Εκκόλαπτόμενα αυγά και μυστικά για υψηλά ποσοστά επιτυχίας!!!
Πολλές φορές βάζουμε κλωσσομηχανή, και στο τέλος στεναχωριόμαστε για την αποτυχία που είχαμε. Άλλοτε με δικά μας αυγά, και άλλοτε με αγορασμένα. Στη περίπτωση που αγοράσαμε αυγά, κατευθείαν το πρώτο πράγμα που κάνουμε, είναι να ρίξουμε ευθύνες σε αυτόν που τα αγοράσαμε. Δηλαδή πχ Μας έδωσε σκάρτα αυγά, ήταν κλούβια, δεν είχαν σπόρο, κλπ. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν 1000 λόγοι που μπορούν να χαλάσουν τα αυγά, και να μην εκκολαφθούν κοτοπουλάκια στο τέλος. Απο την εμπειρία μου έχω δεί να συμβαίνουν πολλά πράγματα, και σήμερα κάνω αυτή την ανάρτηση για να τα μάθετε και εσείς.
Πρώτο πράγμα που οδηγεί σε νέκρωση του αυγού, είναι τα χτυπήματα. Όταν μεταφέρουμε αυγά απο μακρινές αποστάσεις, και γίνουν χτυπήματα, αυξάνεται η πιθανότητα να χαλάσουμε το σπόρο του αυγού. Όσον αφορά τις μεταφορικές που μεταφέρουν αυγά για να αγοράσουμε, τα δέματα τα χτυπάνε κλωτσιές κυριλεκτικά! Πολλές φορές μάλιστα σπάνε και αυγά με πανίσχυρη συσκευασία ασφαλείας. Αλλά οι κραδασμοί είναι τόσο δυνατοί που τα αυγά "κλωβιάζουν" μερικές φορές. Να έχετε δηλαδή πάντα στο νού σας, ότι τα ταλαιπορημένα και ταρακουνημένα αυγά, μπορεί να νεκρωθούν.
Δεν κλείνουμε ποτέ σε σακούλες, αεροστεγώς τα αυγά. Ούτε για λίγες ώρες αν είναι δυνατόν. Τα αυγά αναπνεύουν! Αν εμείς τα σφαγίσουμε ουσιαστικά τα οδηγούμε σε ασφυξία! Για παράδειγμα αν κλείσουμε τα αυγά σε μια σακούλα, αυτά χαλάνε μέσα σε λίγες ημέρες. Ενώ χωρίς σακούλα αντέχουν άθικτα ακόμη και μήνα! Προσέξτε το αυτό το κομματάκι. Όταν διατηρούμε αυγά χρειαζόμαστε σταθερή θερμοκρασία κάτω απο 13 βαθμούς, οχι υγρασία, όχι μυρωδιές, όπως ακριβώς χρειάζονται και άλλα ευπαθή προιόντα. Το αυγό μην ξεχνάμε ότι είναι ζωντανό, ακόμη και αν δε το βλέπουμε να αναπνέει, η να βγάζει κάποια φωνή, είναι ζωντανό.
Όταν τα έχουμε αποθηκευμένα, πρέπει να τα περιποιούμαστε, να τα γυρίζουμε μια φορά τη μέρα, ας μη μπηκαν ακόμα στη κλωσσομηχανή, να τα προφυλάσσουμε απο διάφορες βρωμιές, η αλλαγές θερμοκρασίας, και προπαντώς όταν τα πιάνουμε να φοράμε πλαστικά γάντια μιας χρήσης. Η αλλιώς καλά πλυμμένα χέρια με σαπούνι. Το λίπος που έχουμε στα χέρια, βουλώνει τις μικρές τρυπούλες που αναπνέει!
Τα αυγά δεν τα πλένουμε ποτέ, όταν προορίζονται για εκκόλαψη. Μπορούμε όμως ελαφρά με μια πετσετούλα, με ένα σκληρό πανάκι, με μια οδοντόβουρτσα στεγνή, να καθαρίσουμε τις πιο εμφανής βρωμιές, και όλα τα εξογκώματα χώματος, κουτσουλιάς που μπορεί να έχουν. Το καλό καθαρό αυγό, απορροφά οξυγόνο και αναπνέει 3 φορές πιο καλά, απο ένα βρώμικο. Και όταν παίρνει περισσότερο οξυγόνο, απορροφά περισσότερες βιταμίνες απο το κρόκο, άρα έχουμε πολύ πιο δυνατό κοτοπουλάκι.
Τη κλωσσομηχανή που θα βάλουμε τα αυγά πρέπει να την έχουμε χίλιοαπολυμάνει. Με χλωρίνη! Όχι σκέτο νερό. Καθαρίζουμε τη κλωσσομηχανή σε όλα τα σημεία με χλωρίνη, και αφού φύγει τελείως η μυρωδιά, την προθερμαίνουμε για λίγες ώρες πριν βάλουμε τα αυγά.
Έχω δεί και ένα άλλο λάθος. Πολλοί τοποθετούν τα αυγά μέσα σε καλαμπόκια, σιτάρια, άχυρα και ένα σωρό άλλα υλικά. Είναι λάθος χειρισμός. Τα αυγά δεν τα βάζουμε ποτέ σε πιθανές εστίες μικροβίων σκόνης. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρά! Και πάντα ψάχνουμε τα μυστικά για να κάνουμε τη δουλειά μας όσο γίνετε πιο αποδοτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου