Πως κάθεται η κότα κλώσσα; Μυστικά για όλη τη διαδικασία και μια πατέντα





Πως κάθεται η κότα κλώσσα; Θέλω πληροφορίες γι όλη τη διαδικασία!
Καλησπέρα στην ομάδα, επιτέλους οι κότες μου άρχισαν να γεννάνε. Θα ήθελα να μου πείτε τι διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσω για να βάλω μια κότα να κάτσει κλωσσα σε μερικά αυγουλακια. Πόσα αυγά μπορώ να βάλω σε μια κανονική κότα ( έχω δει οτι κάθεται κλωσσα) και πόσο ημερών πρέπει να είναι τα αυγά? Επισης πόσες μέρες θα κάνουν να βγουν, αν βγουν! Γενικά θελω πληροφοριες με ολη την διαδικασια!! Ευχαριστω!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η κότα καταρχήν για να κλωσσήσει πρέπει να έχει το ένστικτο μέσα της. Για παράδειγμα οι κότες του εμπορίου, που αγοράζουμε στα μαγαζιά, δεν κλωσσάνε καθόλου εύκολα, δηλαδή το πολύ να κλωσσήσει 1-2 κότες στις 100 περίπου. Αντιθέτως οι κότες που έχουμε στα χωριά, τα κοτόπουλα που μεγαλώνουν με κλώσσες και όχι με μηχανές κλωσσάνε πιο εύκολα. Πάντα όμως ότι κότες και αν έχουμε, υπάρχουν πιθανότητες να κλωσσήσουν, και αν συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να γνωρίζουμε τα μυστικά της επιτυχίας.

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε για τις κότες - κλώσσες, είναι πότε πέφτουν συνήθως. Σε γενικές γραμμές απο την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει πλέον ότι οι κότες κλωσσάνε ως επι το πλείστον τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Τον δεύτερο χρόνο λιγότερο, και καθώς μεγαλώνουν περισσότερο οι πιθανότητες να πέσουν κλώσσες είναι πολύ μικρές. Η κότα για να πέσει κλώσσα λοιπόν πρέπει να είναι 1 χρονών. Όσον αφορά τη περίοδο, η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι εποχές "φούλ" κλωσσήματος. Τότε είναι και οι ιδανικότερες συνθήκες για να βγούν πουλιά με επιτυχία! Σε γενικές γραμμές η κότα κλωσσά όταν φτάσει 9-12μηνών μπορεί και παραπάνω. Δηλαδή για να κλωσσήσει πρέπει να γεννά αυγά για 2-3 μήνες. Υπάρχουν ράτσες που κλωσσάνε και πιο γρήγορα, δηλαδή αφού γεννήσουν για έναν μήνα αυγά μετά κλωσσάνε, και αυτά είναι τα περίφημα νανάκια. Κότες νανάκια, που μπορούμε να τα βρούμε σχεδόν παντού!

Πως καταλαβαίνουμε την κότα κλώσσα, ότι όντως κλωσσάει;
Μια κότα που έπεσε κλώσσα, το πρώτο που μας δείχνει είναι η πίστη στη φωλιά της! Κάθεται το βράδυ στη φωλιά. Μόλις δούμε κότα το βράδυ στη φωλιά, αμέσως καταλαβαίνουμε, ότι μας έκατσε κλώσσα. Μόλις τη πλησιάζουμε βγάζει ένα παράξενο τσίριγμα, και ανασηκώνει το φτέρωμα της. Η κοιλιά στο κάτω μέρος είναι αρκετά ζεστή, ενώ τα αυγά είναι πολύ ζεστά! Επιμένει να κάθεται στη φωκιά όταν προσπαθούμε να την βγάλουμε!

Τα πρώτα βήματα
Το πρώτο βήμα είναι να απομονώσουμε τη κλώσσα σε μια άλλη μεριά που να μην έρχονται και γεννάνε άλλες κότες. Όπως και να το κάνουμε όταν οι κότες κλωσσάνε, μπορεί να τις ενοχλούν άλλες κότες και αυτό δεν έχει καθόλου καλά αποτελέσματα. Σκεφτείτε ότι αν μια κότα κλώσσα ενοχλείτε διαρκώς και διώκεται απο τη φωλιά της απο τις μεγαλύτερες κότες, τότε μπορεί να παρατήσει τη φωλιά, και να σταματήσει να κλωσσά. Έχω χάσει πολλές κλώσσες κότες έτσι.

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε λοιπόν είναι να απομονώσουμε τη κότα σε μια "ΝΕΑ ΦΩΛΙΑ". Εγώ προσωπικά παίρνω τη φωλιά που έκατσε η κλώσσα, και τη βάζω σε ένα άλλο μέρος, όσο πιο σκοτεινό γίνετε, και ο χώρος να μοιάζει με το μέρος που ήταν πρίν η φωλιά. Σφραγίζω τη φωλιά με σύρμα, σίτα απο κλουβί, οτιδήποτε μπορεί να εγκλωβίσει τη κότα να βγεί απο τη φωλιά. Τη βγάζουμε μια φορά τη μέρα για φαγητό, και τη πιάνουμε για να τη βάλουμε πάλι στη φωλιά της.

Το επόμενο βήμα είναι να βάλουμε αυγά
Τα αυγά που θα κλωσσήσει η κότα τα βάζουμε όταν κρίνουμε εμείς ότι ήρθε η ώρα. Συνήθως η κατάλληλη στιγμή είναι 1-2 ημέρες αφού η κότα κάτσει να κλωσσήσει. Για να μη στεναχωρήσουμε τη κότα και να μη παρατήσει τη φωλιά στις πρώτες 1-2 μέρες, βάζουμε 1-2 σημαδεμένα αυγά, ίσα για να λέει ότι έχει αυγά. Αν δεν έχει καθόλου αυγά πιθανόν να παρατήσει τη φωλιά.

Μια καλή και πολύ έξυπνη πατέντα για να βάλουμε τη κλώσσα να κλωσσήσει είναι ένα ευρύχωρο και σκληρό κουτί. Ρίχνουμε άχυρο μέσα, και κάνουμε μια τρύπα όπως στη φωτογραφία. Την τρύπα αυτή με ένα σύρμα μπορούμε να τη κλέίσουμε πανεύκολα, βάζουμε φαγητό και νερό έξω και βγάζουμε τη κλωσσα να τρώει μια φορά τη μέρα. Πάντα να περιποιήστε σωστά τις μανούλες να μην μένουν νηστικές. Αυτές μπροστά στα παιδιά τους δεν βλέπουν τίποτα. Προσοχή μόνο η φωλιά να μην βρέχεται

   

7 σχόλια:

  1. καλησπέρα μου έχουν βγει μερικές κλώσες και τους έχω βάλει αυγά και παρατήρησα ότι έχουν σκάσει 5 αυγά και είναι πεθαμένα τα μικρά τη μπορεί να φταίει ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θελω να φτιαξω ενα κοτετσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σας.Έχω μια κότα Isa Brown η οποία έχει ανασηκωμενα(φουσκωνει) τα πουπουλά στο σώμα και το κεφαλι της(Περίπου για ένα μηνα).Κάνει και ένα χαρακτηριστικο ήχο.ΕΓΏ την παίρνω και την βάζω στη φώλια της και τηΣ κλείνω την έξοδο αλλά θέλεί να φύγει !Έχω δύο φωλιές για 5 κοτες αλλά προτιμούν ολες μόνο μια.Πριν από 1.5 μήνα είχα κλωσσα και μια Black Rock/Star και έβγαλα 1 κοκορακι και μια κοτουλά.Την κότα αυτήν τηνα είδα να κάθεται στην φωλιά την ημερα.Ενώ η Isa Brown λογικά είναι απροθυμη.
    Ϋ.Γ.Η Isa Brown είναι 2 χρόνων και αρχηγός στο κοτετσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε πόσες ημέρες βγαίνουν τα πουλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή