Το δικό μου κοτέτσι για πάχυνση κοτόπουλων



Σήμερα θα δούμε το δικό μου κοτέτσι για πάχυνση κοτόπουλων! Πολύς κόσμος ψάχνει να φτιάξει το δικό του κοτέτσι, και δεν ξέρει τον τρόπο! Σήμερα λοιπόν θέλω να σας πω τα δικά μου μυστικά, να σας δείξω αναλυτικά το δικό μου κοτέτσι, που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή για πάχυνση 65 κοτόπουλων. Οφείλω να ομολογήσω πως είναι μια πολύ εύκολη υπόθεση. Να ξέρετε πως οι κότες είναι το πιο βολικό ζώο! Λίγο αγάπη να τους δείξεις και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις μπορείς να έχεις αυγά και κρέας για το σπίτι. Αυτό το τονίζω, γιατί μερικοί μη γνωρίζοντας τίποτα, τα βλέπουν όλα τα βουνό. Οι κότες νερό φαγητό θέλουν, και προστασία απο εχθρούς. Όσον αφορά τις ασθένειες εύκολα τις μηδενίζουμε προσέχοντας απο που παίρνουμε πουλιά, να είναι εμβολιασμένα.

Εγώ για πάχυνση κοτόπουλων θεωρώ την ιδανικότερη ράτσα την κλασσική χωριάτικη κόκκινη κότα. Παρακάτω στη φωτογραφία θα δείτε και μερικά κόκκινα κοτόπουλα, όμως τα περισσότερα είναι άσπρα. Το άσπρο κοτόπουλο κρεατοπαραγωγής είναι το πιο αποδοτικό σε κρέας, και πλέον κυκλοφορεί και στην αγορά. Όμως είναι πάρα πολύ ευαίσθητα σε αρρώστιες, κρυώματα. Με τον παραμικρό τραυματισμό πεθαίνουν, έχουν κανιβαλισμό δηλαδή τρώει το ένα το άλλο αν δεν το προσέξουμε, και άλλα αρνητικά που τα καθυστούν λίγο παράξενη ράτσα. Αντιθέτως τα κόκκινα χωριάτικα κοτόπουλα, είναι χίλιες φορές πιο εύκολα στην εκτροφή, και πιο ανθεκτικά στις ασθένειες. Γενικά τα ιβρίδια είναι πιο ευαίσθητα στις ασθένειες, να το ξέρετε αυτό.

Πάμε τώρα στη κατασκευή του κοτετσιού μας! Ο χώρος που θα βάλουμε τις κότες μέχρι δύο μηνών, πρέπει να είναι πλήρως προστατευμένος απο βροχές και υγρασία. Δηλαδή πρέπει να το κλείσουμε απο όλε τις πλευρές, αφήνοντας μόνο κάποιο παράθυρο για να μπαίνει φώς και ήλιος. Πχ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια παλιά αποθηκούλα, η να φτιάξουμε κάτι πρόχειρο, με ξύλα, έτσι ώστε να προστατεύονται τα πουλιά απο το κρύο τις βροχές και όλα τα επακόλουθα. Συνήθως κάποια αποθηκούλα για ξύλα, η κάποιος μικρός χώρος είναι ο ιδανικότερος.

Όσον αφορά την τροφή και το νερό, στο εμπόριο βρίσκουμε έτοιμες ταίστρες και ποτίστρςες

Ποτίστρα για κοτόπουλα, πολύ οικονομική


Ταίστρα για κοτόπουλα, πολύ οικονομική




Όταν αγοράσουμε ταίστρες και ποτίστρες, θα χρειαστούμε όσο μεγαλύτερες γίνετε. Πχ μια ποτίστρα 10 λίτρων θα ήταν ιδανική. Όπως επίσης και μια μεγάλη ταίστρα να χωράει μπόλικη τροφή. Και λίγα κοτόπουλα να έχετε, το νερό και η τροφή πρέπει να είναι μπόλικη στα κοτόπουλα. Δείτε πως έχω εγώ τα δικά μου κοτόπουλα...



Τα κοτόπουλά αυτά είναι 2 μηνών. Η "αποθηκούλα αυτή, πλέον είναι μικρή για 65 πουλιά, οπότε θα περιφράξουμε και ένα χώρο εξωτερικά, για να βγαίνουν έξω τα πουλιά. Πλέον είναι αρκετά μεγάλα, και δεν αρρωσταίνουν τόσο εύκολα όπως όταν είναι μικρά. Φαίνεται ότι υπάρχει συνοστισμός μέσα στο κοτέτσι. Δείτε ποτίστρες και ταίστρες που έχουμε στα κοτόπουλα. Η ποτίστρες είναι πολύ μικρές, δύο έχουμε και αδειάζουν μέσα σε λίγες ώρες! Πλέον μόλις ανοίγουμε τη πόρτα για ταίσμα, βγαίνουν έξω για να βοσκήσουν, φαίνεται ότι έχουν ανάγκη απο λίγη βοσκή στο χώμα και στο πράσινο...

Ότι απορίες έχετε αφήστε μου ερωτήσεις, και θα τις απαντήσω κάνοντας ανάρτηση!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου