Σοβαρό πρόβλημα εκκόλαψης των αυγών στη κλωσσομηχανή! Μερικά μυστικά και η λύση

NYX


Ερώτηση - Σοβαρό πρόβλημα εκκόλαψης των αυγών στη κλωσσομηχανή!
Λυπών....απο 56...αυγά να εκκολάφτηκαν μονο τα 16...το θεωρώ αποτυχία...η μηχανή μου δουλεύει στους 38:00 βαθμους αλλά το θερμόμετρο που έβαλα πάνω στα αυγα δείχνει 37 βαθμούς...το πρώτο εκκολαφθηικε πρόωρα στις 20 μερες...το τελευταίο... την 23 μερα...μετα έσπασα τα υπόλοιπα αυγά και είχε ακόμα ζωντανά πουλάκια μέσα...πρέπει να τα αφήνω περισσότερες μέρες....μήπως επειδή μετά που αρχινίζουν να βγαίνουν τα πουλακια ανοίγουμε τακτικά το καπακι απο περιέργεια...και δεν κάνει...τα κρυώνουμε και αργούν...???? Τι ακριβός πρέπει να κανω...????


Απάντηση...
Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος με την κλωσσομηχανή, είναι να την ανοιγοκλείνει συνεχώς, και να βγαίνει ο ζεστός αέρας. Θα το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ. Μια κλωσσομηχανή κάνει πολύ ώρα να ρυθμίσει την θερμοκρασία, αλλά πολύ περισσότερο την υγρασία. Όταν εμείς ανοίξουμε το καπάκι, όλα αντιστρέφονται, τα αυγά χάνουν τη ζεστασιά αλλά πολύ περισσότερο την υγρασία τους, δηλαδή "το νερό που πίνουν τα πουλάκια" κατα κάποιο τρόπο. Μην ξεχνάει κανένας ότι το αυγό όταν ζεσταίνεται στη μηχανή η στη κλώσσα, αναπνέει κανονικά και ανοίγουν διάπλατα όλοι οι πόροι του! Προσωπικά επειδή παλαιότερα είχα μεγάλη αγωνία για τα κοτοπουλάκια άνοιγα συνεχώς τη κλωσσομηχανή!

Και είχα καταστροφικές συνέπειες. Έτυχε απο το πολύ άνοιγμα της κλωσσομηχανής, πολλές φορές να χάσω το μεγαλύτερο ποσοστό απο τα κοτοπουλάκια. Ξέρετε όταν χάνονται απο τέτοιο λόγο τα πουλάκια μας, το βρίσκουμε νεκρά μέσα στο αυγό. Πολλές φορές κάνουν και μια μικρή τρυπούλα πρίν πεθάνουν. Ο πραγματικός λόγος είναι επειδή το τσόφλι σκλήρηνε απο το συνεχόμενο άνοιγμα της μηχανής, και το πουλάκι κόλλησε μαζί με το τσόφλι του μέσα στο αυγό. Μέσα στο αυγό υπάρχει μια υγρή μεμβράνη η οποία αν δεν έχει πολύ υγρασία κολλάει στο δέρμα του κοτόπουλου, με αποτέλεσμα το ίδιο το αυγό να γίνετε παγίδα θανάτου. Τι χειρότερο να χάσει κανείς υγειέστατα κοτοπουλάκια, στράφι όλη η φουρνιά της κλωσσομηχανής επειδή δεν υπήρξε υπομονή!
Πλέον για να βγάλω πολλά κοτοπουλάκια στη κλωσσομηχανή, δεν την ανοίγω σχεδόν καθόλου. Έχω παρατηρήσει ότι όσο πιο "παρατημένα" έχω τα κοτοπουλάκια τόσο μεγαλύτερη επιτυχία υπάρχει. Φυσικά εννοώ να μην είμαστε όλη την ώρα πάνω απο το κεφάλι τους, γιατί την θερμοκρασία και ιδιώς την υγρασία πρέπει να τα κοιτάμε.

Η σωστή θερμοκρασία των αυγών είναι οι 37.7 βαθμοί (κανόνας σε όλες τις κλωσσομηχανές) και η υγρασία στο 65% για τις πρώτες 10 μέρες και 80% προς το τελευταίο διάστημα. Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη τα πουλιά μπορούν να αργήσουν ακόμα και 23 μέρες, ενώ αν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη πχ στους 38 τα πουλάκια εκκολάπτονται πιο γρήγορα, πχ στις 19-20 μέρες. Οι μεγαλόσωμες ράτσες κοτόπουλων κάνουν 21 ημέρες, ενώ μικρότερες ράτσες νανάκια κλπ κάνουν 19-20 ημέρες περίπου.

Γιατί τα κοτοπουλάκια δεν εκολάφθηκαν την ίδια μέρα;
Όταν η μηχανή δεν μοιράζει ομοιόμορφα τη θερμοκρασία σε όλα τα αυγά γίνεται αυτό το πράγμα πάντα. Τα πουλάκια που έχουμε στο κέντρο της μηχανής εκκολάπτονται πρώτα, και μετά εκκολάπτονται τα αυγά που βρίσκονται στις άκρες της μηχανής. Ένας έξυπνος που ξέρει απο κοτόπουλα, μπερδεύει τα αυγά κάθε 5 μέρες περίπου, και τα κεντρικά τα φέρνει έξω, έτσι ώστε στη τελική τα πουλάκια να βγούν την ίδια μέρα περίπου. Η εναλλαγή αυγών γίνετε απο πάρα πολλούς και έχει καλά αποτελέσματα. Ακόμα και ανεμιστήρα να έχει η μηχανή η θερμοκρασία δεν είναι ομοιόμορφη.

Προσωπικά μετα απο 24 ημέρες δεν μπορεί να εκκολαφθούν άλλα κοτόπουλα. Όταν μια μηχανή δουλεύει στους 37 βαθμούς είναι φυσικό οι εκκολάψεις να γίνουν την 23 ημέρα περίπου, μπορεί και περισσότερο. Φυσικά σε μια χαμηλή θερμοκρασία, υπάρχουν και μεγάλες απώλειες λόγω του κρύου στα έμβρυα.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΟΤΕΣ. Ειδικό βάμμα πρόπολης που μπαίνει στο νερό τους για να μην αρρωσταίνουν ΠΟΤΕ! Καμία επιρροή σε κρέας-αυγά και άμεσα αποτελέσματα! Αποστολή πανελλαδικά μόνο με 4€ μεταφορικά. Τηλ 6992328889. Δείτε εδώ

   

6 σχόλια:

 1. Πολυ χρησημα ολα αυτα,αλλα εγω εχω προβλημα με την υγρασια που δεν ανεβαινει πανω απο 65% οσο νερο και να βαλω.Τι μπορω να κανω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κ εγω χαμηλα πολυ η υγρασια 55 με 60 κ θερμοκρασια 38.5

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τωρα το καταλαβα...πόσο σημαντικό ειναι να μην ανοίγουμε κα8ολου την μηχανή...ελπίζω αυτή τη φορά να εχω μεγαλύτερη επιτυχία ...ευχαριστώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σκεφτηκα να βαλω βρεγμενες πετσετες τις 3 τελευταιες μερες μηπως ανεβει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. απο 32 αυγα που χωραει η μηχανη τα 10 ηταν ασπορα τα 13 βγηκαν και τα υπολοιπα ηταν ψοφια μεσα στο αυγο δεν μπορεσαν να βγουν.... ηταν η πρωτη μου εκκολαψη. τι ποσοστο θεωρειται επιτυχες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. για πρώτη εκκόλαψη και αρχάρια, νομίζω δεν τα πήγες και άσχημα, πόσο μαλλον με μια μέτρια μηχανή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή