιδιότητες και προλαμβάνει όλες τις ασθένειες, ακόμα και τις πιο μεταδοτικές.
5. Πλήρης διατροφή στις κότες: Οι κότες εκτός απο το καλαμπόκι χρειάζονται να τρώνε όλες τις τροφές, πχ χορταρικά λαχανικά, κριθάρι, σιτάρι, ρίζι, φακές ότι περισσεύει απο το σπίτι, αποφάγια κλπ. Εγώ πάντα όταν φτιάχνω το φύραμα για τα κοτοπουλάκια βάζω μέσα και διάφορα υλικά, δηλαδή σε ένα κιλό τροφής βάζω ένα ποτήρι νερό, μισό ποτηράκι κρασί, λίγο ξύδι, μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι, μπούκουβο, ρίγανη κλπ, και όλα αυτά λειτουργούν σαν πρόληψη κατά των ασθενειών. Φροντίστε οι κότες να έχουν πλήρη και καλή διατροφή.
6. Καθαρισμός - Απολύμανση του κοτετσιού: Δεν χρειάζεται μόνο να καθαρίζουμε τις κουτσουλιές απο το κοτέτσι. Πρέπει να το απολυμαίνουμε κιόλας. Δεν είναι μόνο οι ασθένειες αλλά και η καθαριότητα, οι ψείρες και άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Το καλύτερο κόλπο είναι αφού καθαρίσουμε το κοτέτσι με τη σκούπα, μετά να ψεκάσουμε με χλωρίνη διελυμένη με νερό. Άλλη λύση είναι πέρασμα με ασβέστη, πετρέλαιο, ακόμα και αλάτι μπορούμε να ρίξουμε για να απολυμάνουμε τον χώρο. Ότι και αν επιλέξει κάποιος καλό θα κάνει παρά κακό.

Έχω παρατηρήσει απο την εμπειρία μου ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τις μεταδοτικές ασθένειες, είναι να προμηθευτούμε μια ανθεκτική ράτσα. και να τη συνδιάσουμε με κάποιες προληπτικές τροφές που εμποδίζουν την ανάπτυξη ασθενειών.
   

8 σχόλια:

  1. καλησπερα ,θα ηθελα να μου πειτε καθε ποτε καθαριζουμε το κοτετσι απο τις κουτσουλιες της καθε νυχτας.!! ευχαριστω σοφια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Της κουτσολιες της μαζεβουμε κάθε μεμέρα και
      μετά το καθαρισμσ .ρίχνουμε στάχτη με το χέρι παντού όπως ρίχνουμε το αλευρι όταν ανοίγουμε φύλο.Και δεν μυρίζουν η κουταλιές ούτε κοτοψηρες θα πιάσουν ποτέ.

      Διαγραφή
  2. Ρίχνουμε γαλαζόπετρα στο νερό των κοτόπουλων για πρόληψη ασθενειών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια απο τις δυο κοτες που εχω εκανε εμμετο και το λειρι της ειναι πεσμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ρωτήσω κάτι αν ξέρει κάποιος. Έχω 2 κότες με την ουρά να ναι χαμηλά κάτω. Και 2 κότες που δε περπατάνε πολύ λόγω αστάθειας. Τι συμβαίνει. Έχει τύχει σε κάποιον τι έκανε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω 2 κότες που έχουν ένα φλεγμονή στην κοιλια τους περπατούν σαν πιγκουίνοι οι κοτσίλιες βρίσκουν στον ογκο γιατί δεν έχουν χώρο για να πέσουν ειναι ευδιάθετος δυσκολεύεστε να φάνε γιατί δεν φτάνουν τι ειναι αυτό;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πηραμε κοτουλες ,αλλα πεθαναν 2-3την ιδια μερα δυστυχως...ισως απ τη μεταφορα(?)
    φυσικα απο διασωση,ολες χαλια ηταν.προσπαθουμε ολα τα παραπανω να εχουν.
    Μια σημερα,την απομονωσα αμεσα,ματια κλειστα.τι κανουμε?σας ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα ,πρώτο μου κοπάδι κότες και σήμερα βρέχει ,έχω τη πόρτα ανοιχτή και βγήκαν όλες στη βροχή,μήπως να κλείσω θα αρρωστήσουν είναι όλες κότες γεννάνε αυγά δεν έχω μικρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή