Εκτροφή κοτόπουλων: Ασθένειες και συμβουλές για ΥΓΙΗ ΠΟΥΛΙΑ!






Σήμερα θα μιλήσουμε για κάποιους πολύ σημαντικούς παράγοντες , για να έχουμε υγιή πουλιά , που δεν θα προσβάλλονται από ιώσεις ασθένειες , και ταυτόχρονα θα είναι παραγωγικά!

Όπως θα γνωρίζετε στο περιβάλλον κυκλοφορούν πολλές ασθένειες , με τις περισσότερες να μεταδίδονται από πουλιά όπως σπουργίτια , περιστέρια , ποντίκια κλπ.

Εδώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρω ότι όλες αυτές οι ασθένειες για να μολύνουν το κοτέτσι μας θα πρέπει το περιβάλλον να έχει υγρασία , να είναι βρώμικο , και τα πουλιά μας να είναι αδύναμα δηλαδή να μην τρέφονται σωστά.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο κρίσιμος παράγοντας είναι η υγρασία για το κοτέτσι μας. Η υγρασία προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού των ιών , μικροβίων οι οποίοι μεταδίδονται με ταχύτητα φωτός!

Σκεφτείτε ένα μικρό κτήμα περιφραγμένο , γεμάτο λάσπες , γεμάτο βρομιές με τα νερά να δημιουργούν λακούβες , όλη αυτή η υγρασία θα προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για να προσκολληθεί ο ιός επάνω στα πουλιά μας!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κοκκιδίωση που μεταδίδεται με τις κουτσουλιές των πουλιών. Το μυστικό όμως είναι οτι για να μεταδοθεί η κοκκιδίωση πρέπει οι κουτσουλιές να παραμένουν υγρές , διότι ο η ξηρασία δημιουργεί εντελώς ακατάλληλες συνθήκες μετάδοσης του ιού. Η κοκκιδίωση έχει σαν σύμπτωμα το αίμα στις κουτσουλιές των πουλιών. Μικρά κοκκίδια προσβάλλουν ολόκληρο το εντερικό σύστημα και προκαλούν ανεπανόρθωτες πληγές. Τα πουλιά που είναι προσβεβλημένα από αυτή την ασθένεια έχουν γρήγορο θάνατο και πρίν ψοφήσουν είναι νωχελικά και φουσκωμένα δίχως όρεξη για να φάνε.

Ο ήλιος αποστειρώνει παιδιά , για αυτό πάντα πρέπει τα κοτέτσι το χειμώνα να το χτυπά ήλιος. Επίσης πέρα από αυτό οι κότες έχουν ανάγκη από έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία προκειμένου να δημιουργήσει ο οργανισμός τους κάποιες βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β. Πολύ σημαντικό και αυτό!

Αδύναμα πουλιά που δεν τρέφονται σωστά

Αυτά τα πουλιά είναι έρμαιο των μικροβίων και των ασθενειών. Ένας οργανισμός χωρίς ασπίδα προστασίας δηλαδή καλό ανοσοποιητικό , είναι σαν φτερό στον άνεμο για τους ιούς που παραμονεύουν εκεί έξω!

ΦΡΕΣΚΟ ΝΕΡΟ ΣΤΙΣ ΠΟΤΙΣΤΡΕΣ


Προσπαθούμε να αλλάζουμε το νερό των πουλιών μας συχνά και να μην το αφήνουμε να πιάνει "πρασινάδα". Το βρώμικο νερό είναι εξίσου μεταδοτικός παράγοντας , και μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Εξ άλλου μην ξεχνάμε ότι τα πουλιά κυρίως μέσω του νερού μεταδίδουν την ασθένεια τους.

Τι γίνεται αν αρρωστήσουν τα πουλιά μας;

Τα απομακρύνουμε άμεσα!


Τα κοτόπουλα είναι πολύ ευαίσθητα στις προσβολές από ασθένειες και ιδιαίτερα σε αυτές του αναπνευστικού. Το κυριότερο πρόβλημα είναι οτι στην Ελλάδα δεν έχουμε ειδήμονες κτηνιάτρους που να μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας δώσουν το κατάλληλο για την ασθένεια φάρμακο. Σίγουρα όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα. Εγώ πάντως έχασα πολλά πουλιά εξαιτίας λανθασμένων φαρμάκων απο κτηνιάτρους.


Σε γενικές γραμμές αν τηρούμε τους παραπάνω κανόνες δεν θα έχουμε πρόβλημα! Ελπίζω αχρείαστο να είναι αυτό το άρθρο!

Ελληνικές Κότες
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου