Είναι γονιμοποιημένα τα αυγά; Πως το βλέπουμε πριν και κατά την επώαση



Άλλο ένα θέμα σήμερα το οποίο πιστεύω να φανεί χρήσιμο. Πως μπορούμε να διαγνώσουμε αν ένα αυγό έχει σπόρο, πρίν το βάλουμε στη κλωσσομηχανή η την κλώσσα; Ο έλεγχος που θα σας πω έχει μεγάλη επιτυχία όμως θα χρειαστεί να δούμε εσωτερικά το αυγό!

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος ελέγχου των αυγών, πριν μπούν στην επώαση χωρίς να χρειαστεί να τα σπάσουμε. Το συνηθισμένο που κάνουμε κατά την επώαση είναι να βάζουμε ένα φακό και να βλέπουμε στο εσωτερικό τα στάδια ανάπτυξης.  Αν δούμε αίμα φλέβες κλπ, η σκούρο κόκκινο κατά της τελευταίες ημέρες επώασης τότε είναι γόνιμο.

Αν είναι τελείως ανοιχτόχρωμο τότε είναι άγονο και το αφαιρούμε. Πως μπορούμε να κάνουμε τον έλεγχο των αυγών; Μα φυσικά με ένα δυνατό φακό (ιδανικό είναι και το φλάς του κινητού). Κάνουμε τον έλεγχο, ωοσκόπηση οπως λέγεται επιστημονικά και επιστρέφουμε γρήγορα τα αυγά. Η ωοσκόπηση - έλεγχος των αυγών γίνεται μετά την 6η μέρα επώασης για να φαίνονται καλά οι φλέβες μέσα στο αυγό και να μην γίνουν λάθη.


Δεν είπαμε πως καταλαβαίνουμε τα άγονα αυγά πριν την επώαση και όχι μετά. Πρέπει να σπάσουμε το αυγό. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Σπάζοντας μερικά αυγά μπορούμε να καταλάβουμε το ποσοστό γονιμοποιήσης. Καλό είναι όταν φτιάχνουμε μια ομελέτα να κάνουμε και ένα τσεκ απ, πόσα αυγά ήταν τζούφια! 


Το γονιμοποιημένο αυγό φέρει στην κορυφή απο τον κρόκο ένα μικρό σημαδάκι. Είναι πολύ ευδιάκριτο αν κοιτάξουμε προσεκτικά το αυγό. Δείτε μερικές φωτογραφίες τι σας λέω...







Αυτό το μικρό σημαδάκι είναι το γονιμοποιημένο ωάριο. Το οποίο θα μετατραπεί σε κοτοπουλάκι. Αν δεν υπάρχει αυτό το σημαδάκι τότε το αυγό είναι τζούφιο.


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου