Τα πιο συχνά προβλήματα στη γέννηση των αυγών. Αιτίες & λύσεις!



Προβλήματα στην γέννηση των αυγών .

Σκούρα η λεύκα μικρά στίγματα -κηλίδες
Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις κότες είναι να γεννιούνται αυγά που φέρουν στο τσόφλι τους σκούρα η λευκά σημάδια. Αποτελεί ένα αρκετά διαδεδομένο φαινόμενο, με μερικούς φίλους μας να ανησυχούν παραπάνω από όσο πρέπει. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό στις κότες. και πως μπορούμε να το αντιμετοπίσουμε αποτελεσματικά.


Άρχικα πρέπει να πούμε οτι οι κότες κάνουν να δημιουργήσουν το αυγό στην κοιλιά τους περίπου 24 ώρες. Έχουν έτοιμες "σειρές" με μικρούς κρόκους και κάθε ημέρα που περνά ένας απο αυτούς περνά τη διαδικασία για να ενσωματωθεί σε αυτόν το ασπράδι και μετά το τσόφλι.

Το τσόφλι προστίθεται στο αυγό στο τέλος της κοιλιάς και μεγάλο μέρος της σύνθεσης του περιέχει ασβέστιο. Η κότα έχει προικιστεί από την φύση να αποθηκεύει το ασβέστιο μέσα στα κόκκαλα και να το χρησιμοποιεί στην αυγοπαραγωγή. Αυτό συμβαίνει επειδή τότε οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, που δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο απο την τροφή.

Το πρόβλημα με τα στίγματα πάνω στο τσόφλι έχει να κάνει με την προσθήκη του ασβεστίου, και τον οργανισμό της κότας. Δεν πρόκειται για αίμα ούτε κάποια βρωμιά όπως πολλοί νομίζουν. Είναι καθαρά οργανικό - γεννετικό το πρόβλημα.

Επίσης μπορεί να γεννηθούν τέτοια αυγά όταν οι κότες είναι στρεσσαρισμένες ή κλεισμένες σε μικρό χώρο.

Μερικές κότες λόγω της ράτσας γεννούν έτσι τα αυγά. Φυσικά στο κοτέτσι άλλες μπορεί να γεννούν έτσι τα αυγά ενώ άλλες όχι. Αυτό συμβαίνει λόγω του μεταβολισμού της τροφής όπως και της γεννετικής προδιάθεσης.

Το πρόβλημα με τα σκούρα αυτά στίγματα στο αυγό, αν είναι οργανικό μπορεί να λυθεί εύκολα προστίθοντας στην τροφή των πτηνών μαρμαρόσκονη, ή ταίζοντας τες τσόφλια απο αυγά. Γενικά μπορούν να βοηθηθούν σημαντικά αποτ τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Πάμε να δούμε μερικές φωτογραφίες με τέτοια αυγά...









Κηλίδες αίματος 
Αυτό συμβαίνει κυρίως σε νεαρές πουλάδες - πουλακίδες που μόλις ξεκίνησαν να γεννούν. Τα πρώτα τους αυγά είναι μικρά σε μέγεθος και φέρουν στην επιφάνεια κηλίδες αίματος.
Άλλη πιθανή αιτία για να εμφανιστεί ξεραμένο αίμα πάνω στο τσόφλι των αυγών είναι η γέννηση μεγάλων - δίκροκων αυγών. Οι κότες καθώς ζορίζονται να γεννήσουν τραυματίζονται και αιμοραγούν. Πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστεί και λόγω παρασίτων στο έντερο.




Αυγά με καθαρά προβλήματα ασβεστίου
Πρόκειται καθαρά για κότες με προβλήματα και έλλειψη ασβεστίου. Μπορεί να οφείλετε και σε γενετικά προβλήματα η κακή απορρόφηση του ασβεστίου από την διατροφή.

ΑΥΓΟ ΜΕ ΜΑΛΑΚΟ ΤΣΟΦΛΙ - Έλλειψη ασβεστίου



ΑΥΓΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΣΟΦΛΙ - Έλλειψη ασβεστίου



Ανώμαλη επιφάνεια, εξογκώματα κλπ - Έλλειψη ασβεστίου





   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου