Τα στάδια ανάπτυξης του αυγού: Η μεταμόρφωση από έμβρυο σε κοτοπουλάκι (μαγικό video)



Δείτε πως σχηματίζονται οι φλέβες, πως χτυπάει η καρδιά και πως μεταμορφώνεται το έμβρυο σε κοτοπουλάκι. Όλα ξεκινούν τη στιγμή που δημιουργείτε το αυγό μέσα στη κοιλιά της κότας. Ξέρετε πριν έρθει το αυγό στο κόσμο χρειάζεται πολλές μέρες έως και μήνες για να προετοιμαστεί ο οργανισμός. Η κότα αποθηκεύσει στα κόκκαλα της ασβέστιο αποθηκεύει λίπος και θρεπτικά συστατικά στο σώμα της, και όταν έρθει η ώρα της γέννας τα χρησιμοποιεί ως πηγές ενέργειας.


Πρώτα μέσα στη κοιλιά δημιουργούνται μικρές μπιλίτσες που σταδιακά μεγαλώνουν και είναι οι κρόκοι που θα μπούν στο αυγό. Δημιουργούνται πολλές μέρες πριν γεννήσει η κότα, και ταυτόχρονα όταν αρχίσουν να δημιουργούνται η κότα αρχίζει να επιζητά ζευγάρωμα! Οι ορμόνες εκτινάσσονται και τότε είναι που έρχεται ο κόκορας για να τη γονιμοποιήσει. Ωστόσο το παράξενο είναι ότι τα αυγά δεν γονιμοποιούνται εκείνη τη στιγμή αλλά μέρες έως και εβδομάδες μετά. Και πως γίνεται αυτό; Η κότα έχει μέσα της μια ειδική "σπερματο-θήκη" στην οποία συγκρατεί το σπέρμα, και το χρησιμοποιεί όταν έρχεται η ώρα να γεννηθεί το αυγό. Καθώς το αυγό κατεβαίνει απο τη κοιλιά της γονιμοποιείτε ένα ωάριο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο στο κρόκο. Στη συνέχεια ο οργανισμός δημιουργεί το ασπράδι, την εσωτερική μεμβράνη, την εξωτερική μεμβράνη και τέλος το τσόφλι.

Το ασπράδι λειτουργεί σαν αποσβεστήρας των κραδασμών για το έμβρυο. Δηλαδή όταν γίνεται ένα χρύπημα ή ένα απότομο γύρησμα το έμβρυο δεν χτυπά στο τοίχομα (τσόφλι) και το ασπράδι απορροφά όλη την ενέργεια. Οι μεμβράνες λειτουργούν σαν φίλτρα απέναντι σε μικρόβια βακτήρια και ιώσεις. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες εμπεριέχεται μια ουσία που θεωρείτε οτι έχει τρομερές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Δεν θυμάμαι όμως που ακριβώς το είχα διαβάσει.

Οι μεμβράνες αυτές είναι ευαίσθητες στη θερμοκρασία και μόλις ξεκινήσει η διαδικασία της επώασης ανοίγουν οι πόροι και το αυγό αρχίζει να απορροφά υγρασία. Ουσιαστικά είναι ο τρόπος κατα τον οποίο το έμβρυο ξεδιψάει κατα ένα τρόπο.

Η πρώτη τροφή του έμβρυου είναι φυσικά ο κρόκος. Είναι το πρωτόγαλα, γεμάτος θρεπτικές ουσίες που θα προσφέρουν τις πρώτες ημέρες τρομερή ανάπτυξη και αναπαραγωγή των κυττάρων. Εδώ θέλω να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό. Γιατί το αυγό δεν χαλά όταν δεν επωάζεται, πως γίνεται να ζεί το έμβρυο τόσες ημέρες; Το αυγό μέσα έχει ειδικά συστατικά που συντηρούν το έμβρυο, και αν δεν υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη. Είναι σα ναρκωμένο! Γι αυτό διατηρούμε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, για να μην μπερδευτεί το έμβρυο και αρχίσει να αναπτύσσετε πρώιμα (αν κάνει ζέστη). Η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 13 βαθμούς σε σκιερό μέρος και διατηρούνται άνετα για 1-2 εβδομάδες.

Όταν λοιπόν ξεκινήσει η επώαση, ένας μαγικός κόσμος αρχίζει να ξετιλλίσεται. Μια ταχύτατη αναπαραγωγή των κυττάρων αρχίζει να δημιουργεί ένα μικροσκομικό πλασματάκι, και το μόνο που φαίνεται σε μάς είναι το αίμα. Το κόκκινο χρώμα της ζωής! Σύμφωνα με τους επιστήμονες μέσα στο πρώτο 24ωρο δημιουργείτε το κεφάλι και στη συνέχεια ακολουθούν τα υπόλοιπα μέλη του σώματος όπως τα μάτια κλπ. Αν το αυγό επωαστεί στους 37.7 βαθμούς κελσίου, το κοτοπουλάκι θα εκκολαφτεί σε 21 ημέρες. Δείτε ένα πραγματικά μαγικό βίντεο με τα στάδια ανάπτυξης. Το πιστεύετε ότι όλα αυτά συμβαίνουν "μέσα" στο σπίτι μας, στις κλώσες μας, στις μηχανές μας;

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου