Ένα πρόβλημα που παρατηρούμε στην εκκόλαψη των αυγών είναι το άγχος για το αν θα καταφέρουν όλα τα κοτοπουλάκια να σπάσουν και να απελευθερωθούν από το τσόφλι τους. Αν κάποιος κάνει την πρώτη του εκκόλαψη σίγουρα είναι πολύ αγχωμένος ειδικά τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα θα μοιραστούμε κάποιες εμπειρικές γνώσεις προκειμένου να μην συμβεί ποτέ αυτό!
Αρχικά θέλω να πω σε όλους πως αν πειράζουμε τα αυγά συνέχεια. πχ ανοίγουμε την κλωσσομηχανή, η παρενοχλούμε την κλώσσα τότε το μόνο σίγουρο είναι οτι θα έρθουν προβλήματα. Τα αυγά είναι πολύ ευαίσθητα και συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες όπου η υγρασία και η θερμοκρασία οπως και η θέση του αυγού παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο.
Πότε τα αυγά αργούν να εκκολαφθούν;
Όταν οι θερμοκρασίες που επωάστηκαν τα αυγά ήταν χαμηλότερες από το κανονικό (37.7 oC). Για παράδειγμα. Αυτό μπορεί να συμβεί από πολλούς παράγοντες μερικοί απο τους οποίους είναι;
- Όταν κάνει κρύο έξω, και τα αυγά είναι σε κλώσσα. Σε κλωσσομηχανή δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.
- Όταν ανοίγουμε συνέχεια την κλωσσομηχανή.
- Όταν η θερμοκρασία που υπάρχει μέσα στη μηχανή είναι χαμηλότερη απο 37.7. Έχει συμβεί σε πολλούς η κλωσσομηχανή να δείχνει μεγαλύτερη θερμοκρασία απο αυτή που έχει εσωτερικά.
- Η ποικιλία των αυγών. Πχ μερικές ράτσες μπορεί να κάνουν μια μέρα παραπάνω η μια μέρα λιγότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μικρά αυγά απο νάνες κότες (νανάκια) των οποίων τα αυγά μπορουν να εκκολαφτούν και σε 19-20 ημέρες. Αντίθετα τα μεγάλα αυγά απο βαριές κότες κάνουν περισσότερο μερικές φορές.
Ας μιλήσουμε και λίγο γενικότερα. Το αυγό γεννιέται με ένα γονιμοποιημένο ωάριο στο εσωτερικό του. Το ζυγωτό. Όταν το αυγό βρεθεί στην κατάλληλη θερμοκρασία τότε θα αρχίσει η ανάπτυξη του εμβρύου. Αν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη απο την ιδανική τότε το κοτοπουλάκι θα μεγαλώσει γρηγορότερα. Πχ μια κλωσσομηχανή που επωάζει στους 38+ βαθμούς τότε το κοτοπουλάκι θα σκάσει στην 20η ημέρα σίγουρα. Αντίθετα αν υπάρχει χαμηλότερη θερμοκρασία το εμβρυο καθυστερεί την ανάπτυξη του, όμως επιβιώνει. Σίγουρα χάνει δυνάμεις και δεν αναπτύσσεται όπως πρέπει αλλα στο τέλος επιβιώνει.
Αυτό οφείλετε στην προσαρμοστικότητα που παρουσιάζει ο οργανισμός τους. Που ανάλογα με τη θερμοκρασία προσαρμόζεται και η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Αυτό το φαίνομενο παρατηρείτε σε όλα τα ειδή των πουλιών με τα περισσότερα να έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε κρύο ζέστη κλπ.
Κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με κοτόπουλα θα πίστευε πως αν αφήσει ένα αυγό στη μέση της εκκόλαψης 12 ώρες αλλά και 24 ώρες χωρίς επώαση θα ψηφίσει. Μάλιστα οι περισσότεροι πιστεύουν οτι ψοφάει σε πολύ μικρότερο χρόνο. Λάθος παιδιά. Το κοτοπουλάκι ζεί απλώς διακόπτεται η επώαση και η ανάπτυξη.
Έπειδη έχω βγάλει άπειρα αυγά έχω διαπιστώσει οτι στο θέμα θερμοκρασία έχουν μεγάλες αντοχές. Βέβαια εξαρτάται και απο την ράτσα αυτό αλλα δεν πάβει να ισχύει. Εκεί που ειναι πολύ επιρρεπή τα κοτοπουλάκια είναι η υγρασία, αλλά και οι ασθένειες. Υπάρχουν παμπολλες ασθένειες που προσβάλλουν το αυγό στο στάδιο της επώασης και εκεί οφείλεται κυρίως ο θάνατος και τα νεκρά έμβρυα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου