Γέννες προβάτων: Συμβουλές από πείρα παλιού κτηνοτρόφου για να έχουμε επιτυχία


Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να έχουμε επιτυχίες στις γέννες και πολλά αρνακια; Όταν τα πρόβατα είναι γκαστρωμένα από τη στιγμή που θα αρχίσει να μεγαλώνει το έμβρυο, συμβαίνουν σημαντικές διεργασίες μέσα στη κοιλιά του ζώου. Ο κτηνοτρόφος πρέπει να έχει τα μάτια του 14, και τότε είναι που θα χρειαστεί περισσότερο την πολύτιμη πείρα ενός έμπειρου κτηνοτρόφου. Τα ζώα από τη στιγμή που θα πιάσουν στη κοιλιά τους το έμβρυο, μπορούν να γίνουν πολύ ευαίσθητα. Ο οργανισμός ρίχνει όλο το βάρος στην ανάπτυξη του μικρού, και επειδή ο οργανισμός αρχίζει να έχει ορμονικές αλλαγές, μπορούμε να έχουμε στρές αλλά και άλλους κινδύνους.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει κάποιος όταν τα ζώα είναι γκαστρωμένα, είναι οι θόρυβοι! Οι εξωτερικοί θόρυβοι μπορούν να προκαλέσουν έντονη ανησυχία στα ζώα. Όπως θα έχετε παρατηρήσει και οι ίδιοι, τα πρόβατα είναι φοβιτσιάρικα ζώα και πετάγονται με το παραμικρό. Και ο φόβος μετατρέπεται σε στρες, ακόμα και χτυπήματα στη κοιλιά! Όταν για παράδειγμα ακούγονται απότομοι θορύβοι απο διάφορες εργασίες που κάνουμε, η το σκύλο ή το αλισοπρίονο και δε ξέρω και εγώ τι άλλο, τα ζώα μπορεί να τρομάξουν και με τα απότομα που κάνουν να χτυπηθούν. Αυτά τα χτυπήματα δεν είναι καθόλου καλά όμως για τα ζώα.

Ένα χαρακτηριστικό λάθος στο στάβλο μας, είναι εκεί που κοιμούνται ζώα, να γαβγίζει σκύλος. Αν το γάβγισμα είναι κοντά στα ζώα αναστατώνονται. Ενστικτοδώς μόλις ακούν το γάβγισμα του σκύλου φοβούνται, στρεσσάρονται, και αυτό είναι θανάσιμο λάθος ειδικά σε έγγυα ζώα. Η συμβουλή λοιπόν είναι μια. Οτιδήποτε μπορεί να φοβίσει ή να στρεσάρει τα ζώα, να πάει όσο πιο μακριά γίνεται.



Μια οριστική λύση πάνω στους θορύβους είναι τα ζώα να έχουν κουδούνια. Τα κουδούνια καθώς τα ζώα βρίσκονται μέσα στο στάβλο, παράγουν θόρυβο με αποτέλεσμα να μην ακούν τίποτα απο αυτά που γίνονται έξω. Εκτός αυτού όμως όταν ο κτηνοτρόφος έχει κουδούνια στα πρόβατα, μπορεί να γνωρίζει ανα πάσα στιγμή τι συμβαίνει μέσα, αν τα ζώα είναι αναστατωμένα αν κοιμούνται κλπ. Το κουδούνι "μιλάει" στο κτηνοτροφό για το πως πάει το κοπάδι, και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.

Επίσης κάτι σημαντικό. Όταν τα ζώα είναι γκαστρωμένα πρέπει να μην πιέζονται σε μικρές πόρτες. Αποφεύγουμε με όποιο τρόπο μπορούμε τους κραδασμούς.

Τα ζώα που είναι γκαστρωμένα τους πρώτους 4 μήνες πρέπει να τρώνε με μέτρο την τροφή και όχι απεριόριστη. Διότι αν τρώνε πολύ, το λίπος μπορεί να φρακάρει με λίπος τη κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα να γίνει δύσκολη η γέννα.



Μια σύγχρωνη αρρώστια στα πρόβατα είναι η "τρέλα" η αλλιώς βουρλαμάρα.
Για αυτή την ασθένεια βρέθηκε πρόσφατα τρόπος θεραπείας...
Κοινούρωση Τρέλα ή Βουρλαμάρα! Βρέθηκε η θεραπεία και το φάρμακο που σώζει τα πρόβατα!!!

Είναι μια αρρώστια που ουσιαστικά πρόκειται για μια κύστη στο κεφάλι, η οποία χαζεύει το ζώο, κουτσαίνει και παθαίνει προβλήματα στη κινητική του λειτουργεία. Ένα παράδειγμα αυτής της αρρώστιας είναι να γυρνά ανάποδα και να μην μπορεί να ισσοροπήσει. Αυτή η αρρώστια θεραπεύεται μόνο με εγχείρηση, και δεν μπορεί να γιατρευτεί. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι τα χωρίζουν απο το κοπάδι και τα αφήνουν στην ησυχία τους. Τα ζώα μπορούν να πάθουν αυτή τη τροφή αν τρώνε αμφιβόλου ποιότητας τροφές, απο ξέφραγα κτήματα. Συμφωνα με καθηγητή επιστήμονα, αν τα ζώα τραφούν απο κόπρανα αδέσποτου σκύλου δίπλα στο χορτάρι, και ο σκύλος έχει τραφεί με ψωφίμια σε σήψη, τότε τα ζώα μπορεί να κολλήσουν αυτή την ασθένεια.



Αυτό φυσικά ισχύει και για τα έγγυα ζώα τα οποία πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή τι τρώνε, και πόσο τρώνε. Το τριφύλλι που αγοράζουμε για τα ζωντανά μας, ειδικα όταν είναι έγγυως πρέπει να είναι όσο πιο φρέσκο γίνετε, και να ξέρουμε ότι έχει τη καλύτερη ποιότητα.

Σε ένα κοπάδι με 100 αρνάδες, δεν πρέπει να περιμένουμε να έχουμε 1005 επιτυχία. Ένας παλιός κτηνοτρόφος λέει ότι αν έχουμε 100 ζώα να περιμένουμε να γεννήσουν τα 60, και αν γεννήσουν τα 80 απο αυτά θα είμαστε μια χαρά. Ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε ψηλά το πχ γιατι η κτηνοτροφία δεν έχει στάνταρ. Είναι δύσκολο επάγγελμά. Αν λοιπόν απο τα 100 γεννήσουν τα 80 και εμείς πιστεύαμε θα γεννήσουν τα 60, τότε δεν θα είμαστε χαρούμενοι;". Αυτές ήταν οι συμβουλές για σήμερα. Σύντομα θα γίνουν και άλλα άρθρα, και πιστεύουμε μέσα στο επόμενο διάστημα να σας αποκαλύψουμε όλα αυτά τα πράγματα που μαθαίνονται μέσα απο τη πολύχρονη πείρα. Να είστε όλοι καλά!

Διαβάστε επίσης
Εκτροφή προβάτων: Μυστικά διατροφής για περισσότερο γάλα, υγιέστατα ζώα, και καλές γέννες!

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου