Εμβολιακό πρόγραμμα για κοτόπουλα: Σε ποια ηλικία γίνονται; Ποιές ασθένειες αφορούν;



Κάνουμε εμβολιασμούς σε κοτοπουλάκια; σε ποια ηλικία; πως γίνονται; ποιες ασθένειες αφορούν; Αν μπορούσατε να μας δείξετε με φωτογραφίες.

Απάντηση...
Σε ευχαριστώ Γιώργο για την παρότρυνση. Σήμερα θα προσπαθήσω να σου απαντήσω όσο πιο απλά και αναλυτικά μπορώ πάνω στον εμβολιασμό των κοτόπουλων. Αρχικά να αναφέρουμε πως τα εμβόλια είναι πολύ σημαντικά να γίνονται όταν διατηρούμε διάφορες ράτσες ή είδη πτηνών στον ίδιο χώρο, και να γίνονται σε πολύ μικρή ηλικία για να αναπτύσσει ο οργανισμός αντισώματα πολύ
νωρίς.

Πως βοηθάει το εμβόλιο στον οργανισμό; 
Το εμβόλιο μολύνει τον οργανισμό με μορφή εξασθενιμένου ιόυ, τον οποίο αντιμετωπίζει γρήγορα ο οργανισμός. Δίνωντας στο αμυντικό σύστημα του κοτόπουλου το εμβόλιο, αναπτύσσει αντισώματα και στο μέλλον αν χτυπήσει ο πραγματικός ιός ο οργανισμός τον αναγνωρίζει και τον καταπολεμά χωρίς το πτηνό μας να νοσήσει. Ωστόσο έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου πτηνοτρόφοι έκαναν το εμβόλιο αργοπορημένα στα πτηνά τους και λειτούργησε αντίστροφα. Θέλει μόνο τις πρώτες ημέρες.

Επίσης ποτέ δεν κάνουμε εμβόλια σε ενηλικά πουλιά που νοσσούν. Πχ αν τα πουλιά κολλήσουν ψευδοπανώλη, δεν μπορούμε να κάνουμε εμβόλιο τότε διότι είναι αργά. Είχα μιλήσει τηλεφωνικώς με ένα έμπειρο κτηνίατρο και μου είχε πει επι λέξη οτι αν κάνω εμβόλιο σε μεγάλα πουλιά πιθανόν να λειτουργήσει αλλιώς το εμβόλιο και να κολλήσουν τα πουλιά. Δεν ξέρω αν αληθεύει αλλά ετσι μου είχε πεί ετσι σας λέω.

Τα εμβολιασμένα κοτόπουλα αρρωσταίνουν;
Σύμφωνα με τις εμπειρίες ανθρώπων που εμβολιάζουν δεκάδες πουλιά κάθε ημέρα, η απάντηση είναι ναι. Μου είπε χαρακτηριστικά ότι "σε μερικά πουλιά απλώς δεν πιάνει το εμβόλιο". Πχ στα 100 πουλιά να είναι 2-3. Η διαφορά όμως είναι ότι και να κολλήσουν αυτά τα 2-3 πουλιά, στα υπόλοιπα δεν μπορεί να μεταδοθεί. Δηλαδή αυτά τα 2-3 θα ψοφήσουν και τα άλλα γύρω δεν θα πάθουν τίποτα.


Υπάρχουν 4 εμβόλια που μπορούν να γίνουν στα κοτόπουλα:
  • Για τη ψευδοπανώλη 
  • Για τη βρογχίτιδα
  • Για το μαρέκ
  • Και για τη κοκκιδίωση.


Το εμβόλιο της ψευδοπανώλης και της βρογχίτιδας γίνονται μαζί σε σταγόνες στο μάτι την πρώτη μέρα και άλλη μια επανάληψη μετά απο 28 ημέρες. Στην εφαρμογή είναι πολύ εύκολο να γίνει ακόμη και αν κάποιος είναι άπειρος. Αρχικά για να προμηθευτούμε το φάρμακο πηγαίνουμε στο κτηνίατρο και ζητάμε σταγόνες για ψευδοπανώλη και βρογχίτιδα. Έχουν σχεδόν όλοι οι κτηνίατροι και υπάρχει μπουκαλάκι που φτάνει για 50 κοτοπουλάκια η και περισσότερα.  Η διαδικασία έχει ως εξής. Πιάνουμε το κοτοπουλάκι στα χέρια μας, και αφου στηρίξουμε το κεφαλάκι του πλάγια στάζουμε μια σταγόνα απο το κάθε φάρμακο εσωτερικά στο μάτι.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα εμβόλια της ψευδοπανώλης και της βροχίτιδας γίνονται την 1η μέρα και ξανά μετά απο 28 ημέρες, έτσι ώστε να έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα.





Το εμβόλιο του μαρέκ γίνεται στον αυχένα τις πρώτες 24-48 ώρες, είναι σε ενέσιμη μορφή και γίνεται με ειδικό εργαλείο ακριβείας. Επειδή το φάρμακο διατίθεται σε ποσότητα 1000 δόσεων δεν συμφέρει για τους μικρούς κοτοτρόφους οπότε το κάνουν μόνο όσοι έχουν μεγάλη εκτροφή.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει τις πρώτες 24-48 ώρες και το πουλί δεν πρέπει να έχει φάει τίποτα μέχρι τότε.






Το εμβόλιο της κοκκιδίωσης πάλι διατίθεται σε μεγάλες ποσότητες και δεν μπορεί να το πάρει κάποιος που έχει λίγα πουλιά. Το εμβόλιο γίνεται στο μπούτι η στο σβέρκο τις πρώτες 24 -48 ώρες.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου