Σήμερα έβαλα την πρώτη μου κλωσσομηχανή με αυγά από αυθεντικές τσουλουφάτες ντόπιες κότες. Δε μπορείτε να φανταστείτε πως περίμενα αυτή τη μέρα, εφόσον δεν έχω ξανά βάλει ποτέ κλωσσομηχανή. Όλες μου οι αναπαραγωγές γινόταν με κλώσσες εντελώς φυσικά και όχι με μηχανήματα. Τις τελευταίες μέρες μάζευα τα αυγουλάκια και τα διατηρούσα σε θερμοκρασία δωματίου. Παρατηρούσα τις κότες και έβλεπα ότι ο κόκορας βάτευε κανονικά οπότε δεν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα ως προς την γονιμοποιήση.
Μια καλή μέθοδος για να δούμε αν τα αυγά μας είναι γονιμοποιημένα είναι να σπάσουμε κανα δύο να δούμε αν έχουν μέσα το σποράκι. Ξέρετε είναι ένα σημαδάκι που φαίνεται επάνω στο κρόκο. Αν δούμε αυτό το σημαδάκι τότε τα αυγά μα είναι γονιμοποιημένα. Αν πάλι δε δούμε τίποτα τα αυγά είναι αγονιμοποιήτα.
Η κλωσσομηχανή το χειμώνα καταναλώνει περισσότερο ρεύμα έτσι εγώ αποφάσισα να κάνω μια πατέντα. Τύλιξα τη κλωσσομηχανή με κουβέρτα για να μη κρυώνει. Εντάξει είμαι τραγικός, αλλα να μη μας έρθει και 200 ευρώ ο λογαριασμός χαχα... Δε καίει φυσικά τόσο πολύ η κλωσσομηχανή όμως όσο μπορούμε πρέπει να κάνουμε οικονομία. Με το κουβερτάκι μπορούμε να τυλίξουμε τη κλωσσομηχανή όμως το σημείο που αερίζεται η μηχανή μια μικρή τρυπούλα πρέπει να το αφήσουμε ανοιχτό.
Η διαδικασία ξεκινάει ως εξής. Πέρνουμε τη κλωσσομηχανή της βάζουμε 2 ποτήρια νερό περίπου, και τη βάζουμε στο ρεύμα για κανα 2-3 ώρες. Μόλις πάρει καλή θερμοκρασία 38.8 περίπου μπορούμε να πάρουμε και να βάλουμε τα αυγά με τη μύτη προς τα κάτω, πλαγιαστά. Πρέπει να μπούν με τη μύτη προς τα κάτω διότι αλλιώς δεν θα υπάρχει επιτυχία στη κλωσσομηχανή. Την πρώτη μέρα της επώασης δεν χρειάζονται απαραίτητα γύρησμα, όμως και να τα γυρήσουμε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Εμένα είναι αυτόματη η μηχανή οπότε θα τη ρυθμίσω απο αύριο για να ξεκινήσει το αυτόματο γύρησμα. Βάζουμε στη πρίζα μόνο το πάνω μέρος που παράγει θερμότητα.
Στη μηχανή δεν έβαλα ακόμα όλα τα αυγά, μέχρι το βράδυ θα έχουν μπεί και τα υπόλοιπα....
Τη μηχανή τη παρείγγειλα ηλεκτρονικά απο αυτή την ιστοσελίδα:
http://www.klossomixani.eu/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου