Πόσες κότες να βάλω στο κτήμα και τη ράτσα; Πως δεν θα αρρωσταίνουν


Πόσες κότες να βάλω στο κτήμα για να έχω αυγά και κρέας για την οικογένεια μου; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί το περισσότερο κόσμο που θέλει να ασχοληθεί με τις κότες. Η αλήθεια όμως είναι ότι η απάντηση εξαρτάται απο το τι ζητάει ο καθένας. Έχω παρατηρήσει πως πολλοί άνθρωποι ενώ αρχικά βάζουν πολλές κότες στη συνέχεια δεν έχουν τι να κάνουν αυγά, και προσπαθούν να πουλήσουν όσα μπορούν, ενώ στην τελική αρχίζουν να τα δωρίζουν εφόσον οι περισσότερος κόσμος πλέον βρίσκετε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, και τα ζητάει δωρεάν.

Πχ αν κάποιος έχει 50 κότες για αυγά στο κτήμα του, δε συμφέρει να τις ταίζει, εφόσον τα αυγά που θα παράγει θα είναι τόσα πολλά που δεν θα έχει τι να τα κάνει. Εκτός φυσικά αν βρει σημείο πώλησης κάποιο μίνι μάρκετ, η κάποιο μαγαζί, η αν έχει πολλές γνωριμίες και πολλούς συγγενείς που ζητάνε αυγά.

Το συμπέρασμα μου λοιπόν απο την εμπειρία μου είναι το εξής. Ένας άνθρωπος που θέλει αυγά και κρέας για την οικογένεια του, φτάνει να έχει 15-20 κοτούλες για αυγά, και περίπου 30-50 κοτόπουλα για κρέας. Τα κοτόπουλα για κρέας τα παίρνουμε πάντα ξεχωριστά, και ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε οικογένειας παίρνουμε και τον κατάλληλο αριθμό.

Για το κτήμα λοιπόν χρειαζόμαστε περίπου 60 κοτόπουλα, και ο χώρος που θα χρειαστούμε για όλα αυτά τα πτηνά, θα πρέπει να ξεπερνά τα 100 τετραγωνικά σε χώρο. Το καλύτερο βέβαια είναι να έχουμε ένα καλό σκυλί στο κτήμα και να έχουμε ελεύθερες τις κότες να τρώνε φρέσκο χορτάρι ελεύθερες στο κτήμα. Ο χώρος που θα κοιμούνται πρέπει αν ειναι σε κούρνια περίπου 4-5 μέτρα σε μίκος σε 1.5 μέτρο σε πλάτος.

Η ράτσα που θα πάρουμε για να μας κάνουν πολλά αυγά, μπορούν να είναι είτε λέγκορν, είτε αυστραλορπ, είτε σάσσεξ. Η συμβουλή μου εμένα είναι να πάτε στο πλησιέστερο κατάστημα ζωοτροφών, ένα που να έχει καλή φήμη στην πώληση κοτόπουλων, και να ζητήσετε εκεί κοτόπουλα αυγοπαραγωγής. Πρέπει να είναι εμβολιασμένα και υγιέστατα απο ασθένειες. Όσον αφορά τα κοτόπουλα για κρέας μπορείτε εξίσου εύκολα να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα. Για εμένα ζητήστε κόκκινες πουλάδες για κρεατοπαραγωγή, που είναι και οι πιο νόστιμες για να θυμηθείτε και πάλι τα χωριάτικα κοτόπουλα με το πλούσιο κρέας.

Για να μην αρρωσταίνουν οι κότες, πρέπει την πρώτη περίοδο 2 μήνες αφού τα αγοράσουμε να τα ταίζουμε έτοιμο φύραμα το οποίο προστατεύει απο ασθένειες όπως η κοκκιδίωση που θερίζει τις κότες σε νεαρή ηλικία. Επίσης πρέπει όταν είναι μικρά τα κοτόπουλα να τα έχουμε σε μέρος ηλιόλουστο και χωρίς να βρέχεται, ενώ όλα τα κοτόπουλα που θα αγοράσουμε πρέπει να είναι εμβολιασμένα, ειδάλλως είναι πολύ πιθανό να μεταδοθεί στο κοτέτσι μας κάποια πολύ μεταδοτική ασθένεια.



   

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα!
    Αυτό σε όποιον δεν το ξέρει:
    Οι άσπρες κότες λεγκορν είναι πολύ ζωηρές.
    Επίσης, αν έχετε κοκόρια λέγκορν που είναι "σκληρά" κοκόρια, και τα έχετε βάλει με καφέ κοτες λεγκορν,
    θα συνηθίσουν μαζί τους και αν δούν άσπρη κότα λεγκορν,θα αρχίσουν τα τσιμπίματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ισχυει ειναι πολυ ζωηρές μα είναι οι καλυτερες οι άσπρες αυτές οι λεγκορν είναι γεμάτες αυγά συνέχεια δίνουν αυγά ακόμα και με το καυσωνα γεννάνε η φωλιά δε μένει χωρίς αυγά ποτε χειμώνα καλοκαίρι άνοιξη δεν το συζητώ 100% παραγωγη .

      Διαγραφή