Κοτέτσι και προστασία από εχθρούς: Οι καλύτερες λύσεις χωρίς να ξοδέψετε τζάμπα χρήματα



Μάθετε τρόπους να προστατέψετε το κοτέτσι από εχθρούς χωρίς έξοδα με φυσικά μέσα. Και όμως δε χρειάζεται να περιφράξετε η να ακριβοπληρώσετε το κοτέτσι σας διότι μπορεί να βρείτε τις πιο φυσικές λύσεις που εφαρμόζονται εδώ και αιώνες από τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας. Τι νομίζετε έκαναν παλιά για να προστατεύουν τις κότες; Νομίζετε έβαζαν ψηλούς φράχτες; Τότε δεν υπήρχε τεχνολογία. Σήμερα λοιπόν θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε τις φυσικές λύσεις που χρησιμοποιούνται παλιά έως και σήμερα για προστασία του κοτετσιού. Και πιστέψτε με είναι απίστευτα οικονομικές!


Όταν λέμε καταπολέμηση με "φυσικά μέσα" μην φαντάζεστε κάποια πατέντα που αποτρέπει τα ζώα να έρθουν στο μέρος μας. Αλλά εννοούμε το αυτονόητο! Δηλαδή βάζοντας ζώα μαζί με τις κότες που λειτουργούν σα συναγερμός. Όπως για παράδειγμα χήνες, φραγκόκοτες σκυλιά κλπ. Πρόκειται για τους πιο εγγυημένους τρόπους να βάλετε συναγερμό στο κοτέτσι, οι οποίοι θα χτυπήσουν σα μεγάφωνο και θα ξεσηκώσουν - ξυπνήσουν κάθε γείτονα που βρίσκεται σε ακτίνα 500 μέτρων.

Σήμερα έχω σκοπό να σας μιλήσω γι αυτούς τους "φυλακες" του κοτετσιού που κάνουν απίστευτη δουλειά. Δε ξέρω αν έχετε ποτέ ακούσει χήνα η φραγκόκοτα να βρίσκεται σε κίνδυνο ο ήχος είναι τόσο δυνατός και λεπτός που ακούγεται πολύ πολύ μακριά και έντονα που σου τρυπάει το αυτί. Φυσικά με ένα τέτοιο θόρυβο ο εχθρός τρομάζει και φεύγει. Ομως αν δε φύγει ο ήχος είναι τόσο δυνατός που όποιος βρίσκεται κοντά θα σπεύσει να βοηθήσει τα πουλιά. Τις περισσότερες φορές ο θηρευτής τρομάζει και δε ρισκάρει να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο για να τραφεί. Μη ξεχνάμε άλλωστε οτι το ένστικτο της επιβίωσης κυριαρχεί απο αυτό της πείνας.




1.Χήνες
Πρόκειται για πτηνά εξαιρετικά δυνατά και έξυπνα. Αισθάνονται το κίνδυνο απο μακριά ακόμη και μέσα στη νύχτα και η άμυνα τους είναι η δυνατή φωνή αλλά και η επίθεση κατά μέτωπο. Οι αλεπούδες σπάνια θα τα βάλουν με χήνες διότι δε θέλουν να ρισκάρουν να αποκαλυφτούν στη γειτονιά, σε πιθανόν σκυλιά που βρίσκοντα κοντά. Οι αλεπούδες είναι εξίσου έξυπνες και φεύγουν αμα νιώσουν τη παρουσία απο τις χήνες. Αν οι χήνες νιώσουν απειλή μέσα στη νύχτα κάνουν ένα ήχο λές και βάζεις τέρμα τα ηχεία του αυτοκινήτου με ανοιχτές όλες τις πόρτες τη νύχτα. Ο ήχος είναι λίγο πιο χαμηλός σε ένταση αλλά καλύπτει μεγάλη απόσταση για να δηλώσει την ύπαρξη εχθρού.

Απο πτηνοτρόφους που είχαν χήνες έχουν αναφερθεί σε σπάνιες περιπτώσεις επιθέσεις αλλά και απώλειες σε πτηνά. Ένας φίλος μια φορά είχε βάλει μια κλώσσα χήνα απομονωμένη σε μια φωλιά. Μια μέρα ήρθε κουνάβι στη φωλιά, έγινε μάχη και έχασε επειδή ήταν μοναχή της. Το κουνάβι έφαγε την ίδια αλλά και τα αυγά που κλώσσαγε. Το δίδαγμα απο αυτή την εμπειρία είναι ότι ο προστάτης του κοτετσιού μας έχει τρωτά σημεία και δεν μας εγγυάται 100% ασφάλεια.




2.Φραγκόκοτες
Οι φραγκόκοτες είναι μικρές σε μέγεθος, τρομερά ανθεκτικές και ευέλικτες στις επιθέσεις και κάνουν επίσης αποκρουστικό ήχο ομαδικά. Φυσικά στοχεύουν να τρομάξουν τον εχθρό με μια μαζική ηχορύπανση που καρφώνει την ύπαρξη του. Αν οι φραγκόκοτες κοιμούνται σε δέντρα, οι αλεπούδες δε μπορούν να ανέβουν, όμως τα κουνάβια σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να σκαρφαλώσουν. Τα κουνάβια είναι δυνοί αναρριχητές πάνω σε δέντρα όμως φοβούνται και δεν ανεβαίνουν για να πιάσουν τόσο μεγάλα θηράματα. Ο θόρυβος μάλιστα θα τα φοβήσει. Το κουνάβι θέλει γρήγορα να σκοτώσει τα πτηνά και μετά να πιεί το αίμα.

Ένας φίλος μου έχασε απο κλοπή όλες του τις κότες στο αγρίνιο. Οι επίδοξοι κλέφτες μπήκαν στο εξοχικό του πήραν όλες τις κότες και διέρριξαν την αποθήκη και πήραν μηχανήματα. Μόλις πήγε το πρωί τρελάθηκε, κανένας στα γειτονικά σπίτια δε καταλαβε τίποτα. Έτσι τώρα πήρε 5 φραγκόκοτες και 1 σκύλο. Όποιος πλησιάσει θα καρφωθεί απο τα ζώα απο απόσταση. Δε ξέρω αν μπορείτε να σκεφτείτε την ώρα που μπαίνει στο κοτέτσι και θα αρχήσουν να βαράνε συναγερμό οι φραγκόκοτες. Που να βρεί πέτρα να κρυφτεί...




3.Σκύλος
Αποτελεί την ιδανικότερη και αποτελεσματικότερη λύση. Η μυρωδιά του σκύλου αποτρέπει και μόνο την ύπαρξκη αλεπούδων κουναβιών κ.α. Η αλεπού μάλιστα όταν μυρήσει το σκύλο, φοβάται τόσο πολύ που τρέχει μακριά. Που να ρισκάρει να φάει και κότες. Όσοι έβαλαν σκύλο κοντά στο κοτέτσι, δεν παρατήρησαν ποτέ ξανα κάποια απόπειρα επίθεσης ακόμη και από εναέριους εχθρούς όπως γεράκια.

Ο σκύλος δεν είναι λύση μόνο για τετράποδους εχθρούς αλλά και για δίποδους που είναι οι χειρότεροι και πιο καταστροφικοί. Ο σκύλος γαβγίζει και αν ο κλέφτης γνωρίζει την ύπαρξη του για να μπεί μέσα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος, δηλαδή να έχει φόλα για να δηλητηριάσει το σκύλο. Δε ξέρω πόσοι θα έκαναν τόση δουλειά για να πάρουν τις κότες σας, αλλά αυτό εξαρτάται απο το μέγεθος της εκτροφής σας. Αυτές είναι οι 3 καλύτερες φυσικές λύσεις που έχω να σας προτείνω, δοκιμάστε τες και δε θα βγείτε χαμένοι. Λίγα παραπάνω ζωντανά και έτοιμη η προστασία!
   

1 σχόλιο:

  1. Έχω πρόσφατα ξεκινήσει ένα κοτέτσι με επτά κότες για αρχή, και έχω δύο χήνες που βρήκα από έναν θείο μου. Το βράδυ βάζουν τις κότες μέσα στο κοτέτσι από μόνες τους, και είναι όλη νύχτα μπροστά στην πόρτα σκοποί. Έχω πάθει πλάκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή