Κοκκιδίωση στις κότες: Η θεραπεία της συχνότερης και σοβαρότερης ασθένειας του κοτετσιού!



Η κοκκιδίωση είναι μια απο τις σοβαρότερες και συχνότερες αρρώστιες στο κοτέτσι. Μεταδίδεται πολύ εύκολα, μέσω των σπουργιτιών, και των περιστεριών, και μπορεί να προκαλέσει ολέθριες συνέπειες στα ζωντανά. Πτηνοτρόφοι έχουν ζήσει την απόλυτη καταστροφή με αυτή την ασθένεια. Ωστόσο το πιο τραγικό όλων, είναι ότι όλοι οι ερασιτέχνες που έχουν λίγες κότες για το σπίτι, χάνουν ολοκληρωτικά το κοτέτσι τους, επειδή δεν γνωρίζουν και επειδή δεν υπάρχει καποιος ειδικευμένος κτηνίατρος στη περιοχή τους. Να ξέρετε ότι υπάρχουν και "κακοί" κτηνίατροι που θα προσπαθήσουν μόνο να πουλήσουν και όχι να βοηθήσουν.

Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια, τις κότες μου που αρρώστησαν. Καθώς πήγα στο κοτέτσι, βλέπω κάτω απο την κούρνια που κοιμόταν οι κότες, αίματα! Οι κουτσουλιές είχαν αίμα! Μόλις είδα αυτό το πράγμα με έπιασε μεγάλη αναστάτωση. Αλλά επαναπαύτηκα νομίζοντας ότι πρόκειται για κάποιο φαγητό που τις πείραξε. Καθώς πέρναγαν οι μέρες άρχισαν τα βαριά συμπτώματα. Ξαφνικά άρχησαν να ψωφούν οι κότες, να μην τρώνε να φουσκώνουν. Το κάθε πτηνό είχε εντελώς διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικό χρόνο, όμως το τέλος ήταν για όλα άσχημο. Έτρεχα στους κτηνιάτρους, τους έλεγα το και το, άλλος έδινε βιταμίνες άλλος έδινε χάπια για τα σκουλήκια, κανείς όμως δεν υπήρξε να μου πεί, ρε φίλε, αίμα στις κουτσουλιές, ΚΟΚΚΙΔΙΩΣΗ ΕΊΝΑΙ!!!


Δείγμα απο κοκκιδίωση όταν τα πουλιά έχουν μολυνθεί απο την ασθένεια

Η κοκκιδίωση λοιπόν είναι μια ασθένεια που την καταλαβαίνουμε πανεύκολα. Έχει σχεδόν πάντα αίμα στις κουτσουλιές, εφόσον τα πουλιά παθαίνουν εσωτερική αιμοραγία στο έντερο. Να ξέρετε ότι μπορεί οι κουτσουλιές να έχουν κόκκινο χρώμα και να μην είναι ακριβώς σαν βλέννα. Σε κάθε περίπτωση αν δείτε κάτι τέτοιο είναι κοκκιδίωση σίγουρα. Η κοκκιδίωση δεν έχει ούτε βραχνάδα, ούτε βίξιμο ούτε κάποιο πρόβλημα στον πνεύμωνα. Είναι καθαρά στο έντερο, εξού και το αίμα στις κουτσουλιές.

Η ασθένεια αυτή όπως είπαμε μεταδίδεται απο τα άγρια πουλιά, απο τις κουτσουλιές τους. Όταν έρθει όμως στο κοτέτσι μας, για να βλαστήσει χρειάζεται τις κατάλληλες συνθήκες. Και ποιές είναι αυτές; Υγρασία και ζέστη! Χρειάζεται να έχει νερό και να συγκρατεί υγρασία το χώμα, ακαθάριστες κοπριές μέσα στο κοτέτσι, λακούβες με νερά, υγρές τροφές φρούτα πεταμένα στις λάσπες κλπ. Εφόσον υπάρχουν τέτοιες συνθήκες ο ιός κολλάει εύκολα σε όλες σχεδόν τις κότες. Σύμφωνα με την εμπειρία των πτηνιάτρων, η ασθένεια κάνει 3 περίπου μέρες να εμφανήσει αίμα στις κουτσουλιές, και αυτή η μέρα πιθανόν να είναι αργά για μερικά πουλιά. Ωστόσο δεν είναι αργά για να κάνουμε τη θεραπεία μας!

Η θεραπεία γίνετε μόνο με φάρμακο. Θα βάλετε baycox που είναι το πλέον κατάλληλο σύμφωνα με την εμπειρία των πτηνοτρόφων αλλά και των πτηνιάτρων. Εφόσον δώσετε το φάρμακο, όσα πουλιά δεν υπέστησαν σοβαρή αιμοραγία, θα ζήσουν. Το αίμα στις κουτσουλιές εμφανίζεται 4 ημέρες μετά τη μόλυνση. Όμως την 3η μέρα υπάρχουν φανερά συμπτώματα υπνηλίας, φούσκωμα και τα πουλιά δεν τρώνε. Ο θάνατος μπορεί να είναι ξαφνικός, λόγω της ακατάσχετης αιμοραγίας μέσα στο έντερο

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες δεν προσέχουν τις κουτσουλιές, αμελούν να καθαρίζουν το κοτέτσι συχνά, έτσι καταλαβαίνουν την ασθένεια μόλις δούν το πρώτο νεκρό κοτόπουλο. Η ασθένεια θερίζει τα μικρά κοτόπουλα, τα αδύνατα κοτόπουλα, και τις ράτσες που είναι πολύ ευάλωτες όπως πχ οι αυγοπαραγωγής και η κρεατοπαραγωγής. Μερικές ντόπιες φυλές κότας δείχνουν υψηλή ανθεκτικότητα, ωστόσο ακόμα και αυτές μπορούν να αρρωστήσουν αν υπάρχει πολύ μεγάλη βρωμιά στο κοτέτσι.

Η πιο σίγουρη μέθοδος πρόληψης για την ασθένεια είναι πρόπολη μέσα στο νερό 10 περίπου σταγόνες σε κάθε λίτρο νερού. Επίσης πρέπει ο πτηνοτρόφος να βάζει και μια φορά κάθε μήνα, 1 κουταλιά ξύδι επι 3 ημέρες μέσα σε ένα λίτρο νερό. Επίσης στην τροφή που τρώνε θα δίνετε κρεμμυδια και σκόρδο, τα οποία λειτουργούν και αυτά σαν πρόληψη. Εννοείτε πως όλα αυτά μπορείτε να κάνετε και στα κοτοπουλάκια που είναι μικρά και ευάλωτα στην τροφή. Αν και τα φυράματα που αγοράζουμε έχουν ειδικό αντικοκκιδιακό μέσα για να μην αρρωσταίνουν. Αυτά είχα να πω για την ασθένεια. Για το βάμμα πρόπολης περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μάθετε στο τηλέφωνο ******* Κ Χριστίνα.





   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου