Η αρρώστια του μαρέκ στα κοτοπουλά. Μια συχνή θανατηφόρα ασθένεια. Συμπτώματα και αντιμετώπιση



Η νόσος του μαρέκ είναι μια απο τις πιο συχνές ασθένειες στα κοτόπουλα, άκρως μεταδοτική και θανατηφόρα. Τα κοτόπουλα που νοσούν συνήθως είναι αυτά που δεν έχουν ενηλικιωθεί, και η αρρώστια χτυπά νεαρά πουλιά απο 12 έως και 20 εβδομάδων. Ο θεραπεία της ασθένειας είναι δύσκολη και πρέπει να γνωρίζουμε κάποια πολύ βασικά πράγματα, προκειμένου να προλάβουμε μια ολοκληρωτική καταστροφή στο κοτέτσι μας.


Η ασθένεια του Μαρεκ είναι στη πραγματικότητα ένας έπρης, που δημιουργείτε στα εσωτερικά όργανα μέσα στα κοτόπουλα, και μεταδίδεται με γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με έρευνες η ασθένεια του μαρέκ μπορεί να επιβιώσει πάνω στα φτερά που πέφτουν στο έδαφος, έως και 12 μήνες, καθιστώντας την ασθένεια πολύ επικύνδινη και μεταδοτική.

Ακόμα η ασθένεια δεν φαίνεται, είναι στα πρώτα στάδια. Πρέπει να έχεις αρκετή εμπειρία για να το καταλάβεις


Η ασθένεια αυτή μέσα σε 1 ημέρα, περνά μέσα στο αίμα του οργανισμού, και μέσα σε 7 ημέρες σε ολόκληρο το κυκλοφοριακό σύστημα, καταστρέφοντας τα λευκά αιμοσφάιρια και το ανοσοποιητικό σύστημα του πτηνού. Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ίδια, εφόσον η συσκεκριμένη ασθένεια μπορεί να εκδηλώσει απο παράληση, νωχελικότητα μέχρι και ξαφνικό θάνατο. Απο τη νόσο του μαρέκ το πτηνό αποδυναμώνεται σημαντικά, και στη συνέχεια ο οργανισμός είναι πολύ αδύναμος, εκδηλώνοντας αναπνευστικά προβλήματα ακόμη και κοκκιδίωση, που δεν οφείλονται όμως στην ίδια την ασθένεια. Το μαρέκ, απλώς ανοίγει τις πύλες, έτσι ώστε το πτηνό να είναι έρμαιο της κάθε ασθένειας.



Η ασθένεια του μαρέκ στην αρχή δεν έχει καθαρά συμπτώματα, και η όλη δράση της μέσα στον οργανισμό γίνεται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μη γίνετε αντιληπτή εξωτερικά, γρήγορα. Η ασθένεια περνά μέσα στον οργανισμό, και τον "εξαπατά" οτι πρόκειται για κάτι "φιλικό" διεισδύοντας μέσα σε όλες τις ζωτικές λειτουργείες. Η ασθένεια πιστεύετε ότι μπορεί να επιφέρει το θάνατο και 10 εβδομάδες μετά την αρχική προσβολή, και τα συμπτώματα μετά απο αυτό το διάστημα είναι φανερά. Μόλις η ασθένεια διεισδήσει εσωτερικά αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλενκτα δημιουργώντας μικρούς κίτρινους ΌΓΚΟΥΣ πάνω σε όλα τα ζωτικά όργανα όπως το σηκώτι, τα νεφρά τη σπλήνα κλπ.

Προχωρημένα συμπτώματα της ασθένειας βλέπουμε τους κίτρινους όγκους σαν έρπης πάνω στο δέρμα


Τότε τα συμπτώματα είναι φανερά και στο δικό μας το μάτι. Το πτηνό αρχίζει να χάνει σημαντικά βάρος, όμως δεν υπάρχει άλλο σύμπρωμα. Το πτηνό δεν χάνει την όρεξη του. Μέχρι που ξαφνικά θα το δούμε σχεδόν πεθαμένο απο θέμα βάρους.... Αν το σφάξουμε καικάνουμε νεκροτομή, οι όγκοι πάνω στα σπλάχνα, επιβεβαιώνουν την ασθένεια.

Άλλο σύμπτωμα που προκαλλεί η ασθένεια είναι η παράλυση, εφόσον η ασθένεια μπλοκάρει τα νεύρα που έχουν σχέση με την κίνηση των ποδιών.

Υπάρχει και μια άλλη πτυχή της ασθένειας που το μαρέκ, προσβάλλει τα φτερά κάτω απο το δέρμα, το οποιό θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα εφόσον η ασθένεια μεταδίδεται μέσω τις σκόνης που δημιουργούν τα φτερά.
Η ασθένεια του μαρέκ γίνεται όλο και πιο ανθεκτική στα εμβόλια που κάνουμε όμως είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης κατά της ασθένειας. Όπως γράφει ένας πολύ έμπειρος με αυτή την ασθένεια κτηνίατρος "Όλο και περισσότερα περιστατικά με μαρέκ λαμβάνουμε για εξέταση. Τα κοτόπουλα που μας φέρνουν βρίσκονται σε στάδιο που αδυνατίζουν πάρα πολύ, και είναι λυπηρό να σκέφτεσαι ότι το πτηνό βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ασθένειας, και ο ιδιοκτήτης δε μπορεί να κάνει τίποτα για να το σώσει.

Θεραπεία της ασθένειας του Μαρέκ.
Δυστυχώς δεν υπάρχει φάρμακο που να θεραπεύει την ασθένεια. Αν ένα πτηνό κολλήσει την ασθένεια του μαρέκ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ψωφήσει. Η μόνη λύση είναι να μην έρθει η ασθένεια στο κοτέτσι μας. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να προσέχουμε απο που αγοράζουμε κοτόπουλα. Αποφεύγουμε επικίνδυνες αγορές απο ανθρώπους που πουλάνε σε δρόμους και λαικές. Μια σίγουρη λύση που εφαρμόζουν επαγγελματίες πτηνοτρόφοι, είναι ο εμβολιασμός των κοτόπουλων σε πολύ μικρή ηλικία φαίνεται να έχει πολύ καλά αποτελέσματα

Φωτογραφίες που είχαν σταλεί στη σελίδα μας. Φαίνεται φανερά ότι πρόκειται για προχωρημένο στάδιο της ασθένειας... Η σφαγμένη κότα που βλέπουμε στις φωτογραφίες δεν παρουσίαζε φανερά συμπτώματα. Απο μέσα όμως γέμισε όγκους. δείτε...



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου