Η χρήση φασκόμηλου, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε όρνιθες βιολογικής εκτροφής, φαίνεται πως αύξησε το ποσοστό ωοτοκίας, αύξησε το βάρος και την οξειδωτική σταθερότητα της λεκίθου των αυγών, ενώ αντίθετα μείωσε τους πληθυσμούς βακτηρίων στο κέλυφος των αυγών.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν μετά από έρευνα που έγινε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του κτηνιάτρου κ.Δημήτρη Γαλαμάτη σε ειδικές εγκαταστάσεις πιστοποιημένης μονάδας βιολογικής εκτροφής αυγοπαραγωγών ορνίθων που βρίσκεται στην περιοχή της Λακκιάς Θεσσαλονίκης.
Το θέμα της διδακτορικής διατριβής του κ. Γαλαμάτη, που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιβλέποντα τον αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας κ. Πασχάλη Φορτομάρη, έχει τίτλο: «Η επίδραση της ενσωμάτωσης του αρωματικού φυτού SalviaofficinalisL στο σιτηρέσιο των αυγοπαραγωγών ορνίθων βιολογικής εκτροφής, στις αποδόσεις τους και στην ποιότητα των παραγόμενων αυγών».
Για τις ανάγκες της έρευνας πραγματοποιήθηκε σειρά πειραματισμών με αυγοπαραγωγές όρνιθες και έγιναν μετρήσεις για τον προσδιορισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών των αυγών.
Όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ οι παραπάνω ειδικοί επιστήμονες: «από τα αποτελέσματα της έρευνάς μας,αναδεικνύονται τα οφέλη της χρήσης των αρωματικών φυτών στη βιολογική εκτροφή, γεγονός που αναμένεται να δώσει υπεραξία στα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και μια επιπλέον εναλλακτική διέξοδο στα σημερινά προβλήματα της ζωικής παραγωγής».
Βιολογική κτηνοτροφία και αυγοπαραγωγή
Η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά τη βιολογική κτηνοτροφία, λόγω των ευνοϊκών κλιματικών και εδαφολογικών συνθηκών, των πλούσιων φυσικών πόρων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και των παραδοσιακών μεθόδων εκτροφής των ζώων, οι οποίες μπορεί εύκολα να μετατραπούν σε βιολογικές.
Τα αυγά βιολογικής εκτροφής κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου το 80% των ευρωπαίων καταναλωτών (το 54% αρκετές φορές και το 26% συχνά) αγοράζουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 80% και ο λόγος αυτής της τάσης είναι η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για το περιβάλλον και την υγεία.
Τα τελευταία 30 χρόνια η παγκόσμια παραγωγή αυγών παρουσίασε μια αξιοσημείωτη αύξηση (152%) φτάνοντας από τα 29,3 εκατ. τόνους το 1983, σε 73,8 εκατ. τόνους το 2013. Η πρώτη χώρα σε παραγωγή αυγών είναι η Κίνα, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Η.Π.Α. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση την πρώτη θέση κατέχει η Ισπανία και ακολουθούν Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Αντίθετα με την παγκόσμια τάση στην παραγωγή αυγών, η παραγωγή στην Ελλάδα την περίοδο των τελευταίων 30 ετών μειώθηκε, από 125 χιλιάδες τόνους αυγών το 1983, σε 103 χιλιάδες τόνους το 2013, η οποία σε ποσοστό αντιστοιχεί στο 17,6%.
Η χρήση των αρωματικών φυτών στην πτηνοτροφία
Τα αρωματικά φυτά και τα εκχυλίσματά τους, ερευνώνται στην πτηνοτροφία ως εναλλακτικές λύσεις, για την αντικατάσταση των αντιβιοτικών και ήδη έχει βρεθεί πως αρκετά, βελτιώνουν τις αποδόσεις, έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και προκαλούν οφέλη στην υγεία των πτηνών.
skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου