Κοτοπουλάκια με κλώσσα και πως τα μεγαλώνουμε. Για υγιέστατα πουλιά χωρίς απώλειες!

Γεννήθηκαν τα κοτοπουλάκια στη κλώσσα, και τώρα τι κάνουμε; Καταρχήν το μεγαλύτερο μυστικό για να εκκολαφθούν όλα τα κοτοπουλάκια με επιτυχία στη κλώσσα, είναι να αφήσουμε τη μάνα - κότα να κάνει σωστά τη δουλειά της. Όταν ενοχλούμε τη κλώσσα διαρκώς για να ελέγξουμε τα αυγά, αυξάνουμε τα ποσοστά αποτυχίας. Έχω παρατηρήσει απο την εμπειρία μου, ότι όσες φορές ήμουν απάνω κατ απάνω στις κλώσσες, και τσέκαριζα συνέχεια τα αυγά, είχα πολλές απώλειες. Αντιθέτως όσες φορές δεν ασχολιόμουν και πολύ μαζί τους, γιόμιζα μικρά κοτοπουλάκια. Τι όμορφο πράγμα να βλέπεις τη κλώσσα, και πίσω τις μικρές "χνουδομπαλίτσες" να περπατάνε, δίπλα στη μαμά!


Με το που γεννηθούν τα κοτοπουλάκια, είναι υγρά και ίσα που μπορούν να κουνηθούν. Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ ευαίσθητα, και κατα ένα τρόπο είναι σαν να μην έχουν γεννηθεί ακόμα! Δεν μπορούν να κάνουν ακόμα τίποτα, οπότε δεν τα μετακινούμε, δεν τα πειράζουμε, δεν τα πιάνουμε. Είναι τόσο ευαίσθητα που μπορούν να μας κρυώσουν, να κολλήσουν κάποια ασθένεια, οπότε τα αφήνουμε υποχρεωτικά στη μητέρα τους, κάτω απο τη κλώσσα. Το πρώτο πράγμα που κάνει ένα νεογέννητο κοτοπουλάκι, είναι να τεντωθεί μέσα στα φτερά της κλώσσας, έτσι ώστε να ακουμπήσει το δέρμα της και να ζεσταθεί. Στη κλώσσα το κοτοπουλάκι στεγνώνει έως και 10 φορές γρηγορότερα απο ότι στη κλωσσομηχανή. Και αυτό είναι σημαντικό, πολύ σημαντικό.



Στη πραγματικότητα, τα πουλιά που μεγαλώνουν με κλώσσα, αποκτούν αντισώματα στις ασθένειες, είναι πιο ανθεκτικά στις κακουχίες και στο κρύο. Ξέρετε γιατί; Στην κλώσσα τα κοτοπουλάκια μπαινοβγαίνουν συνεχώς στα φτερά της κλώσσας. βγαίνουν τρώνε πίνουν, περπατάνε, έως ότου αρχίσουν να κρυώνουν, και μπαίνουν πάλι στη ζεστασιά της μάνας. Ζεστασιά που δεν αναπαράγεται απο καμία λάμπα και κανένα μηχάνημα.

Δεν είπαμε όμως πως μεγαλώνουμε σωστά τα κοτοπουλάκια με κλώσσα; Πότε γίνεται η μετακίνηση; Τι πρέπει να προσέξουμε;

Αρχικά να πούμε ότι τα κοτοπουλάκια χρειάζονται 1-2 μέρες να ωριμάσει ο οργανισμός τους, και μετά μπορούν άνετα να φάνε και να πιούνε. Συνεπώς η βιασύνη, μη μείνουν για λίγες ώρες νηστικά και χωρίς νερό δεν στέκει. Τα κοτοπουλάκια κάτω απο τα φτερά της κλώσσας μπορούν να μείνουν άνετα έως και δύο μέρες. Αυτό το λέω γιατί συμβαίνει να σκάνε μερικά κοτοπουλάκια νωρίτερα, και εκεί είναι που αρχίζει το άγχος. Περιμένουμε αυστηρά να σκάσουν όλα τα κοτοπουλάκια και μετά μετακινούμε τη κλώσσα. Αν μείνει κάποιο κοτοπουλάκι που μόλις έχει σκάσει, δε πειράζει. Το κοτοπουλάκι απο τις πρώτες 1-2 ώρες ζωής μπορεί να τραφεί και να περπατήσει κανονικά. Απλώς είναι ήδη χορτάτο, και μπορεί να αντέξει άνετα 24-48 ώρες. Χορτάτο είναι επειδή κατά την έξοδο απο το αυγό τράβηκε το τελευταίο κρόκο αυγού.



Τη κλώσσα δεν την ταίζουμε, και δεν βάζουμε νερό μέσα στη φωλιά. Καλύτερα να περιμένουμε 1 ημέρα απο τη γέννηση των πουλιών και τότε θα τη μετακινήσουμε. Συνήθως η κλώσσα μας δείχνει όταν είναι έτοιμη να φύγει, και βλέπει τα πουλιά της να πεινάνε. Όταν θέλει να φύγει σηκώνετε και κάνει πιο έντονα το κλού κλού. Φαίνεται καθαρά αναστατωμένη. Αν θέλουμε να προσθέσουμε πουλιά απο άλλες κλώσσες στην υπάρχων κλώσσα, το κάνουμε μόνο στη φωλιά και αυστηρά αργά το βράδυ. Μερικές μάνες ξεχωρίζουν τα πουλιά να ξέρετε και τα σκοτώνουν.

Για να μετακινήσουμε τη κλώσσα με τα πουλάκια πηγαίνουμε όσο πιο ήρεμα μπορούμε, και με ένα κουβαδάκι, αρχίζουμε να πιάνουμε τα κοτοπουλάκια ένα ένα. Αφού τα πιάσουμε όλα, παίρνουμε και τη κλώσσα μαζί και τη βάζουμε σε ένα κλουβί μήκους περίπου 1-2 μέτρα. Όχι μικρότερο δε βολεύει για τη κότα. Προσέξτε πάρα πολύ. Τα κοτοπουλάκια τα τρώνε οι ποντικοί τα γεράκια, οι γάτες, οι σκύλοι, όλοι είναι εχθρόι σε τέτοια ηλικία. Οπότε το κλουβί πάντα σφραγησμένο μέχρι να μεγαλώσουν τα πουλάκια. Τα κοτοπουλάκια ποτέ με άλλες κότες, τα τσιμπάνε και άλλες τα σκοτώνουν.

Τα κοτοπουλάκια που μεγαλώνουν με κλώσσα τρώνε σχεδόν τα πάντα. Απο μικρά σποράκια, μέχρι ρύζι και μακαρόνια. Ότι τρώει η κότα τους το κόβει σε κομματάκια και τα ταίζει. Το καλύτερο όμως είναι να έχουμε ένα έτοιμο φύραμα για ανάπτυξη. Αν δεν θέλουμε να δώσουμε φύραμα, δίνουμε καλαμπόκι, αλλά θα πρέπει να τα ταίζουμε με ένα σωρό άλλες τροφές απο το σπίτι για να μεγαλώσουν σωστά.

ΠΡΟΣΟΧΗ στα δοχεία με το νερό. Απομακρύνετε απο το χώρο οτιδήποτε συγκρατεί νερό. Τα κοτοπουλάκια πνίγονται σε μια κουταλιά νερό. Έχω πάθει σόκ, με το πόσο εύκολα πνίγονται, και πάνε σαν τα πρόβατα, το ένα μετά το άλλο. Αυτά είχα να πω για τα κοτοπουλάκια με κλώσσα. Ετσι τα μεγαλώνω εγώ, ελπίζω να βοηθήσουν οι πληροφορίες που σας έδωσα.




   

3 σχόλια:

  1. πολυ ωραιο κειμενο..
    απλα ηθελα να ρωτησω εχω πολλες κλωσσες που καθοντε η καθε μια διαφεορετικα..
    μερικες κοτες σηκωνοντε μονες τους τρωνε πινουν κ ξανακαθοντε..ειναι μερικες ομως κοτες που κανουν κακα την αναγκη τους δλδ μεσα στην φωλια οταν κλωσαν δεν υπαρχει προβλημα;για αυτο κ εγω κανω ελενχο κ τις ενοχλω λιγο..πιστευω πως αν μεινουν 20μερες κακαν στην φωλια θα πιασει ψιρρες εστω κ αν βαλει ψιτοσκονη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχα κλώσα μια μέρα πριν σκασουν τα αυγά ψήφισε. Έσπασα τα αυγά και έβγαλα τα πουλάκια τι μπορώ να τα ταΐζω; θα ζήσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστω για τις πληροφοριες πολη καλες πολλοι δεν ξερουμε μπρβο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή