Μυστικά για μια ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΚΟΛΑΨΗ






Σήμερα θα σας αποκαλύψουμε κάποια μικρά μυστικά σχετικά με τη διαδικασία εκκόλαψης των αυγών. Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε τα αυγά μας (πριν την τοποθέτηση στην εκκολαπτική μηχανή ή την κλώσσα) στο σωστό περιβάλλον; Εκτός απο αυτό υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε;

Θα πρέπει να ξέρετε πως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το περιβάλλον διατήρησης των αυγών πρίν τα τοποθετήσουμε στη μηχανή μας. Θα πρέπει να βρίσκονται σε δροσερό μέρος , χωρίς υγρασία οσμές. Αλλά και θορύβους!

Ποιά είναι όμως τα μικρά μυστικά που μπορούν να κάνουν την διαφορά; Πως μπορούμε να αυξήσουμε την επιτυχία μας στην εκκολαψημότητα;

Είναι πολύ σημαντικό να γυρίζουμε τα αυγά μας κάθε 1-2 μέρες. Βοηθαει το σποράκι που βρίσκεται στον κρόκο του αυγού να μην κολλάει στο τσόφλι - μεμβράνη. Αυτό το στάδιο αν το παραλείψουμε είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποια άσπορα αυγά , που από δική μας παράλλειψη δημιουργήθηκαν και όχι των πουλερικών μας. Οι κότες πριν κλωσσήσουν , γεννάνε κάθε 1-2 μέρες και γυρνάνε πάντα τα αυγά τους. Τα αυγά οταν τα έχουμε αποθηκευμένα θα πρέπει να ακουμπούν πάνω σε μαλακό "έδαφος" οσο γίνεται πιο καθαρό , απο μικρόβια μυκητες κλπ. Ασφαλή υλικά είναι ένα βαμβακερό κάλυμα , αχυρα κλπ. Αποφεύγουμε ρητά υλικά που συγκεντρώνουν υγρασία....





Επίσης εξίσου σημαντικό είναι να τοποθετούμε τα αυγά μας με μια ελαφριά κλίση προς τα κάτω. Η μυτερή πλευρά του αυγού θα πρέπει να κοιτά πάντα προς τα κάτω και να σχηματίζει μια μικρή κλίση. Άξίζει να τονίσουμε πως όσοι τοποθετούν τα αυγά τους μέσα σε σπόρους , βουτηγμένα με τη μύτη προς τα κάτω , κατά τη γνώμη μας είναι λάθος και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Το αυγό είναι οπλισμένο με μια ασπίδα απέναντι σε μύκητες και μικρόβια , μιας και στο εσωτερικό τους βρίσκονται ειδικές μεμβράνες που το προστατεύουν. Οι μεμβράνες αυτές ανοίγουν όταν το αυγό επωάζεται και μόνο τότε είναι ευαίσθητο να μολυνθεί από τους εξωτερικούς μικροοργανισμούς.

Εμείς έτσι και αλλιώς όμως θα πρέπει να προσέχουμε μιας και αυτοί οι μύκητες μικρόβια παραμονεύουν πάνω στο τσόφιλι μέχι να βρούν την κατάλληλη ευκαιρία.

Αξιοσημείωτο είναι παιδιά το γεγονός οτι υπάρχουν χιλλιάδες παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν το έμβριο στον θάνατο , ομως αυτό θα το αναλύσουμε σε κάποια άλλη ανάρτηση.

Τι κάνουμε με τα αυγά που είναι λερωμένα;

Μα φυσικά τα καθαρίζουμε! Αποφεύγουμε αυστηρά να χρησιμοποιήσουμε νερό για να τα καθαρήσουμε. Μπορούμε εύκολα με ένα ειδικό εργαλείο η και με τα χέρια μας να ξύσουμε την τραχεία επιφάνεια που έχει προσκολληθεί πάνω στο αυγό!

Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία , με πολλούς πολλούς νεοσσούς...
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου