Πόσες ώρες ήλιο χρειάζεται το κοτέτσι για αύξηση παραγωγής των αυγών!



Το σημαντικότερο κομμάτι για αύξηση της αυγοπαραγωγής είναι ο ήλιος και η διάρκεια της ημέρας, η λεγόμενη φωτοπερίοδος. Για παράδειγμα την Άνοιξη που η μέρα είναι πολύ μεγάλη οι κότες λαμβάνουν το μήνυμα στον οργανισμό τους και αυξάνουν σημαντικά τη παραγωγή, ενώ το χειμώνα που η μέρα μικραίνει οι κότες σταματάνε να γεννάνε. Φαίνεται πως το φώς παίζει τεράστιο ρόλο στη παραγωγή μας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που παίζει ρόλο.


Τρείς παράγοντες επηρεάζουν την αυγοπαραγωγή το Χειμώνα
1. Η φωτοπερίοδος
2. Η θερμοκρασία
3. Η ποιότητα της τροφής
Όπως θα έχετε παρατηρήσει όλα αυτά τα έχουμε μόνο την Άνοιξη. Την άνοιξη η μέρα είναι μεγάλη, οι θερμοκρασίες μεγαλώνουν, και η τροφή είναι αύθονη. Χόρτα, έντομα όλα σε αυθονία. Ειδικά για όσους έχουν κότες ελευθέρας, η παραγωγή εκείνη τη περίοδο εξυψώνετε απο μόνη της, δίχως την προσθήκη κάποιας τροφής όπως πχ φύραμα, που για πολλούς είναι η εύκολη λύση.

Πόσες ώρες φωτός χρειάζεται ένα κοτέτσι;
Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα οι ώρες που επιτυγχάνουν μέγιστη αυγοπαραγωγή είναι οι 12-16 ώρες περίπου. Ουσιαστικά για να πετύχουμε ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΥΓΟΠΑΡΑΓΩΓΗ εξομειώνουμε τις συνθήκες της Άνοιξης. Το φώς και η θερμοκρασία είναι τα πολύ βασικά για να καταφέρουμε αυγοπαραγωγή ακόμα και σε ακραίες συνθήκες μέσα στη καρδιά του χειμώνα...

Έμπειροι πτηνοτρόφοι λένε ότι μια 40watt λάμπα ανά 20 τετραγωνικά είναι αρκετή για να επιτύχει μέγιστα αποτελέσματα στο κοτέτσι. Αρκεί φυσικά οι κότες να μένουν κλειστές μέσα και να μην εκτείθονται στο κρύο που επικρατεί εξωτερικά. Σε περιοχές όπου ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς χρειάζεται λάμπα ανα 10 τετραγωνικά.

Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι λίγες ώρες κάθε βράδυ, πχ απο τις 5.30 έως και τις 12 το βράδυ είναι αρκετές για να κρατήσουμε τις κότες με απόσοδη στην αυγοπαραγωγή, και να μη κάψουμε πολύ ρεύμα, αν φυσικά ενδιαφερόμαστε να το κάνουμε αυτό ερασιτεχνικά και όχι επαγγελματικά, διότι εκεί αλλάζουν τα πράγματα.

Το χειμώνα αυξάνεται πάρα πολύ η ζήτηση αυγών, λόγω της μειωμένης παραγωγής. πχ οι περισσότερες νοικοκυρές που είχαν αυγά απο το κοτέτσι τους, το χειμώνα δεν παίρνουν άρα αναγκάζονται να αγοράσουν. Είναι φαινόμενο λοιπόν κάθε χειμώνα να αυξάνεται η ζήτηση σε χωριάτικα αυγά. Έτσι λοιπόν όποιος καταφέρει αυτή τη περίοδο να μεγαλώσει τη παραγωγή του, θα μπορεί να βγάλει και ένα extra εισόδημα πουλώντας μερικά αυγά, και πιστέψτε με συμφέρει.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου