Πως αυξάνουμε την αυγοπαραγωγή, όταν οι κότες μας έχουν σταματήσει να γεννάνε αυγά; Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να κάνουμε και πάλι τις κότες μας να γεννάνε αυγά. Οι λόγοι που μπορούν να σταματήσουν οι κότες να γεννάνε είναι πολλοί. Επειδή πολλοί με ρωτάνε το εξής "Οι κότες μου σταμάτησαν να γεννάνε. Είναι άρρωστες". Η απάντηση είναι φυσικά ΌΧΙ. Το ότι δεν γεννάνε οι κότες δεν μπορεί να σημαίνει ότι αρρώστησαν. Χίλιοι λόγοι μπορεί να έκαναν τις κότες να σταματήσουν την γέννα τους. Σήμερα λοιπόν θέλω να σας πω τις πιθανές αιτίες που σταματάνε τις κότες να γεννάνε, και τρόπους να επαναφέρουμε τη παραγωγή μας σε πολύ υψηλά επίπεδα!
Σόκ στον οργανισμό απο αλλαγή τροφής
Απο φύραμα σε σιτάρι - καλαμπόκι, ξαφνικά, μπορεί να σοκάρει τις κότες, και μέσα σε λίγες ημέρες να ελαττώσουν σημαντικά την αυγοπαραγωγή. Δηλαδή για παράδειγμα έχουμε 50 κότες σε κλειστό κοτέτσι, και τις ταίζουμε φύραμα αυγοπαραγωγής. Μια μέρα όμως τελειώνει το φύραμα και επειδή είναι κλειστά τα μαγαζιά τις ταίζουμε σκέτο καλαμπόκι για να μην μείνουν νηστικές. Ε λοιπόν ο οργανισμός παθαίνει σόκ, απο την έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, και μπορεί άμεσα να ελαττώσει την παραγωγή. Πχ εκει που παίρναμε 40-50 αυγά, τώρα μπορεί να παίρνουμε 25-30. Αν οι κότες είναι ελευθέρας βοσκής όμως, δεν εξαρτώνται τόσο πολύ απο την τροφή που ταίζουμε εμείς.
Παύση του οργανισμού για ξεκούραση
Οι κότες μέσα στη περίοδο που γεννάνε αυγά χρειάζονται και μερικές ημέρες ξεκούρασης. Πχ μια κότα γεννάει ακατάπαυστα 100 αυγά, και θέλει 1-2 εβδομάδες έτσι ώστε να ξεκινήσει να γεννά άλλα 100 συνεχόμενα. Αυτό στη γλώσσα της πτηνοτροφίας ονομάζεται "κύκλος αναπαραγωγής". Όλα τα πουλιά έχουν κύκλους αναπαραγωγής. Η κότα όμως έχει το δυνατότερο οργανισμό, που μπορεί να γεννά ακατάπαυστα, περισσότερο απο κάθε άλλο πτηνό σε ολόκληρο το κόσμο. Ωστόσο μερικές ημέρες ξεκούρασης, πρέπει να είναι δικαιολογημένες στα πτηνά.
Ίδια ηλικία των κοτόπουλων
Όταν αγοράσουμε κοτόπουλα σε μια δόση, και έχουν την ίδια ηλικία, είναι φυσιολογικό ότι θα γεννάνε σχεδόν ταυτόχρονα όλες οι κότες, και θα σταματάνε, πάλι στον ίδιο χρόνο. Συνεπώς εμείς μερικές περιόδους θα παίρνουμε πολλά αυγά, ενώ άλλες πολύ λίγα. Το κόλπο των έμπειρων ερασιτεχνών πτηνοτρόφων, είναι να βάζουν 2 και 3 φουρνιές κοτόπουλων για αυγοπαραγωγή. Πχ 100 πουλια την Άνοιξη και 100 πουλιά το φθινόπωρο. Έτσι θα έχουμε αυγά απο 2 ανεξάρτητες ηλικίες πτηνών, με αποτέλεσμα να μην σταματάει ποτέ απότομα η παραγωγή. Για παράδειγμα τα Ανοιξιάτικα πουλιά γεννάνε το χειμώνα, ενώ τα φθινοπωρινά γεννάνε την Άνοιξη. Υπολογίζουμε τα πουλιά πότε γίνονται 6 μηνών, και ξέρουμε πότε θα πάρουμε αυγά.
Αρρώστια στα κοτόπουλα
Κοτόπουλα τα οποία έχουν αρρώστια, ποτέ δεν γεννάνε αυγά. Συνεπώς με μια απότομη διακοπή της αυγοπαραγωγής, παρατηρούμε προσεκτικά όλες τις κότες για κάτι περίεργο. Αν οι κότες τρώνε με μεγάλη όρεξη ειναι ζωηρές, και απο κάτω δεν είναι υπερβολικά αδύνατες, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε αρρώστια αλλά κάτι άλλο φταίει.
Τρόποι αύξησης αυγοπαραγωγής
1. Καλή ποιοτική τροφή. Η κότα για να γεννήσει αυγά χρειάζεται ένα κάρο θρεπτικά συστατικά. Μόνο με καλαμπόκι η σιτάρι δεν γίνετε δουλειά, εκτός αν οι κότες είναι ελευθέρας. Για μέγιστη αυγοπαραγωγή, δίνουμε φύραμα αυγοπαραγωγής με σόγια, εναλλακτικά φτιάχνουμε το δικό μας φύραμα αυγοπαραγωγής. Ένα κόλπο στο φαγητό είναι να ρίξουμε μπούκουβο. Μια κουταλιά σε μισό κιλό τροφή και κάνει θαύματα στην αυγοπαραγωγή.
2. Αύξηση του χώρου που ζούνε οι κότες. Να ξέρετε ότι όσο πιο χαρούμες είναι οι κότες τόσο περισσότερο παράγουν. Και αν τους δώσουμε λίγο χώρο παραπάνω θα ξετρελαθούν, ειδικά αν είναι έγκλειστες σε κοτέτσι.
3. Βάζουμε extra φωλιές, σε βαρέλια, καφάσια στρωμένες με άχυρο. Μια καλή φωλιά πάντα "εξιτάρει" τις κότες να γεννήσουν περισσότερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου