Κουτσαίνουν τα κοτόπουλα: Γιατί συμβαίνει αυτό; Πως θεραπεύονται;



Καλησπέρα. Έχω κότες ελευθέρας βοσκής και το τελευταίο διάστημα κάποιες από τις νέες πουλαδες και κοκοράκια περίπου 5 μηνών άρχισαν να κουτσαίνουν. Τα έχω εμβολιασει όταν ήταν πιο μικρά, δοκίμασα πολιβιταμινες και ασβέστιο αλλά και βότανα στο σιτιρεσιο. Κάποια συνήλθαν αλλά κάποια όχι. Γνωρίζει κάποιος να μου πει γιατί συμβαίνει αυτό?


Απάντηση...
Φίλε μου έχει συμβεί και εμένα αυτό. Είχα πάρει πριν καιρό κοτόπουλα για κρέας και ενώ τα μεγάλωνα με σωστή διατροφή αυτά άρχισαν να κουτσαίνουν στα καλά καθούμενα. Δεν είχα δώσει κανένα φάρμακο και παρατηρούσα οτι ενώ κούτσαιναν, έτρωγαν έπιναν και αναπτύσσοταν μια χαρά. Ισώς λίγο πιο αργά απο τα άλλα κοτόπουλα. Έβλεπα οτι τα περιστατικά αυτά συνέβαιναν κυρίως σε κοκόρια (λόγω του οτι παίρνουν πιο γρήγορα βάρος και τα πόδια τους είναι πιο ψηλά). Σύμφωνα με έμπειρους πτηνοτρόφους που είχαμε συζητήσει τότε καταλήξαμε οτι τα περιστατικά συνέβαιναν λόγω αυξημένου τους βάρος!

Συγκεκριμένα για να καταλάβετε τι εννοώ, αυτά τα κοτόπουλα που προορίζονται για κρέας αναπτύσσονται γρήγορα σε βάρος και τα κόκκαλα τους αδυνατούν να παρέχουν την κατάλληλη στήριξη. Ουσιαστικά επειδή ο οργανισμός τους είναι "τροποποιημένος", ιβρίδια με απλά λόγια, αναπτύσσουν γρήγορα κρέας και τα κόκκαλα τους μένουν πολύ αδύναμα - εύθραυστα. Είναι αδύνατο να στηρίξουν τόσο μεγάλο βάρος όταν δεν έχουν πηγές σε ασβέστιο!

Ένας φίλος μου που παρήγαγε πολλά κοτόπουλα για κρέας φρόντιζε στη διατροφή τους να παρέχει μεγάλες ποσότητες ασβέστιου. Τους έδινε γάλα σε σκόνη η και σε υγρή μορφή μέσα στο φύραμα. Αυτό το έκανε για να πέρνουν δύναμη τα κόκκαλα και με αυτόν τον τρόπο πολύ σπάνια κούτσαιναν.

Τα πόδια τους καθώς κουτσάινουν κοιτάνε προς διαφορετικές κατευθύνσεις. 


Πολλές φορές βέβαια είναι και γεννετικό το θέμα και όσο καλή διατροφή και αν κάνουμε δεν μπορούμε να τα γιατρέψουμε. Φυσικά απώλεια της κινητικής λειτουργίας των ποδιών μπορούν να προκαλέσουν και ασθένειες, αλλά εγώ όσες φορές είδα πουλιά να κουτσαίνουν ήταν λόγω βάρους.

Τα κοτόπουλα που κουτσαίνουν μπορούν να σφαχτούν κανονικά και δεν είναι άρρωστα. Όταν κουτσαίνουν λόγω βάρους δεν ψωφάνε και δεν είναι πολύ αδύνατα. Απλώς επειδή δεν προλαβαίνουν να φάνε τόσο καλά όσο τα υγιή κοτόπουλα αναπτύσσονται πιο αργά.

Τα βιταμινούχα σκευάσματα που δίνουν ασυστόλως οι κτηνίατροι για εμένα είναι άχρηστα διότι όποτε έδωσα στα κοτόπουλα δεν είδα καμία απολύτως διαφορά. Μην αγοράζετε αυτά τα συνθετικά χημικά και αγνώστης προέλευσης προίοντα, διότι μπορείτε να δώσετε στις κότες σας χόρτα η αποφάγια απο το σπίτι και να τραφούν πολύ πιο σωστά.

Τα εμβόλια που κάνουμε στα κοτόπουλα έχουν να κάνουν με τις ασθένειες και οχι με τα γεννετικά προβλήματα η το υπερβολικό βάρος. Αν λοιπόν κουτσαίνουν τα κοτόπουλα μας φροντίζουμε να παρέχουμε καλή διατροφή και ασβέστιο και αν δεν δούμε αποτέλεσμα τότε συνεχίζουμε να ταίζουμε τα κοτόπουλα μέχρι να τα σρφάξουμε. Στην εποχή μας με τα ιβρίδια που κυκλοφορούν και τις διάφορες διασταυρώσεις, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και δεν έχει ουδεμία σχέση με ασθένεια τουλάχιστον σύμφωνα με την δική μου εμπειρία.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου