Έζησα μια πολύ άσχημη εμπειρία...
Έχω φτιάξει ένα κοτετσάκι, και να παίρνω τα δικά μου αυγά και να τρώει η οικογένεια μου. Μου αρέσουν πάρα πολύ και λατρεύω τα ζωντανά μου. Μια μέρα λοιπόν, το πρωί καθώς πήγαινα στο κοτέτσι για να πάρω τα αυγά παρατήρησα κάτι περίεργο. Δίο απο τις κότες μου ήταν σαν άρρωσες. Καθόντουσαν σε μια γωνία του κοτετσιού νωχελικές, σαν να ηταν κουρασμένες απο κάτι. Πίστεψα οτι κάτι τις πείραξε στο φαγητό, και ότι θα γίνουν καλά. Δεν έδωσα σημασία. Την άλλη μέρα λοιπόν το μετάνιωσα πικρά... Η μια κότα ήταν νεκρή, και στεναχωρήθηκα απίστευτα και μόνο στην ιδέα οτι θα χάσω τα ζωντανά μου, που με τόσο κόπο είχα φτιάξει. Πήγα κατευθείαν στο κτηνίατρο μαζί με την κότα, και μου είπε ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε ενδοπαράσιτα, κοινώς σκουλήκια μέσα στο έντερο.
Όπως βλέπουμε τα σκουλήκια στο έντερο της κότας, μπορούν να αποβούν μοιραία, και η απόδειξη είναι η εμπειρία που είχε ο φίλος μας.
Μια απο τις πιο κοινές ασθένειες στις κότες είναι τα ενδοπαράσιτα, και με απλά λόγια τα σκουλήκια! Σκουλήκια υπάρχουν παντού στη φύση, πολλά πτηνά είναι φορείς τους, και εύκολα μπορούν να κολλήσουν και οι κότες μας μέσω της τροφής τους. Συνήθως τα πτηνά μέσω της πλούσιας διατροφής τους τα καταπολεμούν, και δεν φαίνονται. Ωστόσο αν τα πουλιά αγχωθούν ή δε τρώνε σωστά, και εκδηλώσουν συμπτώματα, τότε χρειάζεται άμεσα θεραπεία. Τα σκουλήκια αν πολλαπλασιαστούν ανεξέλενκτα ουσιαστικά κάνουν "αφαίμαξη" της κότας μέσα απο τον ίδιο της τον οργανισμό. Τα σκουλήκια τρέφονται απο την τροφή που περνάει απο το έντερ και υπάρχουν πολλά είδη μόλυνσης. Υπάρχουν μεγάλα σκουλήκια, μικρά σκουλήκια νηματοειδή αλλά και άλλα πιο σπάνια. Ο κτηνίατρος μας συμβουλεύει μια φορά το χρόνο απαραιτήτως να δίνουμε προληπτικά ένα φάρμακο που θα μας χορηγήσει, έτσι ώστε οι κότες να μην νοσούν ποτέ.
Παρακάτω δύο απο τα συνηθέστερα σκουλήκια που προσβάλλουν τις κότες
Πάμε να δούμε τα συμπτώματα που υπάρχουν στις κότες μας:
1. Απότομη χάσιμο βάρος. Η κότα αδυνατίζει γρήγορα χωρίς λόγο
2. Μείωση αυγοπαραγωγής
3. Νωχελική συμπεριφορά
4. Αλλαγή στη συμπεριφορά. Μερικές φορές οι κότες τρώνε μανιωδώς χωρις να παράγουν, ενώ άλλες φορές δε τρώνε καθόλου αν προχωρήσει η προσβολή.
5. Χλωμό λειρί. Το χρώμα του λειριού αποκτά ένα ροζ ασπρισμένο χρώμα αντί για λαμπερό κόκκινο που έχει μια ενήλικη κότα όταν γεννάει.
6. Και το σημαντικότερο! Ελέγξτε προσεκτικά τις κουτσουλιές. Συνήθως αν όχι όλες τις φορές, τα σκουλήκια αν είναι πολλά στο έντερο, βγαίνουν και στα περιττώματα.
Πρόληψη και καταπολέμηση σκουληκιών με φυσικό τρόπο
Σκόρδο
Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική τροφή απέναντι σε κάθε είδος παράσιτου σκουληκιού στο έντερο. Έχει τις πιο δυνατές αντι-παρασιτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες απο κάθε άλλη τροφή. Για να θεραπευτούμε απο τα σκουλήκια, χορηγούμε το σκόρδο μέσα στο νερό, και όχι στο φαγητό επειδή συνήθως οι κότες δε το τρώνε. Τι κάνουμε λοιπόν; Παίρνουμε ένα ολόκληρο σκόρδο 10 σκελίδες περίπου, το βάζουμε στο μπλέντερ με λίγο νερό, και το αλέθουμε μέχρι να γίνει κρέμα. Στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα σε 2 λίτρα νερό, και αφήνουμε τις κότες να το πιούν με το ζόρι όλο. Δεν αφήνουμε το νερό για πάνω απο 2 μέρες, γιατί χαλάει. Το σκόρδο όπου περνάει μέσα στο έντερο καθαρίζει τα πάντα... Συνεχίζουμε τη θεραπεία για 10 μέρες.
Κολοκυθόσπορος
Ο κολοκυθόσπορος έχει κυρίως προληπτική δράση, αλλά μπορεί να καταπολεμήσει αρκετά καλά τα σκουλήκια μέσα στις κότες. Αναφορές μάλιστα απο τα παλαιά χρόνια μας λένε, ότι παλιά όταν οι άνθρωποι είχαν σκουλήκια, "ταινία" όπως ονομαζόταν, έτρωγαν κολοκυθόσπορους και τα σκουλήκια έβγαιναν νεκρά. Και πιστέψτε με εκείνα ήταν μεγάλα σκουλήκια, και παρόμοια μπορούν να αποκτήσουν και οι κότες μας. Τους κολοκυθόσπορους μπορούμε να τους αλέσουμε και να τους δώσουμε μέσα στη τροφή των κοτόπουλων. Αφαιρούμε όλες τις άλλες τροφές και τοποθετούμε τους κολοκυθόσπορους μέχρι να φαγωθούν.
Μερικοί ταίζουν απευθείας τις κότες τους με κολοκύθα, και τους σπόρους μαζί. Οι κότες καταπίνουν τους σπόρους, οι οποίοι σπάνε μέσα στο στομάχι και καταπολεμούνται έτσι τα σκουλήκια. |
Ξύδι μέσα στο νερό
Μια κουταλιά της σούπας μέσα σε ένα λίτρο νερό είναι αρκετό. Η οξύτητα του ξυδιού αλλάζει το ph του εντέρου, και με αυτό το τρόπο οι συνθήκες αναπαραγωγής των παρασίτων δυσκολεύουν σημαντικά. Είναι και αυτός ένας τρόπος πρόληψης
Σίγουρη λύση με φάρμακο
Αν δεν επιθυμείτε να θεραπεύσετε τις κότες σας με τον βιολογικό τρόπο, υπάρχει και ο χημικός. Στα κτηνιατρεία δίνονται ειδικά χαπάκια, και δίνοντας ένα απο αυτά σε κάθε κότα σκοτώνει τα πάντα απο ενδοπαράσιτα μέσα τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου