Που μπορώ να αγοράσω κότες σε καλές τιμές



Κότες μπορεί να βρει κανείς στις λαϊκές αγορές, σε πλανόδιους, σε καταστήματα με ζωοτροφές, σε φάρμες όμως ποια είναι η καλύτερη επιλογή και που μπορούμε να βρούμε ποιοτικά πουλιά σε καλές τιμές; Πολλοί κάνουν λάθη παίρνουν άρρωστα ενεμβολίαστα πουλιά και τους ψοφάνε, ενώ άλλοι πέφτουν θύματα απάτης παίρνοντας ιβρίδια και ντόπιες κότες για σπάνιες ράτσες χρυσοπληρώνοντας τες. Σήμερα θα γράψουμε ένα άρθρο για να βοηθήσει όλους αυτούς που ψάχνουν και να μην τη πατήσουν όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.


Αρχικά να ξεκινήσουμε από τις λαϊκές και τους πλανόδιους πωλητές κοτόπουλων. Τα παλιά χρόνια έπαιρνα συνέχεια πουλιά από τέτοιους ανθρώπους. Θυμάμαι πήγαινα στη λαϊκή και έπαιρνα κούτες ολόκληρες με πουλιά, δεκάδες πουλιά πουλάδες - κοκόρια. Πολλές φορές μεγάλωναν κανονικά, γίνοταν 3-4 κιλά και από αυγά πήγαιναν πολύ καλά. Όμως δε θα ξεχάσω ποτέ τις απώλειες που έζησα και τις αρρώστιες που μεταδόθηκαν μέσω αυτών αποδεκατίζοντας ολόκλρηρα κοτέτσια.

Μια χρονιά μου έρχεται χαρακτηριστικά στο μυαλό. Ήταν η χρονιά που τα πουλιά κόλλησαν ψευδοπανώλη. Είχα τα κοτοπουλάκια μέσα στη κλούβα και ενώ τα ταΐζαμε κανονικά, ξαφνικά άρχισαν να παθαίνουν πρόβλημα με το κεφάλι, το οποίο γύριζε προς τα πάνω, και αντί να περπατάνε προς τα εμπρός πήγαιναν προς τα πίσω. Είχαν καθαρά προβλήματα ψευδοπανώλης η οποία έχει αυτά τα συμπτώματα και συμβαίνει μόνο σε ανεμβολίαστα πτηνά. Συνεπώς ο πλανώδιος δεν είχε κάνει το εμβόλιο της ψευδοπανώλης και εμείς εξαιτίας του χάσαμε ολόκληρο το κοτέτσι για άλλη μια φορά.

Αναφέρω το περιστατικό για να καταλάβετε τις συνέπειες αγοράς απο λαϊκές και πλανόδιους. Μπορεί μεν να πουλάνε σε καλέ τιμές τα πουλιά όμως είναι ανεμβολίαστα και άρρωστα. Ξέρετε πολλές φορές για να πουλήσουν τα πουλιά τους που είναι άρρωστα τους δίνουν αντιβίωση να ξεπεράσουν λίγο το πρόβλημα και να μη φαίνεται, και μετά τα βάζουν για να τα πουλήσουν. Ένας θείος μου πήρε έτσι 20 κοκόρια και σε λίγες ημέρες εμφάνισαν την ασθένεια και έκαναν χρού χρού απο το πνεύμωνα. Βρογχίτιδα, που υπάρχει εμβόλιο και κολλάνε μόνο τα ανεμβολίαστα πτηνά.

Μια καλή επιλογή για να αγοράσει κανείς ποιοτικά υγιή πτηνά είναι οι διάφορες φάρμες και και οι ιδιώτες που πουλάνε πουλιά μέσα στο internet κλπ. Πολλοί μεγαλώνουν τα κοτοπουλάκια με μεράκι και αγάπη και η ανατροφή τους είναι πλήρης. Επίσης προσέχουν και κάνουν όλα τα εμβόλια. Τα αρνητικά σε αυτή τη περίπτωση είναι η τιμή τους (οτι πληρώνεις παίρνεις) αλλά το σημαντικότερο είναι άλλο. Υπάρχουν στο internet μερικές φάρμες - απάτη που πουλάνε ράτσες και ντόπια πουλιά σε υπερβολικές τιμές 3 ευρώ το αυγό και 40 ευρώ τα πουλιά. Αλλα δεν είναι μόνο οι τιμές. Μερικοι είναι απατεώνες και αντί για ράτσες δίνουν διασταυρωμένα ιβρίδια αμφβιβόλου ποιότητας και προέλευσης και αισχροκερδούν εις βάρος όλων μας. Δώστε μεγάλη προσοχή και μην αγοράζετε εύκολα από αγνώστους αν πρώτα δε ρωτήσετε για γνώμες.

Η τελευταία επιλογή που μπορεί κάποιος επίσης να βρει υγιή πτηνά σε χαμηλές τιμές είναι τα αξιόπιστα καταστήματα με ζωοτροφές. Εμείς εδώ στο Αγρίνιο έχουμε ένα μεγάλο κατάστημα με ζωοτροφές που δίνει κοτόπουλα την άνοιξη μια φορά την εβδομάδα και όσες φορές πείραμε ήταν υγιέστατα και η τιμή τους ήταν 2.5 ευρώ το ένα 21 ημερών. Πιστεύω ήταν πολύ χαμηλή τιμή, διότι για να μεγαλώσω μόνος μου αυτά τα κοτόπουλα θα μου κόστιζε παραπάνω. Πιστεύω οτι αν ρωτήσετε στις πόλεις σας θα έχετε σίγουρα απο ένα τέτοιο κατάστημα για να αγοράσετε ποιοτικά πουλιά. Το μόνο που θα πρέπει να ρωτήσετε είναι αν το κατάστημα εκτρέφει το ίδιο τα κοτόπουλα η τα αγοράζει απο πλανώδιο η άλλη επιχείρηση επειδή συμβαίνει και αυτό.

Το κατάστημα να ξέρετε δε μπορεί να ρισκάρει στη ποιότητα, και αν πάρουμε πουλιά να τονίσουμε οτι θέλουμε να είναι εμβολιασμένα. Αν δεν είναι εμβολιασμένα είναι πολύ πιθανό να πάθετε οτι και με αυτά των πλανώδιων που ανέφερε προηγουμένος. Όπως και να χει όπου και αν αγοράσετε σας εύχομαι να έχετε επιτυχία.
   

2 σχόλια:

  1. αυτό με τις λαϊκές δεν ισχύει τόσο γιατί εμένα οι παππούδες μου στην Καρδίτσα από λαϊκή αγοράζουν από ανθρώπους που κατεβαίνουν από τα χωριά και πουλάνε κότες και κοκόρια όμως σε άψογη κατάσταση πολύ ζωηρές όχι στιβαγμενες σε μικρά κλουβιά συνήθως το πολύ να έχουν πέντε σε κάθε ένα αλλά έχουν πολύ χώρο να περπατήσουν και στρόμενο άχυρο να πατάνε τις πουλάνε γύρω στα 5€ είναι από κλωσσες και ντόπια φυλή πουλάνε επίσης και ζωηρά κοκόρια λίγο πιο ακριβά. Τις περισσότερες φορές που αγοράσαμε γεννούσαν εκείνη την ώρα και μπροστά στα μάτια μας . Επίσης έχουν πλούσιο και νόστιμο κρέας γίνονται καλες κλωσσες αλλά ποτέ δεν είχαμε θέμα ασθένειας στις κότες μας,το μόνο πρόβλημα ήταν με την ζέστη όμως με λίγη προσοχή όλα καλά πηγαίνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που βρισκεστε στο Αγρινιο ;; ενα τηλ επικοινωνιας παρακαλω ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή