ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ ΓΙΑ ΑΥΓΑ ΚΟΤΑΣ
- Τα αυγά που θα τοποθετηθούν στην κλωσσομηχανή πρέπει να είναι καθαρά, μέτριου μεγέθους, κανονικού σχήματος και χωρίς ρωγμές.
- Η κλωσσομηχανή πρέπει να τοποθετείται σε δωμάτιο που έχει σταθερή θερμοκρασία.
- Βάλτε σε λειτουργία την κλωσσομηχανή σας 24-48 ώρες πριν από την τοποθέτηση των αυγών.
- Αν τα αυγά έχουν αποθηκευτεί σε δροσερό χώρο πρέπει να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, για τουλάχιστον 6 ώρες πριν από την τοποθέτηση στην κλωσσομηχανή.
- Μην τοποθετείτε στην κλωσσομηχανή λιγότερα από έξι αυγά.
- Τα αυγά τοποθετούνται στις θήκες με τη μυτερή πλευρά προς τα κάτω.
- Η θερμοκρασία σε κλωσσομηχανή χωρίς ανεμιστήρα πρέπει να είναι 101,5 βαθμοί Φαρενάιτ (38,6 C), μετρημένη στην κορυφή του αυγού, ενώ στις κλωσσομηχανές με ανεμιστήρα η θερμοκρασία, μετρημένη σε οποιοδήποτε σημείο της κλωσσομηχανής, πρέπει να είναι 99,5-100 βαθμοί Φαρενάιτ (37,5-37,77 C).
- Μην επαναρυθμίζετε τη θερμοκρασία της κλωσσομηχανής τις πρώτες 24 ώρες από την τοποθέτηση των αυγών.
- Μη γυρίζετε τα αυγά τις πρώτες 24 ώρες από την τοποθέτηση στην κλωσσομηχανή.
- Γυρίζετε τα αυγά από τη 2η μέχρι την 18η ημέρα.
- Όταν γυρίζετε τα αυγά με το χέρι, τα χέρια σας πρέπει να είναι πλυμένα.
- Τα αυγά πρέπει να γυρίζουν τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα σε τακτά χρονικά διαστήματα - πέντε φορές είναι ακόμα καλύτερα.
- Η υγρασία θα πρέπει να είναι 50-60% κατά τη διάρκεια των πρώτων 18 ημερών της επώασης. Την 18η ημέρα αυξήστε το επίπεδο υγρασίας περίπου στο 70-80%.
- Κάθε 7-10 ημέρες ελέχγετε τα αυγά και αφαιρέστε τυχόν μη-γόνιμα ή νεκρά έμβρυα.
- Τα αυγά κότας εκκολάπτονται σε 21 ημέρες.
- Μετά από κάθε χρήση πλύνετε και απολυμάνετε την κλωσσομηχανή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου