Θα έχουμε αναρωτηθεί πολλές φορές ποια είναι η ιδανική αναλογία σε κοκόρια - κότες προκειμένου να έχουμε 100% γονιμοποιημένα και ταυτόχρονα να ζουν αρμονικά. Όταν διατηρούμε πολλά κοκόρια και λίγες κότες είναι συχνό το φαινόμενο οι κότες να τραυματίζονται - πολλές φορές θανάσιμα - στην πλάτη απο τα γαμψά νύχια του κόκορα κατά την διαδικασία του ζευγαρώματος.
Τις τελευταίες δεκαετίες που ήρθαν στην Ελλάδα οι κρεατοπαραγωγικές ράτσες έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο με τις κότες να ξεπουπουλιάζονται και να τραυματίζονται στην πλάτη απο τα στιβαρά - υπέρβαρα κοκόρια που ανεβαίνουν επάνω τους!
Ας επανέλθουμε όμως στο σημερινό θέμα μας. Πόσα κοκόρια πρέπει να έχω για να μην υπάρχουν άσπορα αυγά; Η απάντηση εξαρτάται απο κάποιους παράγοντες με κυριότερο την φυλή!
Οι ντόπιες κότες ενίοτε ήταν πιο γόνιμες σε σχέση με τα ιβρίδια που δημιούργησε ο άνθρωπος. Οι ντόπιες κότες έχουν την δυνατότητα να φυλάσουν το σπέρμα μέσα στην σπερματοθήκη τους για μεγαλύτερο διάστημα.
Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι αν έχουμε ντόπιες κότες (καθαρόαιμες) ο κόκορας μπορεί να γονιμοποιήσει με απόλυτη επιτυχία έως και 17-20 κότες σε ιδιαίτερες περιπτώσεις. Εν αντιθέση οι φυλές που είναι χοντρόσωμες , ιβρίδια κλπ μέχρι 10.
Δηλαδή οι περισσότεροι που έχουν κότες (κοινές) για να έχουν σε υψηλό ποσοστό ενσπορα αυγά θα πρέπει να διατηρούν 1 κοκορα προς 8-10 κότες. Αν πέσουν κάτω απο 6 κότες είναι πολύ πιθανό ο κόκορας να τις τραυματίσει στην πλάτη επειδή θα ζευγαρώνει συνέχεια με τις ίδιες!
Ο κόκορας που κρατάμε στο κοτέτσι μας πρέπει να είναι μικρόσωμος και νέος. Ποτέ δεν κρατάμε κοκόρια πάνω απο 2 χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι αν κρατήσουμε πολλά χρόνια ένα κόκορα οχι μόνο θα έχουμε άγονα αυγά , αλλά παθαίνει ζημιά ο οργανισμός του απο την συσσώρευση ασβεστίου και αρρωσταίνει. Δεν ξέρω αν αληθεύει αυτή η πρόταση όμως την έχω ακούσει από πολλούς.
Την ηλικία ενός κόκορα την διαπιστώνουμε απο το γαμψό νύχι του που βρίσκεται λίγο πάνω απο τα δάχτυλά του στο πλάι. Με αυτό το νύχι στηρίζεται πάνω στις κότες και γι αυτό τις τραυματίζει αν είναι μεγάλο το βάρος του.
Έτσι λοιπόν φροντίζουμε να τηρούμε όσο μπορούμε τους παραπάνω αριθμόυς, για να έχουμε γονιμοποιημένα αυγά και υγιής κότες!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου