Ο χειρότερος εχθρός του κοτετσιού: Πως μπαίνει μέσα στο κοτέτσι και τρώει τις κότες



Ο χειρότερος εχθρός του κοτετσιού, μπορεί να καταστρέψει μια πτηνοτροφική επιχείρηση μέσα σε ένα βράδυ! Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος. Άνθρωποι που είχαν μεγάλη εκτροφή με πτηνά, και δέχτηκαν επίθεση, το πλήρωσαν πολύ ακριβά. Η αλεπού αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον χειρότερο εχθρό του κοτετσιού! Είναι το μοναδικό αρπακτικό, που μπορεί να ανοίγει πόρτες απο κοτέτσια, να σκαρφαλώνει πάνω απο φράχτες, να σκάβει κάτω απο το τσιμέντο, και να κάνει πολλά απίστευτα πράγματα. Το χειρότερο όμως που καθιστά αυτό τον εχθρό τόσο θανατηφόρο, είναι ότι λειτουργεί και ομαδικά, κάτι το οποίο δε μπορούν να εφαρμόσουν άλλα αρπακτικά. Η αλεπού μπορεί να σχηματίσει μικρές αγέλες, με πολλά θηλυκά, πράγμα που καταλαβαίνετε τι σημαίνει. Αν μια αλεπού μπορεί να σκοτώσει 200 κότες σε μια νύχτα, οι 10 αλεπούδες μπορούν να σκοτώσουν 2000 κότες!



Η αλεπού είναι επιδέξιος αναρριχητής πάνω σε φράχτες

Ένας μεγάλος μύθος που καταρρίφθηκε είναι ότι η αλεπού δε σκαρφαλώνει! Σκαρφαλώνει και μάλιστα πολύ καλά. Μαρτυρίες κτηνοτρόφων αποκαλύπτουν ότι οι αλεπούδες είναι επιδέξιοι αναρριχητές ειδικά σε φράχτες. Ένας φίλος μου καθώς πήγαινε στο κοτέτσι, είδε την αλεπού να φεύγει, και ανέβηκε το φράχτη σαν να ήταν ίσωμα. Σε αντίθεση όμως με άλλα ζώα, η αλεπού δύσκολα ρισκάρει να μπεί σε φραγμένο χώρο, ειδικά αν υπάρχει σκύλος. Η αλεπού είναι πολύ έξυπνη και πολλές φορές πρέπει να είναι πολύ πεινασμένη για να ρισκάρει να μπεί μέσα σε φράχτη με σκύλο. Ωστόσο ο μύθος ότι αν βάλουμε ψηλό φτάχτη, δε περνάει η αλεπού, καραρρίφθηκε.



Η αλεπού σκάβει με μανία. Έχει πολύ δυνατά πόδια και νύχια, αλλά το προσόν της είναι η εξυπνάδα. Μπορεί να αισθανθεί που έχει "ψαγάδια" ο φράχτης. Αν βρεί μια μικρή χαραμάδα μπορεί να σκάψει τόσο γρήγορα, που να κάνει πέρασμα. Απο το πέρασμα αυτό σκοπεύει να μεταφέρει και τα πτώματα όλο το βράδυ. Η αλεπού δε πνίγει τις κότες όπως το κουνάβι. Τις σκοτώνει όλες και μετά αρχίζει να τις μεταφέρει, και να τις θάβει στο δάσος, με σκοπό να έχει τροφή και για την επόμενη περίοδο. Η καταστροφή της είναι αλλόγιστη λοιπόν αν καταφέρει να μπεί μεσα.

Πολλοί πτηνοτρόφοι τυλίγουν την περίφραξη του κοτετσιού, με σύρμα κάτω απο το χώμα έτσι ώστε η αλεπού να μη μπορεί να σκάψει. 

Δείτε πατέντες...



Η αλεπού μπορεί με τα δόντια της να σκίσει λεπτούς φράχτες, και να ανοίξει πορτάκια απο κοτέτσια. Η μόνη σίγουρη λύση είναι ο σκύλος, και ελεύθερος σε όλο το κοτέτσι. Σπάνια έχει ακουστεί επίθεση απο αλεπού η άλλο αρπακτικό με παρουσία σκύλου. Και όταν λέμε σκύλο δεν εννοούμε σκύλο σε μέγεθος γάτας. Αλλά κανονικό σκύλο. Θα προσφέρει την πιο σίγουρη προστασία

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου