Στο εμπόριο και στα "ζωοτροφάδικα" πουλάνε διάφορα είδη κοτόπουλων για κρεατοπαραγωγή. Τα πιο διαδεδομένα είναι τα κόκκινα κοκόρια κρεατοπαραγωγής, οι κόκκινες πουλάδες παραγωγής, και τα τελευταία χρόνια ήρθε στο φώς μια νέα ράτσα! Τα άσπρα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής ταχείας ανάπτυξης - τύπου πτηνοτροφείου. Δηλαδή η ράτσα που εκτρέφουν μέσα στις πτηνοτροφικές μονάδες. Πρίν πούμε λοιπόν για αυτή τη ράτσα, που θεωρώ ότι είναι απο τις πιο κρεατοπαραγωγικές ράτσες του κόσμου, ας πούμε λίγα λόγια για τα κόκκινα κοτόπουλα.
Τα κόκκινα κοκόρια κρεατοπαραγωγής, πιστεύω είναι περισσότερο "χωριάτικα" και αργούν λίγο περισσότερο στην ανάπτυξη. Η γνώμη μου είναι όμως, όποιος αποφασίσει να πάρει κόκκινα κοτόπουλα, ας πάρει πουλάδες, που είναι πιο παραγωγικές, κάνουν πιο νόστιμο κρέας, και αν μας αρέσει καμία, μπορούμε να την κρατήσουμε και για αυγά.
Όσον αφορά τα άσπρα κοτόπουλα, εδώ βρισκόμαστε στο κορυφαίο επίπεδο κρεατοπαραγωγής. Φέτος δοκίμασα για πρώτη φορά αυτά τα κοτόπουλα, και δεν είναι πολλά τα χρόνια που ξεκίνησαν να κυκλόφορουν ευρέως στα καταστήματα. Ξέρετε παλιά μόνο τα κόκκινα κοτόπουλα υπήρχαν στα μαγαζιά. Τα άσπρα κοτόπουλα, αν τα ταίζουμε ενισχυμένο φύραμα, και τους βάλουμε λάμπα για να τρώνε μέρα και βράδυ, μπορούν να είναι έτοιμα για σφάξιμο στα 2-3 κιλά, μέσα σε 3 μήνες. Στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις να φανταστείτε είναι έτοιμα στους 2 μήνες, αλλά εκεί έχουν τις τέλειες συνθήκες ανάπτυξης. Σε γενικές γραμμές τα κοτόπουλα με ένα απλό φύραμα, χωρίς λάμπες και σύγχρωνες εγκαταστάσεις, είναι έτοιμα για σφάξιμο στους 4 μήνες.
Απο το πόδι μπορούμε να καταλάβουμε πόσο χοντρό κοτόπουλο και πόσο κρέας μπορεί να πάρει... |
Μια γυναίκα να φανταστείτε, που κράτησε άσπρα κοτόπουλα για 6 μήνες να δεί πόσο κρέας θα πιάσουν, έφτασαν μέχρι 4 κιλά. Όμως όπως είπε και η ίδια, είναι δύσκολο να φτάσουν σε αυτή την ηλικία εφόσον είναι τόσο "χοντρόπουλα" που δεν μπορούν να περπατήσουν. Γίνονται ανάπηρα. Η συμβουλή άλλωστε των περισσότερων πτηνοτρόφων είναι να τα σφάζουμε όσο πιο γρήγορα γίνετε. Γιατί όσο πιο γρήγορα τα σφάξουμε τόσο πιο μαλακό και νόστιμο θα είναι το κρέας.
Τα άσπρα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής αποτελούν λοιπόν τη κορυφαία ράτσα κρεατοπαραγωγής. Όμως έχουν ένα πολύ σοβαρό μειωνέκτημα. Είναι απίστευτα ευαίσθητα, σε όλες τις ασθένειες και τους τραυματισμούς. Πρέπει να είναι εμβολιασμένα σε όλες τις ασθένειες όπως ψευδοπανώλη, βροχίτιδα, μαρέκ, και το φύραμα που αγοράζουμε να έχει αντικοκκιδιακό μέσα. (συνήθως όλα έχουν).
Εκεί που τρελάθηκα με αυτά τα κοτόπουλα, ήταν ο "κανιβαλισμός". Τα κοτόπουλα αυτά έχουν τάσεις κανιβαλισμού, οι οποίες οφείλονται κατα μεγάλο ποσοστό στη φτωχή τροφή. Εγώ έλυσα το πρόβλημα με το κανιβαλισμό δίνοντας καλό φύραμα ανάπτυξης, και ψεκάζοντας μια φορά με ειδικό σπρέι κανιβαλισμού που αγόρασα απο κτηνίατρο. Δείτε το σπρέι που αγόρασα...
Σημαντικό σχόλιο απο τον Μάρκο Κοκκινόπουλο
εκτρεφω τα συγκεκριμένα περιστασιακα από το 2009. αυτό που θελω να προσθεσω στο αρθρο είναι ότι δε θα τα αφηνα (το εκανα την πρωτη φορα) να φτασουν 3 κιλα κρεας ουτε 3 μηνες ζωη, καθως σκληραινουν πολύ και γινονται καπως ανοστα και με αρκετο λιπος. με ένα καλο φαι και σχετικα σωστους μηνες (αυγουστο-σεπτεμβρη οκτωβρη) είναι ετοιμα στους 2 μηνες με καθαρο βαρος 1,5-2 κιλα. στο σημειο αυτό πιστευω είναι και τα πιο νοστιμα αλλα και πιο οικονομικα στην εκτροφη
Καλημέρα πουλάει κάποιος κοκκινα κοκόρια κρεατοπαραγωγής; Περιοχη Αθήνα. Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσπρα!!! 3,5 μηνων και εδωσαν 5,5-6 κιλα καθαρο κρεας (μηδεν λιπος). Το κυριωτερο δεν υπηρχαν στο σμηνος μου (20 κοκορια) νικητες και ηττημενοι οπως παθαινα με τα ημιαιμα κοκκινα και ασπροπετρωτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμως ειχα αριστο σιτιρεσιο και πολλες (3εις) στασεις φαγητου, καθαρο και απολυμαςμενο νερο, καθαριοτητα, χωρο προαυλιςμου και παρακολουθηση πολλες φορες την ημερα για καθε ενδεχομενο. Γυριζαν πχ αναποδα και δεν μπορουσαν να επανελθουν στα ποδια τους.
Μοιραζομαι απλα την εμπειρια μου. Δεν σας λεω οτι και στην επομενη εκτροφη θα ειναι ετσι.
καλησπέρα μια ερώτηση!Δεν αναφέρετε πουθενά πως ονομάζεται η ράτσα αυτή της κρεατοπαραγωγης
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://desmefsi.blogspot.com/2022/03/blog-post.html
Διαγραφή988*
ΑπάντησηΔιαγραφή