Φτιάχνω το τέλειο κοτέτσι πλήρως προστατευμένο από ποντίκια νυφίτσες αλεπούδες κ.α



Του Ιωάννη Αλεξανδράκη.

Πολλοί έχετε πρόβλημα με τα τρωκτικά , τους αρκάλους, της ζουρίδες και τους κοράκους, εγώ πάντως, έχω τεράστιο. Γι αυτό έφτιαξα με τον φίλο μου ένα κοτέτσι μικρό για να βάλω 6-7 κότες , ώστε να εξασφαλίσω ότι τον χειμώνα , που τα αυγά είναι ελάχιστα να μην έχω απώλειες και να τρώω κάνα αυγό .


Παράλληλα αυτό το κοτέτσι , εξυπηρετεί και την ζέστη το καλοκαίρι αλλά και το κρύο, ενώ είναι και αρκετά "οχυρωμένο" για νεοσσούς . Θα σας περιγράψω την κατασκευή και κατόπιν θα παραθέσω φωτογραφίες .

Τα ποντίκια , εκτός απ το προφανές , περνούν και σκάβοντας από κάτω , ενώ έχουν την δυνατότητα να σκάβουν και το τσιμέντο . Καλουπώθηκε λοιπόν μία πλάκα ( όσο την θέλει ο κάθ ένας ) και άπλωσα κάτω κοτόσυρμα , το κοτόσυρμα, δεν κόπηκε , το άφησα εσκεμμένα μακρύ ώστε να τυλίξω το κοτέτσι μ αυτό .

Επίσης έσπασα γυαλιά περιμετρικά της πλάκας και όπου νόμιζα πως τα ποντίκια θα επιχειρήσουν εκσκαφή , τα ποντίκια δεν μπορούν να φάνε το γυαλί . Σιδερώσαμε την πλάκα , βάλαμε ορθοστάτες και την χύσαμε .

Στην συνέχεια δέσαμε με χοντρό σύρμα ορθοστάτες και οροφή , ώστε να μπορέσουμε να δέσουμε μετά πάνω . Ντύσαμε λοιπόν το σύρμα παντού και δεν αφήσαμε πουθενά κανένα κομμάτι , όπου χρειάστηκε να ενώσουμε πλέγματα , τα ράψαμε με σύρμα .

Έτσι το κοτέτσι δεν μπορεί να παραβιαστεί από κανένα ζώο ή πουλί , βάλαμε ένα κλείστρο με ελατήριο στο πορτάκι , δύσχρηστο αλλά ασφαλές και μια απλή περόνη για πρόχειρο κλείσιμο . Βάλαμε 3 στρώσεις ανεμοθώρακα από πάνω και πιστεύω ότι έτσι σταματάμε την κάθετη βροχή , για το πλάι βάλαμε μονή στρώση για να κρατά λίγο κρύο και αρκετό ήλιο , γενικά ανοιχτή είναι η πρόσοψη και ένας φεγγίτης πίσω , για αέρα , φως και ήλιο.

Μέσα βάζετε ποτίστρες , ταΐστρες , φωλιές και ότι άλλο θέλετε . Τέλος , μέσα μεγάλωσα 7 πουλιά κι ένα πετεινό , τους ανίγω την πόρτα , βγαίνουν περπατούν και γυρίζουν εκεί που μεγάλωσαν , αν δεν το κάνουν συνεισφέρει ο έξω πετεινός.








Παναγιώτης είπε...
 Κόστος?

Ioannhs είπε...
Το καλό κοτετσόσυρμα , κάνει 1,5 ευρώ το τετραγωνικό , αν θες κάτι ακόμα καλύτερο , μπορείς να βάλεις κούνελοσυρμα. Ο ανεμοθώρακας , κάνει , ο,5 το τετραγωνικό , τα 40 κιλά μπετό κάνουν 5 ευρώ (σ αυτήν την πλάκα έβαλα 2 σακιά - 80 κιλά ) , άμμο έβαλα κάπου 400 κιλά ( το κυβικό κάνει 15 ευρώ ).

Το σύρμα, κάνει, τίποτα, αμελητέο, τα σίδερα τα είχα αλλά μια χοντρή σωλήνα εξάμετρη για να κάνεις στυλοβάτες, κάνει στα 20 ευρώ. Ποτίστρες, ταίστρες, φωλιές ... εσύ το κανονίζεις κι αν θες τα φτιάχνεις κιόλα . Εγώ πλήρωσα , 35 το πλέγμα , 18 ο ανεμοθώρακας , 10 τα τσιμέντα , 3,5 η ταίστρα , 5 η ποτίστρα (νερό πέρνει απ την κανίστρα που είναι έξω , την έχω κάτω απ την άσπρη τσάντα για να μην βράζει το νερό ) , 60 οι φωλιές , όλα τ άλλα τα είχα , σύνολο 70 κάτι ευρώ . 

Υπολόγισε τα με βάση τι θέλεις , αυτό είναι 260 βάθος , 3,00 μήκος , 1,70 ύψος . Η τιμές από μαγαζί σε μαγαζί και από περιοχή σε περιοχή παίζουν , κάνε υπολογισμό τα τετραγωνικά σου και πήγαινε στο hardstore που πας να ρωτήσεις ακριβώς τιμές .

Πρόσεχε διότι αν είσαι μακρυά απ τον πολιτισμό τα αρπακτικά δεν είναι μόνο νυχτόβια ... τα κοράκια θα πετούν από πάνω σου με τα αυγά στο στόμα και τα γεράκια με κοτόπουλα στα πόδια . Πρέπει πρώτα να φτιάξεις πολεμικά πετεινάρια και άγριες χήνες για έξω και μετά όλα τ άλλα .
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου