Αυγά χωρίς τσόφλι, τι φταίει, πως το αντιμετωπίζω;



Έχετε κότες για αυγοπαραγωγή και βλέπετε αυγά χωρίς τσόφλι; Είναι ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο που σήμερα θα μάθουμε γιατί συμβαίνει και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε!


Αρχικά να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Το αυγό γεννιέται χωρίς τσόφλι και το μόνο που συγκραρεί τον κρόκο και το ασπράδι είναι μια εύπλαστη μαλακή μεμβράνη. Η μεμβράνη αυτή υπάρχει σε όλα τα αυγά και είναι για να προστατεύει τον νεοσσό που επωάζεται στο εσωτερικό απο μύκητες μικρόβια κλπ.



Γιατί όμως ένα αυγό γεννιέται χωρίς τσόφλι;
Ο πρώτος και κυριότερος παράγοντας είναι η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το έντονο στρες απο μεταφορές τραυματισμούς αλλά και την ηλικία. 

Αυγά χωρίς τσόφλι συναντάμε κυρίως το καλοκαίρι, που οι κότες ζεσταίνονται και δεν μπορούν να φάνε σωστά. Οι κότες το καλοκαίρι παθαίνουν συχνά έλλειψη σε ασβέστιο επειδή τρώνε λίγο και ο οργανισμός τους πιέζεται για να γεννήσει αυγά. Επίσης μπορεί να το συναντήσουμε σε νεαρές πουλακίδες που γεννάνε πρόωρα τα πρώτα τους αυγά η σε κότες μεγάλης ηλικίας που αδυνατούν να απορροφήσουν όλο το ασβέστιο από την τροφή τους.


Οι κότες στον οργανισμό τους είναι σχεδιασμένες για να αποθηκεύουν στα κόκκαλά τους το ασβέστιο. Δηλαδή πχ την άνοιξη που οι κότες έχουν αυθονία σε τροφή (απο έντομα και πρασινάδα) αποθηκεύουν το ασβέστιο για τα αυγά που θα γεννήσουν όλο το επόμενο διάστημα. Όταν τελειώσουν αυτές οι αποθήκες ασβεστίου, είτε λόγω στρες είτε λόγω κακής (ελλειπής) διατροφής τα αυγά μπορούν εύκολα να γεννηθούν χωρίς τσόφλι η αυτό να είναι πολύ εύθραυστο αν υπάρχει.

Το πιο συχνό φαινόμενο είναι τα αυγά να γεννιούνται με πολύ εύθραστο το τσόφλι, ενώ είναι πιο σπάνιο να γεννηθούν χωρίς καθόλου τσόφλι.

Πως το αντιμετοπίζω;
Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο πρέπει να τρέφουμε τις κότες μας σωστά. Κότες που έχουν πρόσβαση σε χώμα και τρώνε αποφάγια απο το σπίτι, χόρτα κλπ δεν πρόκειται να εμφανίσουν ποτέ τέτοιο πρόβλημα ή αν το εμφανίσουν θα είναι πολύ σπάνια. Το χώμα και μια πλήρης διατροφή συνθέτουν ένα γερό τσόφλι και εκεί είναι το μυστικό.

Σε γενικές γραμμές πάντως είναι δύσκολο κάποιος να βρεί αυγό χωρίς τσόφλι διότι οι κότες και να το γεννήσουν θα το σπάσουν και θα το φάνε πολύ γρήγορα. Απο ένστικτο γνωρίζουν οτι κάτι δεν πάει καλά και οτι το αυγό πρέπει να καταστραφεί και πολλές φορές το τρώνε.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου