Αυγοπαραγωγικές κότες: Πόσα αυγά μπορούν να γεννήσουν;



Πρόκειται για μια ερώτηση που η απάντηση εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Η κότα όπως γνωρίζουμε είναι το μοναδικό πτηνό που γεννά τόσα αυγά μέσα σε ένα χρόνο. Όμως αλήθεια αυτός ο αριθμός που κυμαίνεται περίπου?


Αν εξαιρέσουμε το γεγονός οτι οι κότες οπως και όλα τα πτηνά χρειάζονται μια περίοδο για να αλλάξουν τα φτερά τους , την περίοδο της πτερόροιας , όλο τον υπόλοιπο καιρό οι κότες μπορούν να γεννάνε αυγά κάθε 1-2 μέρες. Φυσικά για να γεννήσουν οι κότες τοσα πολλά αυγα θα πρέπει το χειμώνα να έχουν θέρμανση , συνθήκες πτηνοτροφείου κλπ...

Πολύ σημαντικός παράγοντας η ράτσα. Το αίμα! Υπάρχουν ράτσες που μπορούν να γεννήσουν πάνω απο 300 αυγά το χρόνο και άλλες που γεννούν κάτω από 200. Μια ιδιαίτερα παραγωγική ράτσα σε αυγά ειναι η leghorn , australorp κλπ.



Μπορεί να έχω μια τέτοια αυγοπαραγωγική κότα και να γεννά λιγότερα αυγά;

Μα φυσικά. Για να γεννήσουν οι κότες τον μέγιστο δυνατό αριθμό αυγών θα πρέπει να βρίσκονται και στο κατάλληλο περιβάλλον όπως επίσης να τρέφονται και σωστά. Τα πουλιά για να γεννήσουν πολλά αυγά θα πρέπει να νιώθουν ελευθερία και να τρέφονται πλήρως με καλαμπόκι σιτάρι , φρέσκα χόρτα , αποφάγια απο το σπίτι κλπ.

Κότες που ζούν ελεύθερες σε μεγάλες εκτάσεις σε προσήλια μέρη μπορούν να γεννήσουν πολλά αυγά. Αντίθετα κότες που παραμένουν έγκλειστες σε τσιμενταρισμένα κοτέτσια δεν είναι τόσο παραγωγικές!

Για να σας κάνω να καταλάβετε πόσο σημαντικό ειναι το περιβάλλον για τις κότες μας , θα σας πώ μια μικρή "ιστορία". Πέριση που πήγα τις κότες μου για "παραθαίρηση" (ναι πάνε και αυτές παραθαίρηση , το νομίσατε?) στο χωρίο επάνω στο βουνό , και είχαν πρόσβαση σε όλες τις τροφές , εντομα χόρτα κλπ εντελώς ελεύθερες μέσα στα έλατα , γεννούσαν σαν τρελές! Καθε μέρα όλες γένναγαν.

Η δική μου ράτσα είναι ντόπιες που σε γενικές γραμμές δεν είναι τόσο παραγωγικές σε αυγά. Και όμως οταν βρέθηκαν στο περιβάλλον τους τρελάθηκαν! Αυτό σας το είπα για να καταλάβετε πόσο μεγάλη σημασία έχει η αίσθηση της "αυθονιας" , για τα πουλιά μας!

Γενικότερα η εμπειρία λέει ότι μια αυγοπαραγωγική ράτσα , μπορεί να φτάσει μέσο όρο περίπου τα 250 -300 αυγά αυγά μέσα σε ένα χρόνο. Να ξέρετε οτι αν τις περιποιηθείτε , θα ανταμιφθείτε , μα φυσικά σε ΑΥΓΑ!


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου