Όλοι γνωρίζουμε πως το κοτέτσι αν μένει χωρίς απολύμανση για μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται εστία μικροβίων και πηγή ασθενειών. Συνεπώς πρέπει να το καθαρίζουμε τακτικά για να προστατεύσουμε τα πουλερικά μας απο διάφορες ασθένειες και μικρόβια που κυκλοφορούν,
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολυμάνουμε επιτυχημένα το κοτέτσι μας. Σήμερα θα αναφέρουμε μερικούς απο αυτούς. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι με ασβέστη! Αφού καθαρίσουμε όλες τις κουτσουλιές περνάμε την επιφάνεια με μιγμα απο ασβέστη και νερό. Ανακατεύουμε τον ασβέστη με νερό σε ένα κουβά και μετά μπορούμε εύκολα να "πασαλείψουμε" το κοτέτσι μας. Αυτός ο τρόπος είναι αναγκαίος όταν έχει περάσει μια ασθένεια απο τις κότες μας και είχαν απώλειες.
Έιναι συχνό λάθος να χάνουμε κότες απο μια ασθένεια και να φέρνουμε καινούργιες χωρίς να απολυμάνουμε τον χώρο και το κοτέτσι.
Επίσης έχω ακούσει απο πολλούς εκτροφείς απολύμανση με πετρέλαιο ή χλωρίνη. Δεν έχω δοκιμάσει όμως κάποιον απο αυτούς τους τρόπους και δεν τους προτείνω για κανέναν μιας και αυτά τα χημικά μπορεί καμιά φορά να προκαλέσουν άλλα προβλήματα.
Η συμβουλή μου για την σημερινή ανάρτηση είναι οτι πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην υγιεινή και την καθαριότητα του κοτετσιού μας. Οι κότες απο την φύση τους είναι τσαπατσούλικα ζώα και μπορούν να βρωμίσουν ένα χώρο πολύ γρήγορα. Εμείς από την μεριά μας έχουμε την υποχρέωση να καθαρίζουμε το κοτέτσι τους!
Το κάθε πότε πρέπει να το καθαρίζουμε εξαρτάται απο τις κότες που εκτρέφουμε αλλά και απο το μέγεθος του κοτετσιού.
Δείτε και ένα βίντεο - Υπόδειγμα καθαρού κοτετσιού!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου