Οι ψείρες είναι ένας θανάσιμος εχθρός που μπορεί να σκοτώσει τα κοτοπουλάκια αλλά και την κλώσσα αν βρίσκεται μαζί τους. Κότες που κλώσσάνε είναι τελείως απροστάτευτες απέναντι στις ψείρες οι οποίες μεταδίδονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα πίνωντας ακατάπαυστα αίμα.
Η κλώσσα επειδή κάθεται σε μια μεριά , και συνήθως είναι πάντα σε επαφή με τη φωλιά της η το έδαφος, είναι σαν θάλαμος αναπαραγωγής για τις ψείρες.
Σήμερα θα σας εξιστωρήσω μια παλιά εμπειρία που μου είπε η γιαγιά μου και θα σας τη μεταφέρω για να την ακούσετε.
Παλιά η γιαγιά μου είχε αποκτήσει μια κλώσσα ως δώρο απο την ξαδέρφη της που την αγαπούσε! Ηταν μια υγιέστατη κλώσσα με 12 ζωηρά κοτοπουλάκια. Η γιαγιά μου είχε τρέλα με τις κλώσσες όμως δεν μπορούσε να αποκτήσει μόνη της μιας και καμία κότα της δεν κλωσσούσε. Έτσι μετά απο αυτό το δώρο ήταν η πρώτη φορά που τελικά απέκτησε!
Όλα πήγαιναν μια χαρά, μέχρι που είδε ένα κοτοπουλάκι ψόφιο. Μόλις το είδε μπορούσε να φανταστεί την συνέχεια που θα ακολουθούσε. Μέσα σε λίγες ημέρες ψόφησαν όλα τα κοτοπουλάκια το ένα μετά το άλλο και στο τέλος κατέρρευσε και η κλώσσα. Η γιαγιά μου δεν μπορούσε να ερμηνεύσει αυτή την καταστροφή και απέδωσε το περιστατικό ως μάτιασμα απο τους ζηλιάρηδες γείτονες.
Η μεγάλη ανατροπή όμως ήρθε όταν πήγε να σηκώσει το κασόνι που είχε ως φωλιά για την κλώσσα και ακούμπησε το χέρι της μέσα. Τρελάθηκε όταν χιλιάδες μικροσκοπικές ψείρες ανέβηκαν επάνω της και άρχισαν να προσπαθούν να πιούν αίμα! Τότε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου συνειδητοποίησε τον λόγο έχασε την κλώσσα και τα 12 κοτοπουλάκια της τόσο γρήγορα.
Αυτή την ιστορία την αναφέρω για να συνειδητοποιήσετε οτι οι ψείρες δεν είναι τόσο αθώες μπορούν να κάνουν μεγάλη καταστροφή στο κοτέτσι μας.
Οι ψείρες να ξέρετε δεν αναπαράγονται πάνω στο σώμα απο τις κότες αλλά στον χώρο γύρω γύρω. Εμείς για να τις εξολοθρεύσουμε ψεκάζουμε λίγο κάτω απο τις φτερούγες στις κότες, αλλά δίνουμε μεγάλη σημασία στο να ραντίσουμε καλά τις κρυψώνες τους γύρω απο το κοτέτσι. Πιθανά σημεία είναι ξύλινες κατασκευές, ξερά χόρτα και γενικότερα οποιοδήποτε υλικό έχει κενά στο εσωτερικό του.
Στην περίπτωση της κλώσσας αφαιρούμε το υλικό της φωλιάς ραντίζουμε καλά παντού και αφού προσθέσουμε το νέο υλικό ραντίζουμε επίσης.
Τον ψεκασμό στον περιβάλλοντα χώρο τον επαναλαμβάνουμε και μετά απο 3-4 μέρες για περισσότερη ασφάλεια!
Εγώ στο κοτέτσι μου ψεκάζω με ειδικό σπρέι το οποίο κατά την γνώμη μου είναι πολύ δραστικό. Προσοχή όμως, ποτέ δεν ραντίζουμε κάτω απο τις φτερούγες αν το σπρέι δεν έχει απόσταση τουλάχιστον 20cm. Αλλιώς θα κάψει τα πουλιά και θα δημιουργήσει εγκαύματα. Πολύ προσοχή.
Το σπρέι που σας λέω είναι της tafarm (Pubex plus) και κυκλοφορεί σε όλα τα κτηνιατρεία. Κάνει 6-7 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου