Ζεόλιθος στις κότες: Επανάσταση στην απολύμανση του κοτετσιού και μια πολύ έξυπνη ιδέα!






Ο ζεόλιθος αποτελεί φυσικά ένα επαναστατικό προιόν στο χώρο της πτηνοτροφίας. Η μήπως όχι; Απο τις εμπειρίες που συγκεντρώσαμε στo site Ελληνικές Κότες, πλέον έχουμε χειροπιαστά στοιχεία ότι ο ζεόλιθος δουλεύει, και ειδικά στη καθαριότητα του κοτετσιού. Ωστόσο μιας και είναι ακριβός, και επειδή ξέρω ότι ψάχνεται και άλλες οικονομικές λύσεις, θα σας δώσω μια ιδέα με ακόμη χαμηλότερα έξοδα.


Για τον ζεόλιθο έχω ακούσει και δεί πολλές φορές να υπάρχουν αποτελέσματα στη καθαριότητα του κοτετσιού. Λόγω ότι απορροφά πολύ υγρασία και σκοτώνει μικρόβια, οι μυρωδιές σπάνε και η καθαριότητα του κοτετσιού είναι πολύ καλή. Οι περισσότεροι δε βάζουν ζεόλιθο στο κοτέτσι λόγω τις τιμής του, και επειδή χρειάζονται μεγάλες ποσότητες. Πχ αν ένα τσουβάλι κοστίζει 10 ευρώ και εγώ χρειάζομαι μισό τσουβάλι κάθε φορά που κάνω καθαριότητα, είναι αρκετά έξοδα. Εντύπωση μου κάνει πάντως, ότι δεν είναι όλοι οι πτηνοτρόφοι υπέρ του ζεόλιθο. Διίσταντα λίγο οι απόψεις και σήμερα θα διαβάσουμε τι προκέκυψε μέσα απο την εμπειρία. Πάμε λοιπόν...

Όταν το κοτέτσι έχει λάσπη και κουτσουλιές αναπτύσσονται μικρόβια και ασθένειες. Πρέπει να καθαρίζουμε το κοτέτσι όσο πιο συχνά μπορούμε, και να στρώνουμε υλικά που να ρουφάνε την υγρασία. Οι κότες δεν πρέπει ποτέ να πατάνε σε βρεγμένο έδαφος, διότι όλες τους οι ασθένειες αναπτύσσονται απο εκεί
Γράφεί ο Δημήτρης... Ο ζεόλιθος έσπασε όλες τις μυρωδιές στο κοτέτσι
Καλησπέρα παιδιά. Εχω σχεδόν 10 μέρες που έριξα Ζεόλιθο στο κοτέτσι και τα πρώτα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται. Η άσχημη μυρωδιά έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Τα κόπρανα δεν μυρίζουν πλέον όπως μυριζαν. Οι κότες είναι πιο ζωηρές αυξήθηκε η παραγωγή των αυγών και τα αυγά άρχισαν να γίνονται μεγαλύτερα. Σκόρπισα περίπου 10 κιλά σε σκόνη στην στρώμνη των πουλιών και έχω μία ταϊστρα σε κόκκους για να τρώνε. Τον Ζεόλιθο τον πήρα 0.4ε το κιλό και είναι σε 25κιλα χάρτινα σακούλια.




Σύμφωνα μάλιστα με μια άλλη εμπειρία ο ζεόλιθος έχει και άλλη χρήση!!! Η φωλιά με τη κλώσσα είχε ψύλλους και επειδή τα πουλάκια ήταν πολύ μικρά δεν μπορούσαμε να τους βάλουμε κανένα από τα φάρμακα που κυκλοφορούν και τα πασπαλίσαμε με ζεόλιθο κι αυτά και τη κότα και το κουτί τους!!! Την άλλη μέρα ήταν το κουτί τους γεμάτο ψόφιους ψύλλους. Επαναλάβαμε για δυο μέρες ακόμα και δεν έμεινε τίποτα!!

Όμως διίστανται οι απόψεις. Έμπειρος πτηνοτρόφος διαφωνεί για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ζεόλιθου...
Μην ξοδευόσαστε ασκοπα, φιλοι που το χρησιμοποιησαν ειχαν τα ιδια προβληματα με αυτους που δεν εβαζαν ζεολιθο!!! Πολυ καλα αποτελεσματα για το πεπτικο εχεις αν αγορασεις απο μια μαντρα οικοδομικων υλικων ενα τσουβαλακι απο ενα πολυ ψιλο χαλικακι που χρησιμοποιηται για μωσαικα και αν θυμαμαι καλα το λενε ριζακι. Το τρωνε οικοτες και χωνευουν τα παντα. Νομίζω κάνει 3 ευρώ

Μια άλλη εναλλακτική λύση για το κοτέτσι εξίσου οικονομική...
στρωνουμε αμμο στο κοτέτσι!εμενα με εχει σωσει! δε λασπωνει,στεγνωνει πολυ γρηγορα,οι κοτες τρελαινονται να κυλιουνται και εξαφανιζονται ολες οι μυρωδιες,επειδη παραμενει αφρατη και τα πουλια με το συνεχες σκαλισμα θαβουν τα περιττωματα τους! Τωρα ποιά άμμο διαλέγω... οποιαδηποτε αμμο!ειτε θαλασσης,ειτε αγοραστη.προτιμω απο θαλασσα,γιατι εχει μεσα πετραδακια,κοχυλια κτλ.

   

5 σχόλια:

  1. τι ειναι ο ζεολιθος ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειναι ενα πετρωμε σε σκονη με πολλες χρησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διάβασα σχετικως, για τους Ε. Μ. (ενεργοί μικροοργανισμοι), για απολύμανση, μυρωδιά, και πολλές άλλες χρήσεις. Το έχει κάποιος δοκιμάσει? Σκέφτομαι να τους αγοράσω η να τους φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί είναι η σύγχρονη ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ! Τέρμα τα φάρμακα, οι αρρώστιες, η βρώμα! Εξαιρετικό κρέας νοστιμότατα αυγά και προπάντων ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΥΡΩΔΙΑ!!!

      Διαγραφή
  4. Γιάννης Σπηλιόπουλος δώσε μας λίγες πληροφορίες για τα εμ . Πολύ Μ ενδιαφέρει σ ευχαριστώ πολύ. Το eMail address μου είναι bekkkass@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή